Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία, όπου η αγορά ωριμάζει, οι ελληνικοί όμιλοι ενδυναμώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και ανοίγουν βηματισμό εντός κι εκτός Ελλάδας.
Ιστορικό ρεκόρ πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα με μπαράζ από deals
Shutterstock
Shutterstock

Ιστορικό ρεκόρ πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα με μπαράζ από deals

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία, όπου η αγορά ωριμάζει, οι ελληνικοί όμιλοι ενδυναμώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και ανοίγουν βηματισμό εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η εποχή που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειοψηφούσαν στο ενεργειακό μείγμα της χώρας σε όφελος του λιγνίτη και του φυσικού αερίου αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ο λαϊκισμός της ανεμογεννήτριας δεν έχει καταφέρει να τις εμποδίσει. Η πράσινη ενέργεια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Τα στατιστικά για τη περυσινή χρονιά δείχνουν ότι το 57% της ζήτησης πανελλαδικά καλύφθηκε από ΑΠΕ, με το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο, το λιγνίτη να υποχωρεί στο 10%, ποσοστά που λίγα χρόνια θα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό σημαίνει νομοτελειακά ακόμη φθηνότερες τιμές στο ρεύμα. Το μηνιαίο καλάθι του κάθε προμηθευτή γίνεται φθηνότερο, το κόστος του πέφτει αισθητά, άρα είναι όλο και περισσότερο σε θέση να προσφέρει ακόμη χαμηλότερες τιμές στους πελάτες του, αποδυναμώνοντας τα επιχειρήματα των πολέμιων της πράσινης ανάπτυξης.

Σε μια συγκυρία που οι «φυλές όσων πολεμούν τις ΑΠΕ αυξάνονται, μαζί τους και τα fake news που πλέον βάζουν στόχο τα θαλάσσια αιολικά, το ιστορικό 10ετίας που πέτυχε πέρυσι η παραγωγή πράσινης ενεργειας στην Ελλάδα και το απότύπωμά της στα τιμολόγια, αποτελούνν την καλύτερη απάντηση.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία, όπου η αγορά ωριμάζει, οι ελληνικοί όμιλοι ενδυναμώνουν τα χαρτοφυλάκια τους και ανοίγουν βηματισμό εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η ελληνική αγορά έχει μπει για τα καλά στο αστερισμό των εξαγορών και των συμπράξεων, με το 2023 να είναι μια από τις πιο πλούσιες χρονιές σε πράσινα deals με πρωατγωνιστές ελληνικούς ομίλους. Τον τόνο δίνουν, εκτός από την υπογραφή της μεγάλης εξαγοράς της Enel τη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, κινήσεις όπως η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Ιntrakat, οι εξαγορές έργων της ΤΕΡΝΑ εντός και εκτός Ελλάδος, οι συμφωνίες της HELLENiQ Renewables στη Ρουμανία, η απόκτηση της Unagi από τη Μotor Oil, η εμβληματική εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στον Καναδά από τη Mytilineos.

Οι επιχειρηματικές κινήσεις από μικρούς και μεγάλους στην ενεργειακή αγορά δείχνουν το δυναμισμό του χώρου και το γεγονός ότι φέτος θα καταρριφθεί το περυσινό ρεκόρ, κρίνοντας από το κύμα ενδιαφέροντος, χωρίος σταματημό, για νέα πράσινα έργα. Οι αιτήσεις για νέα φωτοβολταικά projects έχουν πλέον φτάσει σε εξωπραγματικά επίπεδα, καθώς στην ουρά του ΑΔΜΗΕ περιμένουν 42 Γιγαβάτ για προσφορά σύνδεσης. Τα υποψήφια σήμερα «πράσινα» έργα καλύπτουν τους στόχους όχι του 2030, αλλά του 2050. Όσα περιμένουν στην ουρά έχουν 4πλάσια ισχύ σε σχέση με όσα βρίσκονται σε λειτουργία.



Τα στατιστικά που ανακοίνωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ είναι εντυπωσιακά: 

1. Το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε πέρυσι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αέρα - ήλιο) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Είναι ρεκόρ 10ετίας.

2. Η ετήσια παραγωγή πράσινης ενέργειας άγγιξε πέρυσι τις 21,35 TWh, ούσα αυξημένη κατά 147% σε σχέση με την ετήσια ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ το 2014 (8,64 TWh). Τον Αύγουστο του 2023, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη, μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος (2,25 ΤWh). 

3. Εχει τη σημασία του ότι για πρώτη φορά- η παραγωγή ΑΠΕ κινήθηκε καθόλη τη διάρκεια του έτους πάνω από τις 1,5 ΤWh ανά μήνα.

4. Αναφορικά με τη ζήτηση, κατά την τελευταία δεκαετία η κάλυψη από παραγωγή ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 151%, φτάνοντας το 2023 σε ποσοστό άνω του 43%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής.


Επίσης το περασμένο έτος η συμμετοχή του λιγνίτη στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα συρρικνώθηκε περαιτέρω, σημειώνοντας ιστορικό ελάχιστο με 10,1%. Η μείωση αυτή αντανακλά τη σημαντική πρόοδο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της χώρας -δεδομένου ότι το 2014 η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη ξεπερνούσε το 54%-  και τη συνεχή ανοδική πορεία μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον.