Κερδίζει έδαφος το κουρδικό πετρέλαιο

Κερδίζει έδαφος το κουρδικό πετρέλαιο

Για περισσότερο από έναν χρόνο είχαν ανασταλεί οι παραδόσεις αργού κουρδικού πετρελαίου εξαιτίας της εκτεταμένης διαφωνίας Τουρκίας και Βαγδάτης σχετικά με το ποιος έχει την εξουσία να εξουσιοδοτεί αυτές τις παραδόσεις.

Τώρα, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, σύμφωνα με το Oil Ρrice, αποφάσισε να βάλει στον ενεργειακό σχεδιασμό της τη διακίνηση αργού πετρελαίου από το Κουρδιστάν στην κρατική εταιρία πετρελαίου και στο υπουργείο πετρελαίου. Προσώρας, βέβαια, δεν έχει ακόμα καθοριστεί η ακριβής τιμή που θα πληρώσει στην περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν.

Σε κάθε περίπτωση, το Ιράκ προτείνει πλέον ανοιχτά νέα συμφωνία για το κουρδικό πετρέλαιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ προσέγγισε τις ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές με την πρόταση να διπλασιάσει το ποσό που πληρώνει για την παραγωγή πετρελαίου της κυβέρνησης του Κουρδιστάν στα 16 δολάρια ανά βαρέλι, ωστόσο αναμένονται περαιτέρω συνομιλίες, καθώς αυτό εξακολουθεί να είναι 10 δολάρια ανά βαρέλι λιγότερο από αυτό που θέλει η Ερμπίλ.

Το story

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) τον Μάρτιο του 2023, αποφάνθηκε υπέρ του Ιράκ υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να επιτρέψει τις εξαγωγές κουρδικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ιράκ - Τουρκίας και του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν χωρίς την έγκριση του Ιράκ.

Η απόφαση επηρέασε τις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες που λειτουργούν στο Κουρδιστάν, οι οποίες και αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να αποσαφηνιστούν τυχόν αλλαγές στους όρους λειτουργίας της περιοχής.

Υπήρξε, όμως, και διαμάχη μεταξύ των κυβερνήσεων Βαγδάτης και Ερμπίλ αναφορικά με τις παραδόσεις πετρελαίου και τις οικονομικές συναλλαγές από τις διεθνείς πωλήσεις.

Τι λέει ο OPEC και η αύξηση της ζήτησης

Ο OPEC ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κουρδική κυβέρνηση να δώσει τώρα το «πράσινο φως» για εξαγωγή 200.000 bpd αργού πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν.

Το Κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι το εν λόγω αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί στην πλευρά του Ιράκ, που υπενθυμίζεται ότι αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου του OPEC. Το Κουρδιστάν, βέβαια, ήταν μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής, που αντιπροσώπευε το 0,5% των συνολικών παγκόσμιων ροών πετρελαίου πριν από την αναστολή των εξαγωγών το 2023.

Τώρα, φαίνεται να κερδίζει πάλι έδαφος και μάλιστα να μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο αυτήν τη φορά.

Στο μεταξύ, ο OPEC βλέπει για φέτος αύξηση στη γενικότερη ζήτηση πετρελαίου με την πρόβλεψη ότι ο κόσμος θα καταναλώνει φέτος περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως περισσότερο από ό,τι το 2023.

Οι εκτιμήσεις του, βέβαια, αναθεωρούνται συνεχώς, ανησυχώντας παράλληλα και για τη μειωμένη ζήτηση της Κίνας. Η τελευταία, μάλιστα, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη, με την επιβράδυνση στη ζήτηση να συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό για έκτο συνεχόμενο μήνα.  

Κι ενώ η ζήτηση είναι γενικά υποτονική, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξάνεται και θα αυξηθεί κι άλλο, σύμφωνα με τον OPEC. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται της αύξησης της προσφοράς εκτός OPEC κατά 1,5 εκατομμύρια bpd τόσο το 2024 όσο και το 2025, μαζί με υψηλότερη παραγωγή από τον Καναδά, τη Γουιάνα και την Αργεντινή.

Τα τρέχοντα ισοζύγια υποδηλώνουν ότι ακόμη και αν οι περικοπές του OPEC παραμείνουν σε ισχύ, η παγκόσμια προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση κατά περισσότερο από 1 mb/d το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού.