Στα 205 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασαν την τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα το κύμα ψύχους των τελευταίων ημερών αλλά και η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση.
Ταυτοχρόνως, η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και η παράλληλη αυξημένη συμμετοχή των συμβατικών μονάδων αερίου και λιγνίτη, εκτόξευσαν την εγχώρια τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια.
Να σημειωθεί ότι στα συγκεκριμένα επίπεδα είχαμε να φτάσουμε από τα μέσα Νοεμβρίου με το μείγμα παραγωγής να διαμορφώνεται σήμερα στο 48,1% για το αέριο, στο 26,9% για τις ΑΠΕ, στο 10,8% για τον λιγνίτη, στο 9,3% οι εισαγωγές και στο 2,8% τα υδροηλεκτρικά.
Η επιστολή Μητσοτάκη στην von der Leyen
Στο μεταξύ, χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει νέους τρόπους αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την ανάκτηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.
O πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις επενδύσεις σε FSRU, αγωγούς και γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης ότι το μπλοκ πρέπει να περιορίσει το κόστος που προέρχεται από την υπερρύθμιση των εκπομπών ρύπων.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι εν μέσω ενεργειακής κρίσης η πρώτη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα των διαφορετικών τιμών μεταξύ των χωρών ενώ ακολούθησε η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας για την υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων.
Η πρόταση αυτή δεν προχώρησε με το θέμα, όμως, να τίθεται εκ νέου στον νέο επίτροπο Ενέργειας, ενώ η ελληνική πλευρά που έχει διαμορφώσει ένα πλήρη φάκελο τόσο με επιχειρήματα όσο και με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που οδηγούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρισμού θα επιχειρήσει στο μεδοσιάστημα να διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.
Παρόμοιο τοπίο και στην Ευρώπη – Χτυπά την πόρτα το Dunkelflaute
Το νέο ράλι στην τιμή του ρεύματος εντοπίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να έχουν συμβάλλει αρκετά σε αυτό. Οι τελευταίες έχουν διαμορφώσει την τιμή του φυσικού αερίου σε πολύ υψηλά επίπεδα φτάνοντας τα 50 ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι συνθήκες Dunkelflaute έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην Ευρώπη. Τι είναι όμως αυτές οι συνθήκες; Πρόκειται για ένα καιρικό φαινόμενο στο οποίο δεν μπορούν να παραχθούν σημαντικές ποσότητες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα σύστημα υψηλής πίεσης που προκαλεί άπνοια και συννεφιά, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ, πλήττοντας την παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών, οδηγώντας στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Το φαινόμενο Dunkelflaute, γνωστό στις αγορές ενέργειας με τη γερμανική λέξη για περιόδους όπου ελάχιστη ή καθόλου ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορεί να παραχθεί, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις ενεργειακές υποδομές που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές.
Έτσι, λόγω του αυτού του φαινομένου που έρχεται να «χτυπήσει» την πόρτα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι τελευταίες αναμένεται να δουν ακόμα και τριψήφιες τιμές ρεύματος. Ήδη, πολλές από τις χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης είδαν μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα να φτάνει και η δική τους τιμή στο ρεύμα στα επίπεδα των 200 ευρώ/MWh.