Εξακολουθεί να «καλπάζει» το ενεργειακό κόστος με τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να διαμορφώνεται σήμερα στα 167,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το διαρκές ράλι ανόδου των τιμών των τελευταίων ημερών φέρνει στο «τραπέζι» την επαναφορά έκτακτων μέτρων προστασίας των καταναλωτών με την κυβέρνηση να ψάχνει ανάχωμα προκειμένου να μην μετακυλιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια τους.
Το φυσικό αέριο πήρε για τα καλά την ανιούσα με την τιμή του να φτάνει την Παρασκευή σε επίπεδα ενεργειακής κρίσης «αγγίζοντας» τα 47 ευρώ. Ο Νοέμβριος δε, έχει εκτοξευθεί συγκριτικά με τον Οκτώβρη, καταγράφοντας ήδη άλμα 54,5% με τη μέση τιμή του να κυμαίνεται στα 139,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά και αν δεν υπάρξει κάποια εκκωφαντική πτώση στις τιμές, εντείνεται σημαντικά η ανησυχία για έναν ακριβό χειμώνα.
Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ, το επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να παρέμβει δραστικά εξετάζοντας σχέδιο στήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από ευρωπαϊκά όργανα την Παρασκευή (22 Νοεμβρίου), κατά την επίσκεψη κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα, όπου και θα συζητηθεί το θέμα. Η κυβέρνηση, ως άμεσο μέτρο, εστιάζει περισσότερο στην επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές με στόχο την άντληση πόρων για την προστασία των τελικών καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα, και το μέτρο της επιστροφής του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό.
Μάλιστα, το σχέδιο αυτό είναι πιθανόν να εφαρμοστεί και από τον επόμενο μήνα έτσι ώστε να μην επωμιστούν οι καταναλωτές τις νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, αν το ράλι αυτό συνεχιστεί. Ο μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση έκτακτων και αδικαιολόγητων αυξήσεων των τιμών χονδρικής ρεύματος στα Βαλκάνια και την Ελλάδα που προωθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά μπλοκάρει τη μεταφορά των επιβαρύνσεων στις τιμές λιανικής.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στον καθιερωμένο εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στη ΝΑΕυρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας, την οποία στήριξαν Ρουμανία και Βουλγαρία, τέθηκε επισήμως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα αυτών των μη αποδεκτών δυσλειτουργιών που οφείλονται κατά βάση στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις αλλά χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
Στο μεταξύ, οι τιμές στη ΝΑ Ευρώπη συνεχίζουν να είναι «καζάνι που βράζει» με τις τιμές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία να ξεπερνούν για σήμερα τα 240 ευρώ/MWh. Όσον αφορά στα δικά μας, στο εγχώριο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, το φυσικό αέριο συνεχίζει να κυριαρχεί με ποσοστό 50,95% με τις ΑΠΕ να ακολουθούν με μόλις 26,27%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό του λιγνίτη, φτάνοντας στο 12,08%.