Έντονα αντιδρά η Λευκωσία στο σχέδιο παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ για το έργο διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου σε βαθμό που απειλεί τη συμμετοχή του κυπριακού Δημοσίου σε αυτό.
Η στασιμότητα που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες στο όλο project και ειδικότερα στην έγκριση των λειτουργικών δαπανών φαίνεται να έχει πάρει κι άλλες διαστάσεις.
Κύπριος αξιωματούχος, με διαρροές του σήμερα στον κυπριακό «Φιλελεύθερο» αφήνει να εννοηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει ως προϋπόθεση για τη μετοχική συμμετοχή της στον φορέα υλοποίησης του έργου GSI την αλλαγή από τον ΑΔΜΗΕ του σχεδίου παραχώρησης.
Σύμφωνα πάντα με την Κυπριακή πλευρά, ο λόγος είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ εκχωρεί στον GSI, στον οποίο πάντως μετέχει και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, την ευθύνη της χρηματοδότησης και της κατασκευής του έργου και κρατά την ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Η Κυπριακή πλευρά δεν το αποδέχεται θεωρώντας ότι το οικονομικό ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και αντιπροτείνει «έναν υγιή συνεταιρισμό εταιρειών-οργανισμών, ακόμα και κρατικών φορέων, στη βάση της ισοτιμίας και με απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρεί -ως συνεταιρισμός- την πλήρη ιδιοκτησία της ηλεκτρικής διασύνδεσης σε όλες τις φάσεις του έργου και τα έσοδα από αυτό μετά την έναρξη της λειτουργίας του, και, βέβαια, ισότιμο καταμερισμό ευθυνών των μετόχων για τη χρηματοδότηση του έργου και τις προκλήσεις που πιθανό να αντιμετωπίσει».
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί έναντι της Ελληνικής Δημοκρατίας, μέσω του «πλαισίου συμφωνίας» του περασμένου Σεπτεμβρίου, να συμμετάσχει επενδυτικά στο κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI), νοουμένου ότι θα προκρίνουν κάτι τέτοιο οι μελέτες που είναι σε εξέλιξη για λογαριασμό της Κυβέρνησης, το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης ΑΔΜΗΕ – GSI αφορά άμεσα και την Κύπρο.
Σε συνέχεια μιας μακράς καθυστέρησης, οι κρατικοί φορείς τώρα στην Κύπρο είναι ανάστατοι και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι από το περιεχόμενο της υπό έγκριση συμφωνίας και έχουν στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, αν το σχέδιο συμφωνίας ΑΔΜΗΕ – GSI δεν αλλάξει ουσιωδώς, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο.
Ταυτόχρονα, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» βρίσκεται σήμερα βορειοδυτικά της Καρπάθου. Οι κοινές ασκήσεις του Γαλλικού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Καρπάθου ερμηνεύονται από αρκετούς αναλυτές ως ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις όποιες προκλήσεις της στο Αιγαίο, εν όψει και της πόντισης του καλωδίου από τη Γαλλική εταιρεία Nexans για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Να σημειωθεί ότι η γαλλική εταιρεία του έργου, Nexans, πιέζει εντόνως τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην παραγγελία κατασκευής του καλωδίου.