Τα τελικά στοιχεία της μελέτης κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνεδρίασης στις 15/7.
Η ΡΑΕΚ θα κρίνει, με τη σειρά της, αν τελικά η ανάκτηση δαπανών του έργου θα γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο. Στελέχη του ΑΔΜΗΕ ζήτησαν στη συνάντηση αυτή επαναξιολόγηση της απόφασης παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία και εξηγώντας τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο αν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση δαπανών εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή την 1/1/2025.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, η ΡΑΕΚ είχε απορρίψει την εισήγηση του φορέα υλοποίησης για «αναγνώριση εύλογης απόδοσης και εσόδου και ανάκτηση κατά την κατασκευαστική περίοδο» του έργου, κρίνοντας ταυτόχρονα «εύλογη τη λήψη τέτοιας απόφασης από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας της γραμμής διασύνδεσης και μετά».
Ο Διαχειριστής εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στη ΡΑΕΚ, ελπίζοντας τα νέα στοιχεία να επηρεάσουν την αρχική της απόφαση. Η λήψη αυτής θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Αυγούστου, όταν και εκτιμάται ότι ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να δώσει την τελική του εντολή στην γαλλική εταιρεία Nexans, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή του καλωδίου.
Η αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα γίνει από έναν οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί ανάμεσα σε 3-4 υποψήφιους. Από αυτήν θα κριθεί αν η κυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Παπαναστασίου, υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, τόνισε ότι «οι οίκοι επιλογής θα μελετήσουν αρχικά το περιεχόμενο και την λεπτομέρεια την οποία περιέχει η μελέτη και αν η μελέτη αυτή περιέχει την λεπτομέρεια, τότε οι οίκοι θα μας υποδείξουν ένα κόστος για να την αξιολογήσουν».
Κληθείς να αναφερθεί στο κόστος επιβάρυνσης του Κύπριου καταναλωτή κατά την κατασκευή του έργου, ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ότι «η επιβάρυνση θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2025 για την ανάκτηση των εξόδων που επιβαρύνεται ο φορέας υλοποίησης (οι εκταμιεύσεις για την παραγγελία του καλωδίου)», προσθέτοντας ότι αυτή επιβάρυνση «μας έχει υποδειχθεί στο 0,6 του σεντ ανά κιλοβατώρα». Όπως εξήγησε, «αν σήμερα έχουμε 33 σεντ την κιλοβατώρα κόστος λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, εάν επωμιστεί αυτό το επιπρόσθετο τέλος ο Κύπριος καταναλωτής για να υπάρχει ανάκτηση των εξόδων που επιβαρύνεται ο φορέας υλοποίησης, το 33 σεντ θα γίνει 33,6 σεντ την κιλοβατώρα».
Σε ερώτηση αν η λειτουργία του καλωδίου θα επηρεάσει τη σωστή λειτουργία της ανοικτής αγοράς ηλεκτρισμού, ο κ. Παπαναστασίου είπε στο κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ότι «αντιθέτως χωρίς την ηλεκτρική διασύνδεση, η εκτίμηση μας στο Υπουργείο Ενέργειας είναι ότι με την υπερπαραγωγή από ΑΠΕ στην Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τη συμβατική παραγωγή, θα υπάρχουν τόση πολύ ισχύς διαθέσιμη, τόσα πολλά Μεγαβάτ, που δεν θα μπορεί να καταναλωθεί εντός χώρας».