Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου των εγκαταστάσεων της στη Φλωρεντία έκανε η Italgas, μια υποδομή βασισμένη σε μια καινοτόμα τεχνολογική... αρχιτεκτονική που επιτρέπει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διαχείριση των 74.000 χιλιομέτρων του δικτύου διανομής φυσικού αερίου του ομίλου στην Ιταλία σε ζωντανό χρόνο. Η συγκεκριμένη επένδυση οδηγεί σε νέα βήματα ανοίγοντας καινούργιους δρόμους ως προς τη διανομή αερίου ενώ είναι κομβικής σημασίας για την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο.
Η Italgas επενδύει σημαντικά στην ψηφιοποίηση και την τεχνολογία εδώ και αρκετά χρόνια, την οποία θεωρεί «κλειδί» για την ανάπτυξή της. Μάλιστα, σκοπεύει να επενδύσει ακόμα περισσότερο σε αυτήν, επεκτείνοντας τις νέες ψηφιακές εγκαταστάσεις της και στη χώρα μας, «φέρνοντας» την τεχνολογική καινοτομία στην υπηρεσία διανομής φυσικού αερίου στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει ήδη δραστηριότητα στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής Enaon EDA, η συμβολή της οποίας στα συνολικά αποτελέσματα της Italgas ήταν μεγάλη για το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Enaon EDA να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος ως προς την ανάπτυξη του δικτύου διανομής αερίου, με 200 χιλιόμετρα από το σύνολο των 354 χιλιομέτρων.
Ο CEO του ομίλου, Paulo Gallo, μιλώντας στο Liberal, για τη μελλοντική επένδυση και δημιουργία του νέου Κέντρου Ελέγχου εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε τώρα στην Ελλάδα είναι αυτό που κάναμε στην Ιταλία, 5-7 χρόνια πριν. Να αναβαθμίσουμε δηλαδή τον υφιστάμενο εξοπλισμό άμεσα. Μάλιστα, από του χρόνου κιόλας σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε νέους έξυπνους μετρητές, τους οποίους αναπτύξαμε στην Ιταλία και να χτίσουμε νέα κέντρα ελέγχου στην Αθήνα. Ασφαλώς, πρέπει πρώτα να ψηφιοποιήσουμε το δίκτυο μέσω των μετρητών, τα χαρακτηριστικά των οποίων αναμένεται να είναι μοναδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η ψηφιοποίηση του δικτύου, βέβαια, θα πάρει λίγο καιρό, έχουμε ήδη όμως αρχίσει τις πρώτες διεργασίες. Εκτιμώ ότι σε δύο χρόνια, αφού μεταποιήσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα με τους νέους μετρητές, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τα Κέντρα Ελέγχου που σχεδιάζουμε στην Αθήνα, όπως κάναμε αρχικά στο Τορίνο και τώρα και στη Φλωρεντία για την εξ αποστάσεως διαχείρηση του δικτύου».
Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος είχε ανακοινώσει ότι για το 2024 το επιχειρηματικό του πλάνο προβλέπει επενδύσεις στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής της Εnaon EDA.
Τι φέρνει το εναρκτήριο λάκτισμα του νέου Κέντρου
Το άνοιγμα του νέου Κέντρου Διοίκησης και Ελέγχου στη Φλωρεντία σηματοδοτεί πολλαπλά οφέλη, καθώς αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα ασφάλειας των καταναλωτών και συνολικά το επίπεδο της λειτουργικότητας των υπηρεσιών του ομίλου, λόγω του προηγμένου τεχνολογικά συστήματος, το οποίο θα μπορεί να... παρεμβαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή σε ζωντανό χρόνο.
Το λογισμικό, εν ονόματι «DANA» είναι ο…πυλώνας του Κέντρου και αποτελεί μια παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία, καθώς μέσω αυτού ο όμιλος εξασφαλίζει την τηλεδιαχείριση δεδομένων παρέχοντας ασφάλεια σε όλο το δίκτυο της Ιταλίας και δίνοντας τη δυνατότητα να βοηθήσει περαιτέρω την αποδοτικότητα του Κέντρου. Το software αυτό θα εξαχθεί και στην Ελλάδα παρέχοντας, επίσης, την απαραίτητη ασφάλεια και αποδοτικότητα για τα δίκτυα.
Η απομακρυσμένη παρακολούθηση και ο πλήρης έλεγχος του νέου Κέντρου θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν ακριβή εικόνα του πώς λειτουργεί το δίκτυό τους ενώ ταυτόχρονα πρόκειται και για μια βιώσιμη λύση.
Το καινοτόμο αυτό σύστημα στο Κέντρο της Φλωρεντίας παρέχει μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή εικόνα των λειτουργιών του δικτύου τόσο στην Τοσκάνη όσο και σε ολόκληρη την Ιταλία, χάρη στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, μέσω αλγορίθμων και χρήσιμων πληροφοριών για τον απομακρυσμένο έλεγχο του δικτύου.
Το νέο Κέντρο κατασκευάστηκε στους κτιριακούς χώρους της Toscana Energia και λειτουργεί σε συνέχεια αυτού του Τορίνο, καθιστώντας δυνατή την αύξηση της διαθεσιμότητας των πόρων για την εξ αποστάσεως παρέμβαση στο δίκτυο και τις εγκαταστάσεις, την εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων παρακολούθησης, τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων λειτουργίας και την τελειοποίηση των προγραμμάτων συντήρησης.
Τα δύο Κέντρα - Φλωρεντία και Τορίνο - θα λειτουργούν συνεργατικά για να εξασφαλίσουν την κάλυψη των δραστηριοτήτων 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Το παρών στην τελετή των εγκαινίων για το ιστορικό αυτό για την ευρύτερη περιοχή άνοιγμα, έδωσαν εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Italgas Paolo Gallo και η δήμαρχος της Φλωρεντίας, Sara Funaro.