Δεύτερο χαμηλό σερί καταγράφουν οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος, οι οποίες χθες και σήμερα μειώθηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, η μέση τιμή διαμορφώθηκε σήμερα στα 159,14 ευρώ/MWh. Εντύπωση «προξενεί» το γεγονός πως οι λιγνίτες έχουν συμβάλλει κατά πολύ σε αυτή την πτώση.
Η αυξημένη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων στο μείγμα παραγωγής τις τελευταίες δυο μέρες έπαιξε κομβικό ρόλο στην υποχώρηση της μέσης χονδρικής τιμής. Σε συνέχεια της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά μετά την ανακοίνωση για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών, αυτή η συγκράτηση των τιμών έρχεται να δώσει μια «ανάσα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, οι λιγνιτικές μονάδες αυξήθηκαν σημαντικά, καθώς χθες αντιπροσώπευσαν το 11,95% του ενεργειακού μείγματος. Η συνεισφορά τους φάνηκε να αποτελεί «σανίδα» σωτηρίας απέναντι στο συνεχές αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, με την αποκλιμάκωση των τιμών να είναι αξιοσημείωτη. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σήμερα είναι στο 43,26%, του φυσικού αερίου στο 32,57%, του λιγνίτη είναι και πάλι αυξημένη στο 10,6% και των νερών είναι στο 4,89%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στο 11,32%.
Βέβαια, η πτώση της χονδρικής τιμής δεν οφείλεται μόνο στους λιγνίτες. Αποδίδεται και στην αποσύζευξη της βουλγαρικής αγοράς από την ελληνική, λόγω αυξημένης ζήτησης από την πλευρά της Βουλγαρίας που δεν μπορούσαν να σηκώσουν οι διασυνδέσεις.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και της ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι αισιόδοξες για τον Αύγουστο, με βάση τα futures (προθεσμιακά Χρηματιστηρίου Ενέργειας), τονίζοντας αμφότεροι την παροδικότητα του φαινομένου. Αναμένεται, λοιπόν, μια ισορροπία στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στα Βαλκάνια όσο και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα για τον επόμενο μήνα. Πάντως, αυτό που περιμένουμε τώρα, παρακολουθώντας την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς, είναι το πώς θα διαμορφωθούν οι κρατικές επιδοτήσεις και πόσο θα είναι η έκτακτη εισφορά του φυσικού αερίου, η οποία και θα καθοριστεί από το πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο των ακραίων τιμών.