Στις «ράγες» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Τα επόμενα βήματα
SHUTTERSTOCK
SHUTTERSTOCK

Στις «ράγες» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Τα επόμενα βήματα

Μέσα στον Δεκέμβριο θα έχει «ξεκαθαρίσει» το τοπίο για την τελική επιλογή των αναδόχων για τις μελέτες της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου με το mega project να προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Το project «GREGY» του Ομίλου Κοπελούζου, το οποίο θα μεταφέρει πράσινη, με ανταγωνιστικούς όρους ενέργεια, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για όλη τη Ν.Α., επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες του κι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το 2025 θα έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2031.

Στο στάδιο αυτό σχεδιάζεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών, ενώ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον στον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση των μελετών, στον οποίο και παρουσιάστηκαν πάνω από 20 προτάσεις. Στόχος του promoter του έργου είναι η συγχρηματοδότηση σε ποσοστό έως και 50% του κόστους των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility.

Τα επόμενα βήματα

Μόλις γίνει η τελική επιλογή των αναδόχων στα τέλη του έτους, το επόμενο βήμα είναι η στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, απαραίτητο στάδιο για να προχωρήσει το έργο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η έρευνα με ειδικό πλοίο για τη χάραξη της όδευσης του καλωδίου, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση, συνολικής ισχύος 9,5 GW. Βάσει του σχεδιασμού, η κατασκευή θα γίνει σταδιακά και θα αφορά τόσο αιολικά πάρκα 7,2 GW όσο και ηλιακά 2,3 GW.

Μάλιστα, η κατασκευή τους θα πραγματοποιηθεί από εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία και θα συσταθεί το επόμενο διάστημα από τον Όμιλο Κοπελούζου. Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, το 1/3 της συνολικής ενέργειας θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, το 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της ΕΕ και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. 

Το στρατηγικό έργο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το mega αυτό έργο χαίρει της υποστήριξης και των δύο κυβερνήσεων (Ελλάδος-Αιγύπτου) ενώ θα μεταφέρει συνολικά 3.000 MW πράσινης ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, και όχι άδικα.

Λόγω της «αμφίδρομης» δυνατότητας που θα έχει το υποθαλάσσιο καλώδιο, θα ωφεληθούν ευρύτερα περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθιστώντας την Ελλάδα έναν σημαντικό «πράσινο» ενεργειακό κόμβο, λόγω της πράσινης και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική.

Το εμβληματικό αυτό project αναμένεται να συμβάλει, όμως, σημαντικά και στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα. Το GREGY «έρχεται» να δώσει τη λύση στο πρόβλημα της ανισορροπίας που παρατηρείται στο εγχώριο μείγμα λόγω της περιορισμένης δυνατότητας των φωτοβολταϊκών να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το έργο είναι, λοιπόν, κομβικής σημασίας για τη χώρα μας καθώς θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην ηλιακή ενέργεια που κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα. Αυτό θα αυξήσει τις ποσότητες «πράσινης» ενέργειας της χώρας, εξασφαλίζοντας σημαντικό απόθεμα ιδιαίτερα το βράδυ, όταν και κυριαρχεί στην ηλεκτροπαραγωγή το φυσικό αέριο. 

Τα οφέλη, λοιπόν, είναι σημαντικά τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές όσο και για τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες με τον συνολικό προϋπολογισμό του να φτάνει τα 4,2 δισ. ευρώ.