Άνοδο σημειώνει ξανά η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα, μετά από ένα «ευχάριστο» διάλειμμα την προηγούμενη εβδομάδα, όπου οι τιμές ήταν συγκρατημένες, κυρίως λόγω της χαμηλής ζήτησης. Ειδικότερα, η εβδομάδα μας υποδέχτηκε τώρα με νέο άλμα, με την τιμή της μεγαβατώρας να «αγγίζει» σχεδόν τα 150 ευρώ.
Ταυτόχρονα, αυξημένη σημαντικά είναι και η ζήτηση. Όμως, το αξιοσημείωτο του τελευταίου διημέρου είναι η «κυριαρχία» του φυσικού αερίου στη μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Μάλιστα, το τελευταίο έφτασε να «πρωτοστατεί» με ποσοστό 43,86%, με τις ΑΠΕ να ακολουθούν με 25,65%. Ο λιγνίτης, μέσω της μονάδας Πτολεμαΐδας 5, συμμετείχε στο μείγμα με ποσοστό 5% στον ημερήσιο προγραμματισμό. Η απότομη άνοδος του φυσικού αερίου αλλά και η αυτή η μικρή συμβολή της λιγνιτικής παραγωγής, διαμόρφωσαν τώρα τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα υψηλά αυτά επίπεδα.
Παράλληλα, το φυσικό αέριο έχει πάρει «κεφάλι» και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στις 16 Αυγούστου, στο σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 39,43 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 0,54%. Αντίστοιχα τα συμβόλαια για τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 40,4 ευρώ/MWh, ενώ για τον Νοέμβριο στα 42,72 ευρώ/MWh και για το Δεκέμβριο στα 43,62 ευρώ/MWh. Τούτων δοθέντων, εκτιμάται ότι το φθινόπωρο που μας έρχεται θα μας υποδεχθεί «ζεστά» σε επίπεδο τιμών φυσικού αερίου και κατ'επέκταση θα δούμε υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική.
Η συνέχιση της ανοδικής τάσης των τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά πυροδοτεί και τα σενάρια για την επέκταση των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για τη συνέχιση των επιδοτήσεων και τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι το επιτελείο του ΥΠΕΝ επενέβη άμεσα τον Αύγουστο και εφάρμοσε μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να μπει ένα «φρένο» στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, με κυριότερο αυτό της επιβολής της έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς. Μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση έχει προβλεφθεί πως το μέτρο αυτό θα είχε ισχύ για τρεις μήνες.
Τώρα, η μέση τιμή χονδρικής για τον Αύγουστο στην Ελλάδα είναι η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία, την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ήτοι στα123,16 ευρώ/MWh. Το νέο αυτό άλμα δεν θα αφήσει αδιάφορο το επιτελείο του ΥΠΕΝ, το οποίο δεν θέλει να μείνει με «σταυρωμένα» τα χέρια, καθώς βασικός του στόχος είναι άμεση στήριξη, κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Η εξέλιξη διαμόρφωσης των τιμών είναι, λοιπόν, προπομπός της συνέχισης των μέτρων και για τον Σεπτέμβρη, ωστόσο, θα φανεί στην πορεία πώς θα διαμορφωθεί η όλη κατάσταση και αν τελικά το ΥΠΕΝ θα χρειαστεί να «καταφύγει ξανά στην λύση των επιδοτήσεων.