Politico: Ξανά χαμένος ο Πούτιν - Στο 90% τα αποθέματα της ΕΕ σε φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Politico: Ξανά χαμένος ο Πούτιν - Στο 90% τα αποθέματα της ΕΕ σε φυσικό αέριο

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την Πέμπτη, έχοντας αρκετή πληρότητα πριν από τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

Η Gas Infrastructure Europe δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου των χωρών μελών βρίσκονται τώρα στο 90,12% της χωρητικότητάς τους - ξεπερνώντας με άνεση τον στόχο του 90% της πλήρωσης που οι Βρυξέλλες υποχρεούνται νομικά να επιτύχουν έως τον Νοέμβριο.

Το success story του αερίου

Η είδηση υπογραμμίζει την επιτυχία της ΕΕ να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, το οποίο πριν από τον πόλεμο κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης των «27».

Το ρωσικό φυσικό αέριο έπεσε στο 23,6% των εισαγωγών της ΕΕ κατά τις πρώτες 32 εβδομάδες του 2022 και μέχρι στιγμής φέτος έχει μειωθεί μόλις στο 8,4%. Αυτό καθιστά τη δέσμευση της ΕΕ να σταματήσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027 εφικτή.

«Πρόκειται σίγουρα για ένα success story», δήλωσε ο Τζοβάνι Σγκαραβάτι, ερευνητής-αναλυτής στο think tank Bruegel των Βρυξελλών, «για την Επιτροπή, για την αγορά ενέργειας, αλλά ακόμη περισσότερο για τις κυβερνήσεις των κρατών μελών που ανταποκρίθηκαν αρκετά καλά και αντικατέστησαν 1.000 τεραβατώρες ρωσικού αερίου που έλειπαν μέσα σε ένα χρόνο».

... δεν σημαίνει και φθηνότερο αέριο

Ωστόσο, το κόστος του φυσικού αερίου εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερο από ό,τι πριν από τον πόλεμο, όταν κυμαινόταν γύρω στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και χαμηλότερη παραγωγικότητα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος χειμώνας κατά τον οποίο οι ελλείψεις αποτελούν σοβαρή ανησυχία, δεδομένου ότι η αυξημένη παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου από προμηθευτές όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2024.

Η απώλεια των πιο αξιόπιστων ευρωπαίων πελατών του ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το Κρεμλίνο.Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 41% σε 43,4 δισ. δολάρια τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ, το ρούβλι έπεσε σε χαμηλό 16 μηνών και αυτή την εβδομάδα κατέρρευσε μέσω ενός συμβολικού ορίου αναφοράς που ξεπερνά τα 100 ανά δολάριο.