Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τη γνωστοποίηση για τα μέχρι τώρα ευρήματα από την κοινοπραξία ExxonMobil- Helleniq Energy.
Το ελληνοαμερικανικό σχήμα αναμένεται να ενημερώσει το Μάρτιο την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο για τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων που έχει συλλέξει και εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες για σημαντικούς εμπορικούς στόχους, θα υποβάλει αίτημα για ερευνητική γεώτρηση.
Το θέμα είναι από κάθε άποψη αρκετά ευαίσθητο, οι αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν σε επίπεδο υπουργού, παρά μόνο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν και όταν προκύψουν ενθαρρυντικά νέα, και κάθε εκτίμηση για το αν, πότε και σε ποιο σημείο, θα μπει γεωτρύπανο είναι για την ώρα παρακινδυνευμένη.
Τις τελευταίες, πάντως, ημέρες δεν περνά απαρατήρητη η κινητικότητα που καταγράφεται, το γεγονός ότι οι επαφές μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής πλευράς έχουν πυκνώσει, καθώς επίσης οι αισιόδοξες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, και όλα δείχνουν ότι ο Μάρτιος θα είναι μήνας εξελίξεων.
Τη συζήτηση αναζωπύρωσε η συνάντηση που είχε στις 9 Φεβρουαρίου στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Διεθνών Κυβερνητικών Υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει επίσημα το ΥΠΕΝ, τέθηκαν επί τάπητος τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια πάρκα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Συνέχεια δόθηκε χθες, όταν η Ελληνίδα υφυπουργός, μαζί με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ Αρ. Στεφάτο, συναντήθηκαν στο Κάιρο, με τον αντιπρόεδρο Global Extraction της ExxonMobil, John Ardill στο περιθώριο του ετήσιου ενεργειακού συνεδρίου EGYPES, όπου συμμετέχουν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο.
«Η εμπιστοσύνη της ExxonMobil στο δυναμικό φυσικού αερίου της Ελλάδας, αποτελεί μεγάλη αιτία αισιοδοξίας για όλους μας», ήταν η ανάρτηση που ανέβασε μετά τη συνάντηση η κα. Σδούκου, απτή απόδειξη της κινητικότητας που επικρατεί εσχάτως γύρω από το θέμα.
Συναντήσεις εξάλλου είχε στο Κάιρο και ο επικεφαλής της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Άρης Στεφάτος με στελέχη επιχειρήσεων της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας, κάποιες εκ των οποίων βολιδοσκοπούν καιρό τώρα την ελληνική αγορά.
Τέτοια είναι η περίπτωση της Chevron, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται έντονα να εισέλθει στην κοινοπραξία ExxonMobil- Helleniq Energy, όπως αποδεικνύουν οι συχνές επαφές του με τα μέλη της κοινοπραξίας και την ελληνική πλευρά, καθώς και η συμμετοχή πολυμελούς ομάδας το Δεκέμβριο στις εργασίες του 4th EAGE Eastern Mediterranean, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα.
Το βέβαιο είναι ότι ένα χρόνο μετά τις ανακοινώσεις από την ΕΔΕΥΕΠ του προγράμματος για δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες σε συνολικά έξι μπλοκς της χώρας (Κέρκυρα, Ιόνιο, Ιωάννινα, Κυπαρισσιακός, Δυτικά και ΝΔ της Κρήτης), η κουβέντα για τους υδρογονάνθρακες ξανανοίγει. Και πλησιάζει η στιγμή που θα μάθουμε αν και εφόσον οι γεωλογικές δομές στα χερσαία και θαλάσσια αυτά οικόπεδα, κρύβουν αξιοποιήσιμα και σε ικανές ποσότητες κοιτάσματα, εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, που είναι και το ζητούμενο, όπως είχε πει πέρυσι ο πρωθυπουργός, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση του project «υδρογονάνθρακες».
Τα βλέμματα είναι προφανώς στραμμένα στα δύο μπλόκς, νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα οποία αφορούν «περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», όπως είχε διαμηνύσει πέρυσι το ελληνικό ΥΠΕΞ στη Λιβύη, όταν η τελευταία είχε σπεύσει να εγείρει αιτιάσεις, αμέσως μετά την έναρξη των σεισμικών ερευνών για λογαριασμό του σχήματος ExxonMobil - Helleniq Energy.
Τις έρευνες είχε διεξαγάγει το πλοίο Sanco Swift της νορβηγικής PGS που έχει ναυλωθεί από τον αμερικανικό όμιλο, το οποίο άπλωσε καλώδια μήκους 12 χλμ, συνέλλεξε δισδιάστατα δεδομένα, που ανέλυσε στον χρόνο που ακολούθησε και τα οποία πρόκειται να παρουσιάσουν τον Μάρτιο ανώτατα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας στην ελληνική κυβέρνηση.
Στην πράξη, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες στις ελληνικές θάλασσες και σε χερσαία εδάφη, είχε ως στόχο να ανακτηθεί το χαμένο διάστημα από το 2014 και μετά, όταν και αναγγέλθηκε το φιλόδοξο πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων του Ι. Μανιάτη, χωρίς όμως να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
Η διάσταση που έλαβε η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία και η ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν που επανέφεραν στο προσκήνιο την υπόθεση «ελληνικοί υδρογονάνθρακες», που μέχρι τότε είχε μπει στην άκρη, όπως και γενικότερα οι έρευνες για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς οι Βρυξέλλες έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ενθαρρύνουν την εγκατάλειψη των επενδύσεων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων, επιλογή που πληρώνουμε σήμερα.
Στην Ελλάδα, η συζήτηση ξαναπήρε μπροστά το 2022, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα γραφεία της τότε ΕΔΕΥ, με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια καθαρή εικόνα για το αν διαθέτει ή όχι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα.
Τα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες αυτού του γύρου είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία για να μάθουμε αν οι ελληνικές θάλασσες και το υπέδαφος κρύβουν υδρογονάνθρακες, αφού όπως είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2023, ο Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας στη σχετική σεναριολογία, δεν πρόκειται να υπάρξει νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.