Σε τελική ευθεία μπαίνει ο αγωγός FSRU Αλεξανδρούπολης της Gastrade. Η εταιρεία έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «πράσινο» φως, δηλαδή την «έγκριση λειτουργίας» για το Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου. Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%), η Gaslog (20%), η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%), ο ΔΕΣΦΑ (20%) και η Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%).
Παράλληλα, προχωρά η αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος στον αγωγό που είχε παρουσιαστεί, το οποίο και καθυστερούσε το έργο. Με τα νέα αυτά δεδομένα, η Gastrade, δίνει ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, τον Οκτώβριο του 2024.
Το έργο και ο «Κάθετος Διάδρομος»
Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του project «αγγίζει» τα 380 εκατ. ευρώ. Την έναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου έργου «περιμένει πώς και πώς» και η Βουλγαρία, καθώς το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τής αλλά και τον ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Το έργο θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μέσω αγωγού μήκους 28 χλμ., στον οποίο το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Συνεπώς, το project αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτηση της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, σε αυτό που ονομάζουμε δηλαδή «Κάθετο Διάδρομο». Έτσι, η Ελλάδα εξελίσσεται σε διαμετακομιστικό κόμβο (hub) φυσικού αέριου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιοποιώντας τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της θέσης της.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου, το θέμα της μέχρι τώρα καθυστέρησης έθεσε ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Β. Μαλίνοφ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της Gastrade και με εκπροσώπους των μετόχων της.
Ο κ. Μαλίνοφ τόνισε ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το ταχύτερο δυνατό.
«Πιστεύω ότι η Gastrade θα πρέπει να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να λύσει το πρόβλημα και να θέσει την υποδομή σε εμπορική λειτουργία εντός του τρέχοντος ημερολογιακού έτους. Περαιτέρω καθυστερήσεις είναι εντελώς απαράδεκτες δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του FSRU για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η σημασία του έργου, όμως, δεν είναι μόνο εθνική. Το έργο έχει πολλαπλά οικονομικά οφέλη και για την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Το FSRU είναι «θείο δώρο» και για την ίδια την πρωτεύουσα του Έβρου, καθώς για πρώτη φορά θα δώσει πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, διευκολύνοντας τις εισαγωγές για πολλά ευρωπαϊκά κράτη.