Εντείνονται οι ανησυχίες για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος το Πάσχα, με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση. Η χαμηλή ζήτηση για ρεύμα και η αυξημένη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών έχει σημάνει συναγερμό, με τον κίνδυνο για μπλακ άουτ να είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Το ευάλωτο σύστημα
Ένα συνονθύλευμα παραγόντων έχει συμβάλλει φέτος στο να καταστεί το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ακόμα πιο επισφαλές.
Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ έχει παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Ενδεικτικά, από τα 12,5 GW περίπου στο τέλος του 2023 φτάσαμε στα 14,5 GW περίπου στο τέλος του 2024, με την πλεονάζουσα πράσινη παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση να έχει αυξηθεί κατά 2 GW περίπου.
Επίσης, ελάχιστος αριθμός από τα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος άνω των 8,5 χιλιάδων μεγαβάτ που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έχει εγκαταστήσει σύστημα τηλεμέτρησης, παρά την υποχρέωση που επιβλήθηκε με νόμο από πέρυσι τον Μάιο υπό την απειλή να βρεθούν εκτός σύνδεσης.
Ένας ακόμα λόγος που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο το σύστημα είναι ότι φέτος συμπίπτει το ορθόδοξο Πάσχα με το Πάσχα των Καθολικών με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι χαμηλή σε όλες τις γειτονικές χώρες και να μηδενίζονται οι δυνατότητες για εξαγωγές που θα έδινε μια διέξοδο στην πλεονάζουσα παραγωγή των ΑΠΕ.
Η συνθήκη αυτή έχει διπλό κίνδυνο αφού μπορεί από κάποια συστήματα να έρχονται εισαγωγές με τους αρμόδιους φορείς να εξετάζουν από τώρα δυνατότητες περιορισμούς τους που δε θα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο της ελεύθερης διασυνοριακής ροής ηλεκτρικής ενέργειας
Η κρίσιμη σύσκεψη
ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα συναντηθούν για θέσουν επί τάπητος τα μέτρα εφαρμογής των περικοπών ενέργειας στο μεταβατικό διάστημα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τηλεχειρισμού των φωτοβολταϊκών πάρκων που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα μέτρα θα πρέπει να είναι εφαρμόσιμα μέχρι το Πάσχα με τη ΡΑΑΕΥ να αναμένεται να ενεργοποιήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων καλώντας τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) να προχωρήσουν σε ημερήσιες αναφορές φορτίων και παραγωγής και να υποδείξουν μέτρα αντιμετώπισης ενός ενδεχόμενου μπλακ άουτ.
Στα μέτρα που έχουν πέσει από τώρα στο τραπέζι είναι ακόμη και η πλήρης αποκοπή από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για το τριήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και την Κυριακή του Πάσχα των περίπου 7 χιλιάδων φωτοβολταϊκών που δεν έχουν εγκαταστήσει σύστημα τηλεχειρισμού για να μπορούν να τεθούν αυτόματα εκτός λειτουργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Εξετάζονται ακόμη δυνατότητες απαγόρευσης των εισαγωγών μέσω των διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη αλλά και της αποκοπής από το σύστημα γραμμών μέσης τάσης, ως «έσχατο» μέτρο αφού θα επηρεάσει την ηλεκτροδότηση καταναλωτών.
Τα επιπρόσθετα μέτρα θωράκισης
Υπενθυμίζεται πως σε κείμενο του ΔΕΔΔΗΕ για τη Μεθοδολογία εφαρμογής περιορισμών έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ- που είναι σε διαβούλευση – αναφέρονται τα επιπρόσθετα μέτρα θωράκισης τα οποία θα εφαρμοστούν από φέτος και κυρίως ενόψει του Πάσχα.
Μάλιστα σύμφωνα με το κείμενο του Διαχειριστή, σε περίπτωση που δεν είναι αρκετό το να γίνει περικοπή στα έργα στα οποία μπορεί να γίνει το «ψαλίδισμα», τότε η έσχατη λύση θα είναι να μην είναι στο δίκτυο γραμμές στη μέση τάση, όπου εκτός από ΑΠΕ συνδέονται και καταναλωτές. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί το γενικευμένο μπλακάουτ.
Επίσης, επισημαίνεται πως σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει πως θα υπάρξουν τοπικά μπλακάουτ και οι καταναλωτές θα έχουν διακοπές ηλεκτροδότησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί εάν δεν υπάρξει κάποια άλλη εναλλακτική επιλογή.