Μπαταρίες: Εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση - Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Μπαταρίες: Εκδίδεται η Υπουργική Απόφαση - Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για τις standalone μπαταρίες έχει τώρα «στα σκαριά» το υπουργείο Ενέργειας. Σε συνέχεια αρκετών καθυστερήσεων, το επιτελείο του υπουργείου αναμένεται να δημοσιεύσει τη σχετική Απόφαση άμεσα προχωρώντας σε αύξηση της δημοπρατούμενης ισχύος, από τα 2 στα 2,5 GW.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τα 1,5 GW, λόγω, όμως του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος της αγοράς, το ΥΠΕΝ, αύξησε τη δυναμική ισχύ κατά 60% του αρχικού σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να «σπάσει» τα 2,5 GW ως εξής: τα 1,7 GW επιμερίζονται στις μπαταρίες που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ενώ τα υπόλοιπα 800 MW θα πάνε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Την ίδια στιγμή, τα 1,7 GW θα κατανεμηθούν με πλαφόν ανά γεωγραφική περιφέρεια, το οποίο θα συνυπολογίζει την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών σε κάθε περιοχή, προκειμένου να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποθήκευση κατά τα μεσημέρια. Στα υπόλοιπα 800 MW που θα συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα στα έργα που βρίσκονται στην πιο κοντινή απόσταση από τα σημεία σύνδεσης.

Ταυτόχρονα, θα προβλέπεται η υποχρέωση να ηλεκτριστούν τα έργα σε 18 μήνες, λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που επιδιώκει να τηρήσει το υπουργείο. Τα χρονοδιαγράμματα είναι «σφιχτά» και ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στους δύο διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί για standalone μπαταρίες, τα οποία σχετίζονται με την προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας τους. Το ζήτημα έγκειται στο πλήθος αιτημάτων που καλείται να εξετάσει ο ΑΔΜΗΕ και εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη λειτουργίας των συγκεκριμένων έργων.

Μεγάλο ενδιαφέρον και για τον τρίτο διαγωνισμό

Την ίδια ώρα, η ΡΑΑΕΥ έως και τις 5 Μαρτίου θα αξιολογεί τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για τον τρίτο και τελευταίο διαγωνισμό αποθήκευσης με μπαταρία. Ο διαγωνισμός υπενθυμίζεται πως αφορά αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία.

Η συμμετοχή των επενδυτών ήταν και για αυτόν τον διαγωνισμό μεγάλη, καθώς υποβλήθηκαν συνολικά 21 φάκελοι από όλους τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όπως ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Metlen, Helleniq Renewables, Motor Oil και Principia.

Επενδυτικός πυρετός για νέες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

Στο μεταξύ, το επενδυτικό ενδιαφέρον για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας είναι γενικώς μεγάλο, με τον αριθμό των αιτήσεων να το επιβεβαιώνουν.

Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις στη ΡΑΑΕΥ ξεπέρασαν σε ισχύ αθροιστικά τα 1.000 μεγαβάτ και αφορούσαν 74 επιμέρους έργα. Οι αιτήσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο  μονάδες με μπαταρίες, αλλά και αντλησιοταμιευτικά έργα.

Με βάση τον κατάλογο της ΡΑΑΕΥ, οι νέες αιτήσεις αδειών στην αντλησιοταμίευση φτάνουν σχεδόν 280 τα μεγαβάτ με τις υπόλοιπες να αφορούν μπαταρίες. Από τις μονάδες αυτές, η μεγαλύτερη αίτηση αφορούσε ένα έργο 90 MW στο Λαγκαδά, όπως και δύο έργα των 60 MW στην Τανάγρα.

Από τον κατάλογο με τα νέα αντλησιοταμιευτικά έργα ξεχωρίζουν, λόγω μεγέθους, ένα 160 MW στη Φλώρινα και αντίστοιχο 80 MW στο Δήμο Βοΐου Κοζάνης.

Η υψηλή συμμετοχή της αγοράς αντικατοπτρίζει τη μεγάλη έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη έργων στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, ιδιαίτερα μετά το προσφάτως επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, βασική προτεραιότητα του οποίου είναι ο τομέας της αποθήκευσης.

Το νέο Σχέδιο προβλέπει ότι η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες μπορεί να φτάσει τα 4,3 GW έως το 2030, ενώ για το 2050 εκτιμά ότι θα ανέλθει σε 12 περίπου GW.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ενισχύεται σημαντικά με σκοπό να δώσουν τη λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας των δικτύων να υποδεχθούν μεγάλη παραγωγή από ΑΠΕ. Με τα νέα έργα αλλά και με τον τρίτο αυτόν κύκλο των αυτόνομων μπαταριών που προωθεί το υπουργείο, το σύνολο των έργων αποθήκευσης θα ξεπεράσει τα 3,5 GW, καλύπτοντας, έτσι ένα σημαντικό μέρος του εθνικού στόχου για 4,3 GW, ως το 2030. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έχουμε δεσμευμένο ηλεκτρικό χώρο που φτάνει τα 32 GW. Tα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν αγγίζουν» σχεδόν τα 15 GW, ενώ τα έργα που δεσμεύουν χώρο μέσω προσφορών σύνδεσης είναι επίσης περί τα 15 GW.