«Καμπανάκι» χτυπά η εγχώρια τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία σημείωσε σήμερα κατακόρυφη αύξηση ξεπερνώντας το επίπεδο των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ειδικότερα, η σημερινή εκτόξευση στην τιμή του ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 202,22 «αγγίζοντας» την αύξηση της τάξεως του 16% συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή. Βέβαια, το «πάρτι» στις τιμές φαίνεται να έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο Σάββατο, όταν και η μέση τιμή χονδρικής βρισκόταν μόλις 91,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το φαινόμενο της αύξησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζεται σε ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι έκτη αυτήν τη στιγμή στην κατάταξη των ακριβότερων τιμών χονδρικής ρεύματος στην ΕΕ. Κι ενώ η Κομισιόν είναι προ των πυλών για την τελική της απόφαση αναφορικά με τις προτάσεις που της έχουν κατατεθεί για πιο αποτελεσματικά μέτρα σε ενεργειακές κρίσεις, οι τιμές των χονδρεμπορικών αγορών γενικότερα στις γειτονικές χώρες έχουν πάρει την ανιούσα.
Τα «πρωτεία» κρατάει η Ουκρανία (με 6338.60 ευρώ ανά μεγαβατώρα), ακολουθεί η Ουγγαρία (με 306.33 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Ρουμανία και η Βουλγαρία (με 268.45 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η Σερβία (με 240.11 ευρώ ανά μεγαβατώρα) ενώ την εξάδα της λίστας με το ακριβότερο ρεύμα την συμπληρώνει η Κροατία (με 214.56 ανά μεγαβατώρα).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία είναι η χώρα που έχει πανευρωπαϊκά τη χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος, με μικρή διαφορά από τη Νορβηγία που επίσης κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πού αποδίδεται το ράλι των τιμών
ΑΠΕ, φυσικό αέριο και ζήτηση είναι οι κύριοι «υπαίτιοι» για το αυξημένο κόστος των τελευταίων ημερών.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή των ΑΠΕ μειώθηκε σημαντικά με τη συμμετοχή τους να περιορίζεται σχεδόν στα μισά, φτάνοντας το 32,5% τη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, από 50% με 60% που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Το κενό αυτό ήρθαν να καλύψουν οι μονάδες του φυσικού αερίου αλλά και του λιγνίτη, με τις δεύτερες να φτάνουν σε παραγωγή το 8%, ποσοστό που είχε να φανεί αρκετό χρονικό διάστημα.
Εν τω μεταξύ, η άνοδος που σημείωσε και η ίδια η ευρωπαϊκή τιμή στο φυσικό αέριο με συμβόλαιο TTF να ξεπερνά τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, συνέβαλε εξίσου στην αύξηση της χονδρικής ρεύματος.
Προς τα επάνω «κινήθηκε» και η ζήτηση, τόσο η εγχώρια όσο και η πανευρωπαϊκή ως απόρροια των χαμηλότερων θερμοκρασιών «βάζοντας» και αυτή το λιθαράκι της στην αύξηση της τιμής του ρεύματος ενώ καίριο ρόλο «έπαιξε» και η ανομβρία που παρατηρείται, επίσης, τελευταία, επηρεάζοντας την υδροηλεκτρική παραγωγή.
Προσώρας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί με ποσοστό 52,1%. Η συμμετοχή των ΑΠΕ κυμαίνεται και για σήμερα μόλις στο 24,2%, του λιγνίτη στο 12,1%, τα υδροηλεκτρικά στο 1,6% και οι εισαγωγές 7,1% .
Η ανησυχία
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν φόβους για το επόμενο διάστημα καθώς αυτές οι αυξητικές αυτές τάσεις αναμένεται να μετακυλιστούν και στα τιμολόγια λιανικής ρεύματος με την ανησυχία να εντείνεται ιδιαίτερα για τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας δημιουργεί, επίσης, αρνητικούς οιωνούς, καθώς θα ενισχύσει τη ζήτηση ακόμα περισσότερο.
Παράλληλα, η παύση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, αναμένεται να προκαλέσει πιέσεις στις τιμές φυσικού αερίου, καθώς οι ποσότητες που προμηθεύονται σήμερα η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία θα πρέπει να υποκατασταθούν από LNG, το οποίο διατίθεται στη spot αγορά, με τις τιμές να διαμορφώνονται στη βάση της προσφοράς και της ζήτησης και τον ανταγωνισμό των φορτίων με την Ασία.
Υπό αυτό το πρίσμα και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί τις επόμενες εβδομάδες, η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι η τιμή της κιλοβατώρας στα ενεργειακά τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) μπορεί να ξεπεράσει τα 18 λεπτά τον Δεκέμβριο.