Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μετέβη στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπου μαζί με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ομόλογούς του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Μαχμούτ Εσμάτ, συμφώνησαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου.
Ως αποτέλεσμα της κοινής απόφασης των δύο υπουργών, οι διαχειριστές των εθνικών δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου θα ξεκινήσουν, άμεσα, τη διαδικασία για την εταιρική συμμετοχή τους στο έργο.
Παράλληλα, οι δύο κυβερνήσεις θα παράσχουν την υποστήριξή τους, προκειμένου το έργο να συμπεριληφθεί εκ νέου στον επόμενο, δεύτερο ενοποιημένο κατάλογο των έργων PCI/PMI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).
Ο κ. Σκυλακάκης συνάντησε τον υπουργό Υδάτινων Πόρων και Άρδευσης της Αιγύπτου, Δρ. Χανί Σεουιλάμ, στο περιθώριο του Συνεδρίου «Cairo Water Week». Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογράψουν ένα Μνημόνιο Κατανόησης με αντικείμενο αυτού, τρόπους άμυνας των δύο χωρών απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μοντέλα πρόβλεψης της κλιματικής κρίσης, οι σύγχρονοι μέθοδοι άρδευσης, οι τρόποι μείωσης του κόστους αφαλάτωσης, η διασυνοριακή διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.
Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Αιγύπτιο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΝ συναντήθηκε και με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Αιγύπτου, Καρίμ Μπανταουί με τον οποίο συμφώνησαν να καταρτιστεί και να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας αναφορικά με τη συνεργασία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), έργα απαραίτητα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.
Από κοινού, μάλιστα, θα διεκδικήσουν, με αίτημά τους στην Κομισιόν, αλλαγές στον σχετικό Κανονισμό, έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή και αποθήκευση ελληνικής προέλευσης CO2 στην Αίγυπτο, θέμα πολύ μεγάλης σημασίας για την ελληνική βιομηχανία, που θα επιτρέψει την προώθηση και των αντίστοιχων έργων στην Ελλάδα.