Το πράσινο υδρογόνο, το υδρογόνο που παράγεται δηλαδή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αποδεικνύει έμπρακτα με τις αλλεπάλληλες εγκρίσεις προγραμμάτων χρηματοδότησης. Για την Κομισιόν, το καύσιμο αυτό είναι ο καταλύτης του σχεδίου απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα σε βιομηχανίες και μεταφορές.
Η Ε.Ε. έχει θέσει στόχους για την παραγωγή έως και 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030 και την εισαγωγή άλλων 10 εκατομμυρίων τόνων. Αν και δεν είναι δεσμευτικοί, οι στόχοι αποτελούν μέρος των σχεδίων προκειμένου να τερματιστεί η εξάρτησή της από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Ενδεικτικά πρόσφατα παραδείγματα του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο αποτελούν αυτά της Ισπανίας και της Ολλανδίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις ημέρες αυτές ένα ισπανικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη διερεύνηση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 100 MW. Το έργο, που εγκρίθηκε βάσει του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την προσωρινή κρίση και τη μετάβαση, αποσκοπεί στην ανάπτυξη κοιλάδων που θα προωθήσουν τη μετάβαση στο net zero. Αυτό θα περιλαμβάνει την παραγωγή υδρογόνου και παραγώγων του, την αποθήκευση υδρογόνου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Το εν λόγω καθεστώς ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Ισπανία να επιταχύνει την ανάπτυξη δυναμικότητας ανανεώσιμου υδρογόνου, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για το υδρογόνο και την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. Το σύστημα θα βοηθήσει επίσης την Ισπανία να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.»
Κρατική χρηματοδότηση, κοντά στο 1 δισ. ευρώ ενέκρινε η Κομισιόν και για την Ολλανδία, με σκοπό την ανάπτυξη παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ειδικότερα, η ενίσχυση των 998 εκατ. ευρώ αφορά στην κατασκευή ηλεκτρολυτών ισχύος τουλάχιστον 200 MW και αναμένεται να χορηγηθεί μέσω διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024. Οι επιδοτήσεις θα είναι άμεσες και θα αφορούν έργα για τουλάχιστον 0,5 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ισχύος ηλεκτρολυτών 500 MW το 2025 και 3 με 4 GW μέχρι το 2030.
Από τη συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ, ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα πράσινου υδρογόνου, σημειώνεται ότι τα έργα που θα προσθέσουν λιγότερα από 5 GW παραγωγικής ικανότητας έως το 2030, έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Έργα συνολικής δυναμικότητας περίπου 50 GW βρίσκονται επίσης σε προηγούμενο στάδιο αξιολόγησης. Θα πρέπει, λοιπόν, να σχεδιαστεί από την ΕΕ μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την κατανομή της χρηματοδότησης και να επικαιροποιήσει τις πολιτικές της για την παροχή κινήτρων σε έργα υδρογόνου, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας «συναντάμε» το πράσινο υδρογόνο μέσω της «Hellenic Hydrogen», της νέας κοινοπρακτικής εταιρείας που ανήκει κατά 51% στην Motor Oil και κατά 49% στη ΔΕΗ και η οποία θα εστιάσει στην ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα. Μάλιστα, το 2027, αναμένεται να λειτουργήσει η πρώτη μονάδα «πράσινου» υδρογόνου της «Hellenic Hydrogen» στην έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία, αποφέροντας στην τοπική οικονομία όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.