Πώς προχωράει το mega deal μεταξύ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Masdar

Πώς προχωράει το mega deal μεταξύ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Masdar

Σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και εντός ολίγων ημερών ολοκληρώνεται η διαδικασία του mega deal εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar, της κρατικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. H αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο της συμφωνίας - μαμούθ των 3,2 δισ. ευρώ έχει ξεκινήσει.

Ποια είναι η εταιρεία που αποκτά την ΤΕΡΝΑ

Η Masdar είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και ηγέτης του πράσινου υδρογόνου, τοποθετώντας τα ΗΑΕ στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης.

Ως πρωτοπόρος στην προώθηση του τομέα της καθαρής ενέργειας και βασικός παράγοντας του οράματος των ΗΑΕ ως παγκόσμιου ηγέτη στη βιωσιμότητα και τη δράση για το κλίμα, η Masdar έχει αναπτύξει έργα σε περισσότερες από 40 χώρες σε έξι ηπείρους και έχει επενδύσει ή δεσμευτεί να επενδύσει σε όλο τον κόσμο έργα συνολικής αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Η Masdar ενώνει τους τρεις πρωταθλητές ενέργειας των ΗΑΕ – Mubadala, ADNOC και TAQA – και θα χρησιμοποιήσει τη συνδυασμένη τεχνογνωσία τους για να εκπληρώσει το σκοπό της ως παγκόσμια πρωτοπόρος στην καθαρή ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινο υδρογόνο.

Προωθώντας την καινοτομία στην ηλιακή, την αιολική, την αποθήκευση ενέργειας, τη μετατροπή από απόβλητα σε ενέργεια και τη γεωθερμική ενέργεια, η Masdar έχει αποδεδειγμένο ιστορικό υλοποίησης πρωτοποριακών έργων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες καθαρής ενέργειας αιχμής, που είναι εμπορικά βιώσιμες και αξιόπιστες.

Το deal

Στο ποσό των 880 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης του επιτρεπόμενου μερίσματος περί τα 16 εκατ. ευρώ), ανέρχεται η αξία της συναλλαγής για το ποσοστό συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αποτιμώντας το σύνολο των μετοχών (100%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ και τη συνολική αξία της Συναλλαγής (Enterprise Value) στα 3,2 δισ. ευρώ. H ανακοίνωση της εξαγοράς έγινε στις 20 Ιουνίου και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τον καθετοποιημένο όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης προχωρούν, λοιπόν, εντός του χρονοδιαγράμματος (4 -6 μήνες από την ημερομηνία ανακοίνωσης της συμφωνίας) με την 21η Οκτωβρίου να θεωρείται ημέρα-ορόσημο, καθώς τότε αναμένεται να εκδοθεί η ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Βασικό κριτήριο της Επιτροπής είναι το κατά πόσο η πώληση θα έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό. Όλα δείχνουν ότι η Επιτροπή θα δώσει το «πράσινο φως», σηματοδοτώντας την έναρξη της πρώτης φάσης της εξαγοράς. Η τελευταία αφορά το ποσοστό 64,68%, μέσω της απόκτησης των συμμετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και των υπόλοιπων κύριων μετόχων της, όπως του Γιώργου Περιστέρη. Η πρώτη αυτή φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο, έτσι ώστε να ακολουθήσει η Δημόσια Πρόταση. 

O CEO της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, είχε μιλήσει στο Liberal και τον Νικόλα Ταμπακόπουλο, εξηγώντας γιατί εξαγοράσαν την Τέρνα Ενεργειακή και αναλύοντας το σχέδιό τους για την Ελλάδα. 

«Η εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δέσμευσή μας για ανάπτυξη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας για την ελληνική αγορά και τη θέλησή μας να προωθηθεί η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Το deal φέρνει σημαντικά κεφάλαια στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία υποστηρίζοντας την Τέρνα Ενεργειακή στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την Εθνική Στρατηγική για το Περιβάλλον και του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα έως το 2025. Η Τέρνα Ενεργειακή αποτελεί μια κορυφαία επιλογή στην ευρωπαϊκή επέκτασή μας και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας στην Ευρώπη» δηλώνει ο CEO της Masdar. 

Σχετικά με το αν σχεδιάζονται νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Mohamed Jameel Al Ramahi, επισημαίνει πως «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μας για την ελληνική αγορά περιλαμβάνουν συνεχείς επενδύσεις σε projects ΑΠΕ και τη βιώσιμη ανάπτυξη». 

Βάσει της συμφωνίας, υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αποκτήσει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έναντι 67,5 εκατ. ευρώ, δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο της «πράσινης ενέργειας». Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των Λειτουργικών Τομέων: α) κατασκευών (πλην κατασκευαστικής δραστηριότητας ΑΠΕ για ίδια εκμετάλλευση), β) εκμετάλλευσης παραχωρήσεων απορριμμάτων και ηλεκτρονικού εισιτηρίου και γ) λοιπών συμμετοχικών δραστηριοτήτων.

Το τελικό τίμημα της πώλησης των Μη Βασικών Περιουσιακών Στοιχείων θα προσδιορισθεί βάσει έκθεσης Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή και τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Μέρος των Μη Βασικών Περιουσιακών Στοιχείων θα μεταβιβαστεί πριν το Κλείσιμο της Αγοραπωλησίας Μετοχών (το οποίο αποτελεί και αναβλητική αίρεση του Κλεισίματος της Συναλλαγής) και τα υπόλοιπα Μη Βασικά Περιουσιακά Στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από την αγοραπωλησία των μετοχών.

Από την πλευρά της, η Masdar θα έχει (μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) δικαίωμα να πωλήσει (put option) ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Αντλησιοταμίευση Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, περίπου εννέα μήνες μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής.

Ταυτόχρονα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% της συμμετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά), συνολικής ισχύος περίπου 3.0 GW, περίπου εννέα μήνες μετά το Κλείσιμο της Συναλλαγής, όμως η περίοδος αυτή ενδέχεται να παραταθεί.

Οι εν λόγω αγορές θα υλοποιηθούν με τη μορφή πώλησης μετοχών εταιρειών που ανήκουν σήμερα εν όλω ή εν μέρει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (ή που πρόκειται να συσταθούν από αυτή) για τους σκοπούς αυτούς. Μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση απευθυνόμενη προς όλους τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την απόκτηση των μετοχών τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Πάντως, τα καθαρά κέρδη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το α' εξάμηνο του έτους σημείωσαν αύξηση κατά 46,3%.Τα συνολικά έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 152,1 εκατ. ευρώ έναντι  106,7 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023, σε συνέχεια της αύξησης της παραγωγής και των πωλήσεων ενέργειας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 42,5%.