Γιατί οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είδαν πτώση στα κέρδη τους

Γιατί οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είδαν πτώση στα κέρδη τους

Οι ενεργειακοί κολοσσοί BP και Shell ανακοίνωσαν χαμηλά κέρδη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με τις αδύναμες τιμές του πετρελαίου και την επιβράδυνση της διεθνούς ζήτησης. Βέβαια, τα κέρδη ήταν πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ και οι ίδιες οι εταιρείες περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη πτώση, αλλά οι υψηλότερες πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αντιστάθμισαν την απότομη μείωση των αποτελεσμάτων διύλισης και εμπορίας πετρελαίου.

Τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης μειώθηκαν απότομα τους τελευταίους μήνες λόγω της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας και της έναρξης λειτουργίας πολλών νέων διυλιστηρίων στην Ασία και την Αφρική.

Η Shell, η οποία λειτουργεί πέντε διυλιστήρια, είδε σχεδόν 70% ετήσια πτώση στα κέρδη του τμήματος διύλισης και χημικών προϊόντων της λόγω της ασθενέστερης ζήτησης. Και η BP είδε πτώση των κερδών της κατά 30%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών. Όσο κι αν το LNG βοήθησε την κατάσταση, οι ανακοινώσεις του OPEC για μειωμένη ζήτηση επιβεβαιώθηκαν. Μάλιστα ο Οργανισμός λίγες ημέρες πριν είχε μειώσει για τρίτη φορά την πρόβλεψή του για το 2025. Νωρίτερα, οι εταιρείες του FTSE είχαν προειδοποιήσει για πτώση των περιθωρίων κέρδους στις επιχειρήσεις διύλισης πετρελαίου.

Η πτώση των περιθωρίων κέρδους των πετρελαϊκών κολοσσών είναι απόρροια μιας ευρύτερης εξασθένησης της ζήτησης για πετρέλαιο σε όλους τους καταναλωτικούς και βιομηχανικούς τομείς, με τις τιμές του αργού τύπου brent να παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες από τις αρχές του 2024. Η καθοδική αυτή αναθεώρηση τονίζει την οικονομική επιβράδυνση σε μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα, καθώς και την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Shell προειδοποίησε ότι τα περιθώρια κέρδους διύλισης είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 28% σε τριμηνιαία βάση, ενώ δήλωσε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 10,83 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, από 7,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες σε μετρητά, εν τω μεταξύ, διαμορφώθηκαν στα 4,95 δισ. δολάρια, από 5,65 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η βρετανική ανταγωνίστρια BP, έχοντας ανακοινώσει τα πιο αδύναμα τριμηνιαία κέρδη της εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης. Η BP ανακοίνωσε υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης, που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καθαρού κέρδους, ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών, αλλά αντανακλά μια απότομη πτώση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν πάνω από 17% το τρίτο τρίμηνο εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή «υπερβολικού πετρελαίου». Όσο η ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται, οι προβλέψεις για το 4ο τρίμηνο του 2025 «βλέπουν» ότι η προσφορά θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση. Σε έναν κόσμο όπου κρίσιμοι πόροι βρίσκονται σε έλλειψη, ο πλανήτης αναμένεται να έχει αφθονία σε ένα τουλάχιστον αγαθό: το πετρέλαιο.