Θέμα ημερών είναι η ανάθεση των μελετών στους αναδόχους για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Πρόκειται για «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».
Ουσιαστικά, η ανακήρυξη των αναδόχων σηματοδοτεί και το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση των μελετών, οι οποίες και θα «κληρώσουν» για τα τελικά κόστη της διασύνδεσης των δύο χωρών. H θυγατρική εταιρεία Elica του Ομίλου Κοπελούζου είναι ο φορέας διαχείρισης του έργου και αυτή που θα επιλέξει τους αναδόχους για τις δυο εκ των βασικών μελετών του project.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις είναι συνολικά οι εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές για τις σχετικές μελέτες ενώ μέσα στον μήνα εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί και η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο.
Εκτός από το τεχνικό αυτό σκέλος, εξελίξεις θα έχουμε γενικότερα για το project. Το σήμα προόδου του έργου θα δώσει και η επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη στο Κάιρο, όπου και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μέσα στον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται πως το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, γνωστό ως «GREGY» αναπτύσσει ο Όμιλος Κοπελούζου και αναμένεται να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταφέροντας καθαρή ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το έργο, συνολικού αναμενόμενου προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικής δυναμικότητας 3.000 Μεγαβάτ για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 Γιγαβάτ, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο.
Ο «οδικός χάρτης» του φορέα υλοποίησης προβλέπει ότι η διασύνδεση θα είναι έτοιμη το 2030, ενώ τότε θα είναι έτοιμο το 50% περίπου του «πράσινου» χαρτοφυλακίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος είναι η κατασκευή των μισών από τις προβλεπόμενες μονάδες να ξεκινήσει από το 2027.
Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή του GREGY στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην ταχύτερη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Στην πραγματικότητα, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου, που οραματίστηκε ο Δημήτρης Κοπελούζος το 2008 και που πλέον προχωρά με πολύ γοργούς ρυθμούς, είναι το μόνο ενεργειακό έργο που δίνει απάντηση στο διττό πρόβλημα της εποχής μας: φθηνή ενέργεια- πράσινη ενέργεια, ενισχύοντας, την ίδια ώρα σημαντικά την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την οικονομία.