Νέα δυναμική για το project μετά τις γερμανικές εκλογές- Τα επόμενα βήματα
Διασύνδεση Ελλάδας–Γερμανίας

Νέα δυναμική για το project μετά τις γερμανικές εκλογές- Τα επόμενα βήματα

Ψηλά στην ατζέντα της έχει η νέα γερμανική κυβέρνηση τις επενδύσεις για τις διασυνδέσεις με το mega project «Green Aegean» που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα να «ζεσταίνεται» τώρα σημαντικά.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη γερμανική κυβένρηση έδινε έμφαση στο υδρογόνο και όταν η ελληνική πλευρά συζητούσε για τον Green Aegean απαντούσε επιφυλακτικά δείχνοντας την προτίμησή της στις εξαγωγές υδρογόνου.

Σε συνέχεια της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, πλέον η Γερμανία κοιτάζει με έντονο ενδιαφέρον την προοπτική του Green Aegean, επιδιώκωντας να επενδύσει ευρύτερα στις διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ξεκινούν ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός consortium που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου. Στο παιχνίδι μπαίνει ο αυστριακός κατασκευαστικός όμιλος Strabag και η θυγατρική του Züblin, ενώ εκτός του Έλληνα διαχειριστή ΑΔΜΗΕ που «τρέχει» το έργο, είναι πιθανό να ενταχθούν και ισχυροί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες συζητήσεις για την κατασκευή των καλωδίων και άλλων υποδομών, όπως η Viohalco και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και εν αναμονή Καγκελάριος, επισημαίνει τη σημασία της «πράσινης» ενέργειας από την Ελλάδα, δίνοντας τώρα δυναμική ώθηση στο σχέδιο.

Το έργο

Σε ό,τι αφορά τα βήματα του project, σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τον Green Aegean, ενώ εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικά σημεία διασυνδέσεων και τις χώρες από τις οποίες θα περνάει. Πρόκειται για μια διασύνδεση κατ’ ελάχιστον ισχύος 3 GW και κατ’ ελάχιστον προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ, που μπορεί να πάει στα 12 δισ. ευρώ.

O Green Aegean Interconnector (GAI) στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής και της απαλλαγής από τον άνθρακα στην Ευρώπη. Η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής του Νότου και θα μπορεί να προμηθεύει τη Βόρεια Ευρώπη με φθηνή πράσινη ενέργεια. Αποτελεί ένα έργο υπό εξέταση, στο δεκαετή σχεδιασμό  του ENTSO-E TYNDP 2024.

Η διασύνδεση HVDC VSC θα διασυνδέει την Ελλάδα και τη Γερμανία με υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια σε συνολική απόσταση περίπου 1.400 χλμ. Εν τω μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τον Green Aegean ενώ εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικά σημεία διασυνδέσεων και τις χώρες από τις οποίες θα περνάει. Πρόκειται για μια διασύνδεση κατ’ ελάχιστον ισχύος 3 GW και κατ’ ελάχιστον προϋπολογισμού 8 δις. που μπορεί να πάει στα 12 δις. ευρώ.

Η διασύνδεση θα ξεκινήσει με ένα υποβρύχιο καλώδιο από τη Δυτική Ελλάδα, θα περάσει από το βυθό της Αδριατικής για να φτάσει στη Σλοβενία και από εκεί στην Αυστρία για να φτάσει στην Γερμανία. Ο ΑΔΜΗΕ για το έργο αυτό  διαπραγματεύεται έναν εναλλακτικό διάδρομο με τον διαχειριστή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες χωρητικότητας που υπάρχουν εκεί.