Αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αυξήσεων στις τιμές φυσικού αερίου έρχεται η Ευρώπη. Η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF μετά από ένα ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών έφτασε χθες στα 58,540 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας υψηλό διετίας, με τους αναλυτές να προβλέπουν σημαντική άνοδο τις επόμενες εβδομάδες καθώς η Ευρώπη θα χρειαστεί να αναπληρώσει τα αποθέματα μέσω πρόσθετων φορτίων LNG.
Η εκτόξευση αυτή οφείλεται στην ραγδαία μείωση των αποθεμάτων στις αποθήκες της ΕΕ, αλλά και στην αύξηση της ζήτησης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης ανέμου που μείωσε την παραγωγή των ΑΠΕ.
Όπως είναι λογικό, ο αντίκτυπος αυτής της συνθήκης καταγράφεται ήδη στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην ΝΑ Ευρώπη, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά μετά από μία συνεχή άνοδο τεσσάρων ημερών έφτασε σήμερα στα 182,11 ευρώ, οδηγώντας την μέση τιμή για τις πρώτες 12 ημέρες του Φεβρουαρίου, από τα ήδη υψηλά των 135,13 ευρώ του Ιανουαρίου στα 141 ευρώ.
Το σενάριο επιβολής πλαφόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να μικρύνει την απόκλιση από την τιμή των ΗΠΑ, που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκές βιομηχανίας, εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως μέρος των συζητήσεων σχετικά με ένα έγγραφο πολιτικής που θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.
Το έγγραφο θα πρέπει να περιγράφει τρόπους στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της ΕΕ καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθετικών εμπορικών μέτρων του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της φιλόδοξης πράσινης μετάβασης της ίδιας της ΕΕ.
Οι συζητήσεις γύρω από μηχανισμούς περιορισμού των τιμών, αν και βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, προκάλεσαν αντιδράσεις από βιομηχανικούς ομίλους που προειδοποιούν για την καταστροφή της «εμπιστοσύνης» στην ευρωπαϊκή αγορά.
Αδειάζουν οι αποθήκες
Τούτων δοθέντων, οι φόβοι για μια ακόμα ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντείνονται όλο και περισσότερο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες αδειάζουν με τόσο γρήγορο ρυθμό, καθώς βρίσκονται ήδη στο 49%.
Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποθηκευμένο αέριο θα συνεχίσει να μειώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο φτάνοντας περίπου στο 30%-35% της δυναμικότητας μέχρι το τέλος του χειμώνα, στις αρχές Απριλίου, σε σύγκριση με το 55%-60% κατά τις δύο προηγούμενες περιόδους.
Βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού τα αποθέματα αερίου πρέπει να αποκατασταθούν στο 90% της δυναμικότητας έως την 1η Νοεμβρίου. Ενας τρόπος να αναπληρωθούν, σύμφωνα με την Ελβετική Axpo είναι μέσω πρόσθετων φορτίων LNG και οι τιμές που παρατηρούνται σήμερα φανερώνουν σημαντική άνοδο στις επόμενες εβδομάδες.
«Παίρνει» τα πάνω της η Ρεβυθούσα
Το νέο ενεργειακό τοπίο καθιστά πρωταγωνιστές, όπως και στην περίοδο της πρώτης ενεργειακής κρίσης, τους τερματικούς σταθμούς LNG.
Αυτήν την περίοδο, η κίνηση από τα φορτία LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας είναι αυξημένη, με την δυναμικότητα του σταθμού να έχει καλυφθεί πλήρως μέχρι και το τέλος της χειμερινής περιόδου, καθώς έχει αυξηθεί τόσο η ζήτηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή λόγω εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.
Μετά από έναν πολύ καλό Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο έφτασε στη Ρεβυθούσα στις 2 του μηνός το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG , δυναμικότητας μίας τεραβατώρας για λογαριασμό των εταιριών Motor Oil, Hρων, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ. Ένα ακόμη φορτίο αντίστοιχης δυναμικότητας αμερικάνικου LNG φέρνει σήμερα η Metlen, ένα φτάνει στις 19 του μηνός από τη ΔΕΗ και ένα από την Αλγερία στις 22 του μηνός η ΔΕΠΑ (0,2 τεραβατώρες).
Στις 2 Μαρτίου ένα φορτίο (1 ταραβατώρα) φέρνει η Μetlen, ένα στις 7 Μαρτίου (0,2 Τεραβατώρες) η Ηρων, ένα στις 12 Μαρτίου (0,2 Τεραβατώρες η ΔΕΠΑ) , ένα στις 28 Μαρτίου η Metlen (1 Τεραβατώρα) και ένα ακόμη στις 30 Μαρτίου η ΔΕΠΑ (0,2 Τεραβατώρες).