HELLENiQ ENERGY: Τι φέρνει το deal για το 50% της Elpedison - Το διαζύγιο και οι διαπραγματεύσεις

HELLENiQ ENERGY: Τι φέρνει το deal για το 50% της Elpedison - Το διαζύγιο και οι διαπραγματεύσεις

Τέλος μπήκε στη «μονομαχία» της Helleniq Energy με την ιταλική Edison, με τις δύο εταιρείες να συμφωνούν για το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Elpedison και την Helleniq Energy να αποκτά τώρα στο χαρτοφυλάκιο της το 100% της εταιρείας.

Το τίμημα του deal φτάνει τα €164 εκατ. συν αναπροσαρμογές, ύψους έως 31 εκατ. ευρώ.

Η μεταβίβαση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του α' εξαμήνου του 2025 όταν και η Helleniq Energy θα έχει επίσημα τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, κάτι που θα προσδώσει μια στρατηγική ευελιξία στον όμιλο και μια αποδοτικότερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της εταιρείας, ειδικά σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η παραγωγή φυσικού αερίου, στους οποίους ο όμιλος δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Το deal αυτό είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής της HELLENiQ Energy στην ελληνική αγορά ενέργειας και αναμένεται, παρά τις προκλήσεις, να φέρει θετικές προοπτικές.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της εταιρείας, η HELLENiQ ENERGY Holdings συμφώνησε με την Edison International Shareholdings S.p.A. τους βασικούς εμπορικούς όρους για την αγορά από την Εταιρεία του 50% της εταιρείας Elpedison B.V. που εδρεύει στην Ολλανδία και είναι κάτοχος του 100% της Ελληνικής της θυγατρικής «Elpedison Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» («ELPEDISON»), υποκείμενη στην υπογραφή τελικής σύμβασης αγοραπωλησίας.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας πρόσφατα στα αποτελέσματα εννεαμήνου του ελληνικού ομίλου, είχε τονίσει πως μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε εξελίξεις γύρω από το ζήτημα (όπερ και εγένετο), τονίζοντας την καλή συνεργασία που είχαν οι δύο εταιρείες εδώ και 15 χρόνια και το καλό κλίμα που εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ τους.

«Η συνεργασία είναι ακόμη καλή με την Edison αλλά οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές στρατηγικές, όσο και αν θέλουμε να είμαστε συνεργάτες οι στρατηγικές μας είναι διαφορετικές και πρέπει να ληφθεί μια απόφαση προς το συμφέρον τόσο των μετόχων όσο και της εταιρείας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης. 

Το χρονικό του «μπρα ντε φερ»

Υπενθυμίζεται ότι από τις 26 Νοεμβρίου είχε ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, ανάμεσα στου δύο μετόχους, μέσω μιας διαδιακασίας που προέβλεπε την ανταλλαγή αλλεπάλληλων προσφορών και αντιπροσφορών.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση προφοράς πρώτα από την HELLENiQ Energy στις 22 Νοεμβρίου και αναμενόταν είτε η αποδοχή είτε μια αντιπροσφορά από την Edison. 

Η διαδικασία έληξε σε αυτό το σημείο με την ιταλική εταιρεία να μην υποβάλλει κάποια τελική προσφορά κι έτσι η Helleniq Energy να αποκτά το 100% της Elpedison.

Να σημειωθεί ότι «κλειδί» στην τελική απόφαση για το «διαζύγιο» των δύο πλευρών είχε αποτελέσει και η διευθέτηση του ζητήματος των εγκαταστάσεων της Elpedison στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες βρίσκονται εντός του διυλιστηρίου της Helleniq Energy.

Η ύπαρξη κοινής χρήσης των εγκαταστάσεων αυτών, που περιλαμβάνει αγωγό φυσικού αερίου και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ομαλή ολοκλήρωση της δημοπρασίας.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε μια διευθέτηση που εξασφαλίζει τη μακροχρόνια μίσθωση του χώρου που καταλαμβάνει η μονάδα της Elpedison, καθώς και το δικαίωμα διέλευσης των απαραίτητων υποδομών. Έτσι, η λειτουργία της μονάδας στη Θεσσαλονίκη δεν θα διαταραχθεί, κάτι που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της «ολλανδικού τύπου» δημοπρασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Elpedison, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα οικονομικά στοιχεία (2023) είχε κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ, EBITDA 75,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 31,8 εκατ. ευρώ.

Το μερίδιο στην εκπροσώπηση φορτίων τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στο 5,86% κι έτσι η Elpedison είναι ο τέταρτος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε σειρά κατάταξης.

Διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW με την πρώτη να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Helleniq Energy στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας. Η Elpedison επίσης κατέχει άδεια για FSRU στη Θεσσαλονίκη αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW πάλι στη Θεσσαλονίκη.