Ξανά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, σε συνέχεια του παρατεταμένου αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας των τελευταίων ημερών. Οι προβλέψεις για παρατεταμένη άνοδο στην τιμή του ρεύματος επιβεβαιώθηκαν και έτσι «πέφτει» ξανά στο τραπέζι το μέτρο των επιδοτήσεων.
Οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα είχαν αρχίσει να απασχολούν ιδιαίτερα την αγορά τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την ανοδική πορεία στις τιμές χονδρικής, οι οποίες έχουν τώρα εκτοξευθεί για τα καλά. H τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να ξεπερνά τα 200 ευρώ, τη στιγμή που η κυβέρνηση διεθνοποιεί το ζήτημα ζητώντας την παρέμβαση της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι το ξέφρενο ράλι στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε μετά το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Με το φαινόμενο να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η μέση τιμή του μήνα, που θα καθορίσει τα επόμενα τιμολόγια, είναι ήδη 54% ακριβότερη από τον Οκτώβρη.
Το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργεια είχε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν θα «μείνει» με σταυρωμένα τα χέρια και είναι ανά πάσα στιγμή αποφασισμένο να επέμβει με οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, το επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά σε σημερινές του δηλώσεις μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, δηλώνοντας κάθετος πως οι αυξήσεις δεν θα φτάσουν στον καταναλωτή, αναφερόμενος στη νέα έκρηξη των τιμών χονδρικής.
«Καζάνι» που βράζει η ΝΑ Ευρώπη
Η ολοένα και ανοδικότερη πορεία στην τιμή του ρεύματος δεν εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται γενικότερα τις μέρες αυτές στις αγορές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Κι ενώ η Κομισιόν είναι προ των πυλών για την τελική της απόφαση αναφορικά με τις προτάσεις που της έχουν κατατεθεί για πιο αποτελεσματικά μέτρα σε ενεργειακές κρίσεις, οι τιμές των χονδρεμπορικών αγορών γενικότερα στις γειτονικές χώρες έχουν πάρει την ανιούσα.
Ιδιαίτερα τα Βαλκάνια, βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και σήμερα, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να εμφανίζουν τις υψηλότερες τιμές ρεύματος στην ΕΕ, «φτάνοντας» τα 335 ευρώ ανά MWh, ενώ στα 265,61 ευρώ ανά MWh βρίσκεται η χονδρική αγορά ρεύματος της Ουγγαρίας.
Μάλιστα, ο Θ. Σκυλακάκης υπενθύμισε σήμερα από το βήμα της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα COP29 στο Μπακού, την παρέμβαση της Ελλάδα, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συζήτηση για το θέμα, καθώς οι τιμές αυτή τη στιγμή «είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα».
Αυτό συμβαίνει, όπως ανέφερε, λόγω της έλλειψης διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής Ευρώπης που έχει την πυρηνική παραγωγή αλλά και την υψηλή αιολική παραγωγή με την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, υπάρχει ο αλγόριθμος που δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των καλωδίων, ενώ υπάρχει και το οριακό φαινόμενο της Ουκρανίας, που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση.
Για τα δύο πρώτα ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, απαιτείται χρόνος και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιάμεσα πρόσθεσε χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και πλέον αποκτά χαρακτήρα επείγοντος. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι, κατέληξε ο υπουργός.