Η εγκατάσταση των smart meters έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερα αυτά της διαφάνειας και της εξοικονόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη των «έξυπνων» μετρητών αγγίζουν τα 734 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου της περιόδου 2024 – 2028, το οποίο έθεσε ο Διαχειριστής σε δημόσια διαβούλευση. Βασικός σκοπός του ΔΕΔΔΗΕ είναι, μέχρι το 2030, όλοι οι καταναλωτές να έχουν εγκαταστήσει έναν έξυπνο μετρητή.
Το πλάνο επενδύσεων
Από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που θα επενδύσει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα στην επόμενη 5ετία, επενδύσεις απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση, βλέπουμε πως ένα πολύ σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού αφορά στην επέκταση εγκατάστασης των «έξυπνων» μετρητών. Ειδικότερα, για τα συστήματα τηλεμέτρησης προορίζονται τα 734 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά θα υλοποιηθούν 18 έργα για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Μέσα στο έτος, προβλέπεται να δαπανηθούν αρχικά 40 εκατ. ευρώ ενώ από του χρόνου, με την έναρξη λειτουργίας των νέων ρολογιών, το ποσό αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά, μιας και το προβλεπόμενο κονδύλι είναι 113 εκατ. ευρώ. Για το 2026 και το 2027 το ποσό θα φτάσει τα 195 εκατ. ευρώ ενώ το 2028 το κονδύλι θα «αγγίξει» τα 190 εκατ. ευρώ.
Με την τοποθέτηση των ψηφιακών ρολογιών οι καταναλωτές, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις, θα έχουν πλέον ενεργό ρόλο και θα μπορούν να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητες αλλά και τις καταναλώσεις τους, εξασφαλίζοντας ακριβέστατη τιμολόγηση. Ως τώρα, οι «έξυπνοι» μετρητές που έχουν εγκατασταθεί ξεπερνάνε τους 600.000 ενώ αναμένεται ότι από το 2025 έως το 2030, θα αυξάνονται μεταξύ ανά 800.000 - 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο.
Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός
Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε ακόμη εν εξελίξει του διαγωνισμού προμήθειας και εγκατάστασης 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5,2 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί) καθώς και την ένταξή τους σε σύστημα τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Την ίδια στιγμή, προβλέπεται αποξήλωση των ισάριθμων υφιστάμενων μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα «ταλαιπωρημένο» project, που συζητείται πάνω από μία δεκαετία. Ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, δεν «περπάτησε» εξαιτίας καταγγελιών και αναβολών. Υπήρξε ένα restart του έργου το 2021, όταν και προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, τον οποίο και αναμένουμε αγωνιωδώς, μιας και θα αλλάξει πλήρως το σκηνικό της αγοράς ηλεκτρισμού. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.