Την περαιτέρω γεωγραφική επέκταση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιδιώκει η HelleniQ Energy.
Η αγορά της Βουλγαρίας μπαίνει τώρα στο «ραντάρ» του ομίλου, ο οποίος εξετάζει στη χώρα ευκαιρίες τόσο σε φωτοβολταϊκά όσο και σε αιολικά. Η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στις ΑΠΕ, ενισχύοντας σημαντικά την παρουσία της στον κλάδο.
Είτε μέσω οργανικής ανάπτυξης είτε και μέσω εξαγορών, ο όμιλος στοχεύει να φτάσει συνολικά το 1 GW σε ΑΠΕ μέχρι το 2026 και τα 2 GW ως το 2030.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει ήδη επεκταθεί δυναμικά εκτός συνόρων, με 40 MW φωτοβολταϊκών στην Κύπρο, έργα σε εξέλιξη στη Βόρεια Μακεδονία –όπου αναπτύσσει ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 12 MW– και ένα φιλόδοξο project 211 MW στη Ρουμανία μέσω της συνεργασίας με τη Metlen.
Ταυτόχρονα, έχει προχωρήσει και σε δεύτερη συμφωνία για την ανάπτυξη πρόσθετου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έως 600 MW στη ρουμανική επικράτεια, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή.
Για το 2024, η εταιρεία έκλεισε με εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο 494 MW τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την περσινή χρονιά ήταν που λειτούργησαν και τα έξι νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 110 MW, που εξαγόρασε από τη Lightsource και για τα οποία έχουν συναφθεί PPAs με μεγάλο διεθνή όμιλο.
Το εμπροσθοβαρές business plan
Ο συνολικός σχεδιασμός της Helleniq Energy περιλαμβάνει επενδύσεις 4 δισ ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδίου για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, εκσυγχρονισμού της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών και τη δημιουργία ενός νέου πυλώνα που αφορά τη πράσινη ενέργεια.
Ιδιαίτερα για μέσα στη χρονιά, οι επενδύσεις της εταιρείας θα φτάσουν το 1 δισ ευρώ, με έμφαση πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, στη συντήρηση και ανάπτυξη του διυλιστηρίου αλλά και την εξαγορά της Elpedison.
Στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση, τις διεθνείς προκλήσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον εξηλεκτρισμό, αναφέρθηκε ο Γιώργος Αλεξόπουλος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος στη Helleniq Energy, από το βήμα των Δελφών.
«Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις. Το 2023, οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης ανήλθαν σε 2,1 τρισεκατομμύρια, ενώ οι επενδύσεις στη συμβατική ενέργεια σε 1,1 τρισεκατομμύρια. Για να επιτευχθούν οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις πρέπει να διπλασιαστούν» σημείωσε.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ενεργειακή μετάβαση καθοδηγείται από δύο βασικούς παράγοντες: Πρώτον, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και, δεύτερον, τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο, το οποίο να εξισορροπεί το γνωστό τρίπτυχο: κόστος ενέργειας, ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική αλλαγή. Άρα, λοιπόν, είναι προς συμφέρον όλων μας να διαχειριστούμε την ενεργειακή μετάβαση με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος» είπε χαρακτηριστικά.