Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε τον Ιούνιο η ηλιακή ακτινοβολία στην Ελλάδα, γεγονός που βελτίωσε σημαντικά την απόδοση των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, η άνοδος που σημειώθηκε στη χώρα μας έφτασε το 30%, ξεφεύγοντας αρκετά από τα φυσιολογικά επίπεδα. Στον αντίποδα, πτώση σημειώθηκε το διάστημα αυτό στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη με τις καιρικές συνθήκες να έχουν… συμβάλλει κατά πολύ σε αυτό. Μάλιστα, Γερμανία και Γαλλία «γνώρισαν» μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας κατά 5,5%.
Συνολικά, όμως, για την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, ο Ιούνιος που μας πέρασε αποτελεί μήνα ορόσημο για τον κλάδο. Στις 20 Ιουνίου καταγράφηκε παγκοσμίως μια μέρα ιστορική για τα φωτοβολταϊκά, καθώς κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο φωτεινής ημέρας του χρόνου παράχθηκε από αυτά το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με το ενεργειακό think tank «Ember Climate», η συνολική παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά για το συγκεκριμένο μήνα αναμένεται να ξεπεράσει το 8%, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα «αγγίξει» το 28%.
Το ίδιο think tank παρουσιάζει σε ανάλυσή της την Ελλάδα ως τη νέα ηγέτιδα στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας και ως χώρα «κλειδί» για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη. Πλέον, η χώρα μας παράγει το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακά, με την Ουγγαρία και την Ισπανία να ακολουθούν, με ποσοστά 18% και 17% αντίστοιχα.
Το ποσοστό αυτό δεν μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, αν αναλογιστούμε ότι τη χρονιά που μας πέρασε το 57% του ενεργειακού μείγματος στην Ελλάδα προήλθε από την ηλιακή, αλλά και την αιολική ενέργεια. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ήταν στο 50,12%, αντιλαμβανόμαστε την ταχύτητα ανάπτυξης των ΑΠΕ στην εγχώρια αγορά, κάτι που όπως φαίνεται έχει παγκόσμιο «αντίκτυπο».
Η, ολοένα και περισσότερο, αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα συμβάλλει σημαντικά στην «πράσινη» μετάβαση, με τη χώρα μας να «σπάει» συνεχώς τα ρεκόρ της λόγω των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει. Με τους ρυθμούς αυτούς δεν αποκλείεται να φτάσουμε μελλοντικά σε… επίπεδα Κίνας, του πιο ισχυρού «παίκτη» αυτήν τη στιγμή στην ηλιακή αγορά. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 36% της παγκόσμιας παραγωγής φωτοβολταϊκών, ενώ το δικό της μερίδιο στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά, αναμένεται να φτάσει το 9,6% για τον Ιούνιο του 2024.