Η επενδυτική απόφαση της ExxoMobil, η οποία με την HelleniQ Energy ερευνούν την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης για το εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, θα ληφθεί λίγους μήνες αργότερα σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό και ειδικότερα μέσα στο καλοκαίρι του 2025.
Την εκτίμηση μετέφερε χθες ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, εξηγώντας ότι η Exxon, που είναι ο βασικός operator στην κοινοπραξία, έχοντας το 70%, δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε τελική απόφαση.
Το 2025 μπαίνει δυναμικά για τον όμιλο και αναμένεται να είναι μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων, καθώς βάζει σε τροχιά υλοποίησης τόσο τις αποφάσεις για τις εξορύξεις όσο και τον «πράσινο» μετασχηματισμό της αλλά και το deal της εξ ολοκλήρου απόκτησης της Elpedison.
Αναφορικά με την αλλαγή του ονόματος της εταιρίας ρεύματος και φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουμε εξελίξεις, επίσης, ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η αξιολόγηση της εξαγοράς του 50% της Elpedison από την HelleniQ Energy.
Τότε είναι που θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα άλλα επενδυτικά σχέδια του ομίλου και ιδίως για την πολυαναμενόμενη μονάδα φυσικού αερίου όσο και για το FSRU που έχει «στα σκαριά» η HelleniQ Energy.
Το πρότυπο Κέντρο Αριστείας ως κόμβος γνώσης και το ισορροπημένο μείγμα
Χθες η HELLENiQ ENERGY και το Alba Graduate Business School/The American College of Greece, ανακοίνωσαν την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πρότυπο Κέντρο Αριστείας που στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για το «τέλος μιας αρχής», όπως είπε χαρακτηριστικά στο περιθώριο της σχετικής εκδήλωσης ο A. Σιάμιισης, για έναν «κόμβο» γνώστης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης.
HELLENiQ ENERGY και το Alba Graduate Business School θα ενώσουν την επιχειρηματικότητα και την ακαδημαϊκή γνώση αντίστοιχα στις σύγχρονες προκλήσεις στον ενεργειακό κλάδο και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, κατά την ειδική τελετή ανακοίνωσης της συνεργασίας των δυο πλευρών, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε θα πρέπει να αποφευχθεί η δαιμονοποίηση κάποιων ενεργειακών προϊόντων, τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι ανάθεμα.
«Τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης και όχι το ανάθεμα», τόνισε χαρακτηριστικά για το πολυσυζητημένο θέμα της πράσινης μετάβασης.
Υπογράμμισε πως το φυσικό αέριο πρέπει να πάψει να δαιμονοποιείται, εφόσον γνωρίζουμε ότι θα το χρειαζόμαστε για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Φυσικά, ο «πράσινος» μετασχηματισμός εξακολουθεί να είναι βασικός στόχος του ομίλου, χωρίς όμως να παραβλέπει το βασικό του αντικείμενο, δηλαδή τα καύσιμα που αποτελούν το 60% της δραστηριότητας του.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία τόνισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η παραπάνω έρχονται να καλύψουν το κενό που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας, καλύπτοντας το χάσμα των δεξιοτήτων και της καινοτομίας που έχουμε.
Το «παρών» έδωσε, επίσης, και ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, ο οποίος ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο υπάρχον αλλά άκρως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο.
Ειδικότερα, ο κ. Τσάφος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνεχίζει να πιστεύει στην ενεργειακή μετάβαση, βασιζόμενη στο ισχυρό αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτει, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις προκλήσεις που υπάρχουν.
Τόνισε όμως ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο, δηλαδή σε μια «λελογισμένη μετάβαση με λογικό κόστος που να βγαίνουν τα κουκιά», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.
Μια ακόμα βασική παραδοχή της κυβερνητικής προσέγγισης που αναγνωρίζεται ως «σταθερά» σε αυτή την πορεία αφορά αρχικά τη γεωγραφική θέση της χώρας στη δεδομένη «γωνιά» της Ευρώπης και κατ’ επέκταση τον δυνητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη τη θέση αυτή.
Τα παραπάνω πραγματώνονται με ανάλογες μεθόδους αξιοποίησης και δράσης στη διαχείριση των συμβατικών καυσίμων, των νέων τεχνολογιών που εν δυνάμει διαμορφώνουν ιδίους πόρους για τη χώρα, καθώς και στον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας. Ως προς τα συμβατικά καύσιμα, το φυσικό αέριο συνιστά μέρος της «λύσης» και θα παραμένει στην ενεργειακή εξίσωση για αρκετά ακόμη χρόνια, γεγονός που «δικαιολογεί» την ενασχόληση με τυχόν εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως είναι οι πρόσφατες ενέργειες προσέλκυσης νέων επενδυτών με την Chevron.