Τα «χέρια» έδωσε ο όμιλος Κοπελούζου με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα εξάγει LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην Ελλάδα και στην Αν. Ευρώπη. Στελέχη των δύο πλευρών υπέγραψαν σήμερα τη mega συμφωνία στο Κάιρο για τη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα έχει έδρα την Αθήνα.
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα, βασική αποστολή της εταιρείας θα είναι η εμπορία, προμήθεια, μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου, το οποίο θα προωθείται τελικά προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο πλωτός τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης αλλά και αυτός της Ρεβυθούσας θα είναι οι βασικές «πύλες» για την επαναεριοποίηση του LNG, του υγροποιημένου δηλαδή φυσικού αερίου, τις οποίες η Αίγυπτος θέλει να «εκμεταλλευτεί», καθώς τις θεωρεί υποδομές - κλειδιά για μεταφορά αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Η συμφωνία - ορόσημο που θα διαμορφώσει την Αίγυπτο σε ενεργειακό hub της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της EGAS Γιασίν Μοχάμεντ και τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Ομίλου Κοπελούζου, Πάνο Μοσχανδρέου.
Το «παρών» στην υπογραφή της συμφωνίας έδωσαν και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Καρίμ Μπαντάουι, ο επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος και ο Γιάννης Καρύδας, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και διασυνδέσεων.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος εξέφρασε μάλιστα σε δηλώσεις του την εκτίμησή του για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην περιοχή και τις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Εκδήλωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του για τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου, ιδιαίτερα των εργοστασίων LNG στην Damietta και στο Idku, αλλά και την αισιοδοξία του για την εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης με τον αιγυπτιακό πετρελαϊκό τομέα και με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σε περισσότερα μελλοντικά έργα.
Στην τελετή υπογραφής και ο Καρίμ Μπαντάουι, μάλιστα, ανέφερε ότι η συμφωνία «ανοίγει» πόρτες για ευρύτερη μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο τόνισε και ο πρόεδρος της EGAS, Γιασίν Μοχάμεντ, επισημαίνοντας ότι «η συμφωνία προετοιμάστηκε λεπτομερώς τους τελευταίους μήνες και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση μιας βαθύτερης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών στο μέλλον».
Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, το Κάιρο επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες στο Κάιρο «γράφονται» τα επόμενα κεφάλαια αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, με τετ α τετ και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών για την ωρίμανση του project GREGY και τα μελλοντικά βήματα. Στο έργο αυτό σχετίζεται και πάλι ο όμιλος Κοπελούζου, καθώς εκείνος θα είναι που θα κατασκευάσει χερσαία αιολικά πάρκα, των οποίων η ενέργεια θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Αίγυπτο. Το στρατηγικό αυτό project αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα, και όχι μόνο.
Το έργο υπενθυμίζεται ότι έχει ενταχθεί στη λίστα των Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI/PMI) και είναι κομβικής γεωστρατηγικής σημασίας και για την Ευρώπη, ενώ αντίκτυπο θα έχει και στις ΗΠΑ, μιας και αναμένεται να συμβάλει εξίσου σημαντικά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.