Η δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εξερεύνηση ορυκτών και την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη.
Μια νεοσύστατη μεταλλευτική εταιρεία, η Earth AI, έκανε μια σημαντική ανακάλυψη βρίσκοντας πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα κρίσιμων ορυκτών στην Αυστραλία, σε περιοχές που είχαν αγνοηθεί για δεκαετίες.
Η αποκάλυψη αυτή, που μοιράστηκε αποκλειστικά με το TechCrunch, αναδεικνύει τον αυξανόμενο ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εξερεύνηση ορυκτών. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που οι εξορυκτικές εταιρείες στρέφονται προς το ΑΙ.
Θυμίζουμε ότι μόλις το περασμένο καλοκαίρι, μια άλλη startup, η KoBold στη Ζάμπια, έκανε μια παρόμοια ανακάλυψη. Η έλευση των τεχνολογιών βαθιάς μάθησης (deep learning), ενός τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που περιλαμβάνει την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (generative AI) όπως το ChatGPT, προσφέρει νέες δυνατότητες αξιοποίησης τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για τον εντοπισμό αναξιοποίητων κοιτασμάτων ορυκτών.
Ο εξορυκτικός τομέας, παραδοσιακά συντηρητικός στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, φαίνεται τώρα να αναγνωρίζει τη μετασχηματιστική δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η καινοτομία της Earth AI
Σύμφωνα με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Earth AI, Roman Teslyuk, τα πραγματικά σύνορα στην εξόρυξη δεν είναι πλέον γεωγραφικά αλλά τεχνολογικά. Οι αλγόριθμοι της εταιρείας που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν εντοπίσει με επιτυχία κοιτάσματα χαλκού, κοβαλτίου και χρυσού στη Βόρεια Επικράτεια, καθώς και αργύρου, μολυβδαινίου και κασσίτερου στη Νέα Νότια Ουαλία. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους εξερεύνησης, οι οποίες είναι συχνά χρονοβόρες και αναποτελεσματικές, η Earth AI αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για την ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων ιστορικών γεωλογικών δεδομένων, επιτρέποντας ταχύτερες και ακριβέστερες προβλέψεις.
Ο Teslyuk, με καταγωγή από την Ουκρανία, ανέπτυξε την ιδέα ενώ έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Στην Αυστραλία, οι εταιρείες εξόρυξης υποχρεούνται να υποβάλλουν δεδομένα εξερεύνησης σε ένα εθνικό αρχείο, ωστόσο λίγοι έχουν αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτόν τον τεράστιο πόρο. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό, ο Teslyuk δημιούργησε έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να μαθαίνει από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των προηγούμενων ερευνών για να βελτιώσει την ανακάλυψη ορυκτών.
Αρχικά, η Earth AI λειτούργησε ως εταιρεία λογισμικού, παρέχοντας προβλέψεις ορυκτών σε δυνητικούς πελάτες. Ωστόσο, λόγω της συντηρητικής φύσης της εξορυκτικής βιομηχανίας και του σκεπτικισμού απέναντι σε μη αποδεδειγμένες τεχνολογίες, οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να δεσμευτούν. Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η εταιρεία άλλαξε την προσέγγισή της, αναπτύσσοντας τον δικό της εξοπλισμό γεωτρήσεων για την επικύρωση των ευρημάτων του λογισμικού της.
Ενώ η Earth AI μοιράζεται μια παρόμοια προσέγγιση με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη με την KoBold, ο Teslyuk τονίζει ότι η μεθοδολογία της εταιρείας του είναι διαφορετική. Αντί να εστιάζει σε βαθιά στοχευμένες αναζητήσεις, οι αλγόριθμοι της Earth AI έχουν σχεδιαστεί για να σαρώνουν γρήγορα τεράστιες περιοχές, εντοπίζοντας πιθανά κοιτάσματα με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή εξερεύνηση, η οποία μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, αυτή η καινοτόμος προσέγγιση μειώνει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό πολύτιμων ορυκτών πόρων.
Καθώς η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά συνεχίζει να αυξάνεται, η πρωτοποριακή χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Earth AI θα μπορούσε να συμβάλει στην αναδιαμόρφωση του μέλλοντος της εξόρυξης, καθιστώντας τη διαδικασία ανακάλυψης ταχύτερη, εξυπνότερη και πιο βιώσιμη.