Η διαχειρίστρια κοινοπραξία ICGB επιδιώκει την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού IGB, από 3 σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, αναζητώντας χρηματοδότηση και νέους συνεταίρους.
Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, διασυνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2022, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η ICGB ανήκει εξίσου στη βουλγαρική BEH και στην IGI Poseidon, κοινοπραξία της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και της Edison. Ο IGB αποτελεί σημαντικό κρίκο για την ενεργειακή διαφοροποίηση, προσφέροντας πρόσβαση σε νέες πηγές ενέργειας, κυρίως από την Κασπία και μέσω LNG που εισάγεται από τους τερματικούς σταθμούς της Ελλάδας.
Ο αγωγός συνδέεται στρατηγικά με τον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη και εντάσσεται στο ευρύτερο project του Κάθετου Διαδρόμου, που στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Παρόλο που υπάρχουν εμπόδια όπως τα υψηλά κόστη μεταφοράς και η επιρροή του φθηνού ρωσικού αερίου, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται εντατικά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί να βρει βιώσιμες λύσεις για την υλοποίηση του έργου ως το 2030.
Η επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης στις εγχώριες αγορές και την αύξηση της ευελιξίας όσον αφορά τις πηγές εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου πρόσθετου LNG από τους τερματικούς σταθμούς της Ελλάδας και αυξημένων ποσοτήτων από την περιοχή της Κασπίας, μέσα μάλιστα σε ένα σκηνικό ευρύτερης γεωπολιτικής αστάθειας.
Ήδη από τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ο αγωγός IGB ενίσχυσε σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας και της ευρύτερης περιοχής, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και διευκολύνοντας την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές.
Ο διασυνδετήριος αγωγός τέθηκε σε λειτουργία σε μια εποχή που η Ευρώπη αναζητούσε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας λόγω των ανησυχιών για τον εφοδιασμό μετά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Τα 3 bcm ετησίως επιτρέπουν παραδόσεις από την περιοχή της Κασπίας και νέες πηγές που διασφαλίζουν ότι οι δύο χώρες δε θα εξαρτώνται ποτέ από μία μόνο πηγή ενεργειακού εφοδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαχειρίστρια εταιρεία ICGB επικεντρώνεται στη δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού στα 5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αρχικά, η αναθεώρηση αυτή είχε προγραμματιστεί για πέντε έως έξι χρόνια μετά τη θέση σε λειτουργία.
Ωστόσο, οι νέες συνθήκες ώθησαν την εταιρεία να αναθεωρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα αν και τα εμπόδια δεν είναι λίγα. Πάντως, πρόσφατο market test δεν έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να μεταβληθεί άρδην το σκηνικό.