Τι σημαίνει το deal 1,2 δισ. της ΔΕΗ με τη ρουμανική ENEL - Τα νούμερα, οι συνέργειες, τα σχέδια

Τι σημαίνει το deal 1,2 δισ. της ΔΕΗ με τη ρουμανική ENEL - Τα νούμερα, οι συνέργειες, τα σχέδια

Το δρόμο για να πρωταγωνιστήσει στη νοτιοανατολική Ευρώπη ανοίγει για τη ΔΕΗ η ολοκλήρωση της εξαγοράς, ύψους 1,24 δισ. ευρώ, των δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας της Enel στη Ρουμανία, η πρώτη της σημαντική επέκταση εκτός συνόρων, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η υπογραφή από τη διοίκηση Στάσση της τελικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε απόψε, εκτός από κίνηση υψηλού συμβολισμού αποτελεί και το επιστέγασμα μιας τετραετούς πορείας μετασχηματισμού της ΔΕΗ και την έναρξη μιας νέας εποχής για την επιχείρηση, η οποία ξεφεύγει και επίσημα από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και μπαίνει στην ανώτερη κατηγορία των διεθνοποιημένων ευρωπαϊκών ομίλων, με αύξηση 50% σε πολλά από τα μεγέθη του. Από τα περίπου 5,6 εκατομμύρια πελάτες πλέον μετά την απόκτηση της ρουμανικής Enel, φτάνει λίγο κάτω από τα 9 εκατομμύρια. Από ένα δίκτυο διανομής 240.000 χλμ, το επεκτείνει στα 340.000 χλμ, αυξάνοντας κατά 40% τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή του βάση.

Και από ένα χαρτοφυλάκιο «πράσινων» έργων 10 GW, αυτά εκτινάσσονται σε πάνω από 14 GW  με την προσθήκη επιπλέον 4,4 γιγαβάτ σε διάφορες φάσεις ωρίμανσεις. Το γεγονός ότι όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Κυρίως όμως είναι η γεωπολιτική διάσταση του deal που αξίζει προσοχής. Εχοντας μπει σε μια ώριμη αγορά, όπως η ρουμανική, ο ελληνικός όμιλος αποκτά ένα διεθνοποιημένο προφίλ. Ενισχύεται η γεωγραφική και επιχειρηματική του εμβέλεια, πλησιάζει τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και κυρίως αποκτά πρόσβαση σε ένα πολύ σημαντικό στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο. Αυτόν που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στην Ρουμανία. Διότι η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει ενιαία, οι περιορισμοί στις διασυνοριακές συναλλαγές έχουν αρθεί, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες (coupling) και η ηλεκτρική ενέργεια πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, δημιουργώντας συνέργειες και ανοίγοντας ευκαιρίες για καλύτερες τιμές.

Ιδού μερικά μόνο από τα νούμερα της Enel Ρουμανίας, για να γίνει αντιληπτή η σημασία της εξαγοράς:

  1. Είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας και συγκεκριμένα το νούμερο 1 στις ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ.
  2. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
  3. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ιδού και τα νούμερα της ΔΕΗ:

  1. Εξυπηρετεί περίπου 5,6 εκατομμύρια τελικούς καταναλωτές, έχοντας χρηματιστηριακή αξία ύψους 3,5 δισ. ευρώ περίπου στις 25/10/2023.
  2. Κατέχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που είναι ο αποκλειστικός κύριος και διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Εχει βάλει φέτος πλώρη για 1,2 δισ ευρώ EBITDA, ενώ «πράσινα» έργα ύψους 1,6 GW βρίσκονται σε λειτουργία και στο στάδιο της κατασκευής. Μέχρι τα τέλη του έτους, η επιχείρηση αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της και για τη διανομή του μερίσματος που θα αφορά την χρήση του 2023 και θα διανεμηθεί στους μετόχους το 2024.
  4. Στο αμιγώς ελληνικό pipeline, τα 228 MW είναι νέα έργα σε λειτουργία, για έργα 451 MW έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες πρόσληψης αναδόχου για την κατασκευή τους, τα συστήματα αποθήκευσης υπολογίζονται σε 100 MW, ενώ για έργα 250 MW έχουν εξασφαλιστεί οι όροι σύνδεσης. 

Επί της ουσίας, η ολοκλήρωση του deal βάζει τις βάσεις για την επέκταση της ΔΕΗ σε νέες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Β.Μακεδονία, Αλβανία), για νέες οικονομικές επιδόσεις και δίνει τον τόνο για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, τόσο για τα έργα των εταιρειών που εξαγόρασε, όσο και για νέα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο pipeline της Enel Romania βρίσκονται 5,4 πράσινα GW σε διάφορες φάσης ωρίμανσης, εκ των οποίων τα 3,1 GW φωτοβολταικά και τα 2,3 GW αιολικά.

Το ρουμανικό deal, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον Κωτσόβολο, όπου η επιχείρηση έχει προβάδισμα για την απόκτησή του, θα είναι κυρίαρχα στο Investor Day του Νοεμβρίου στο Λονδίνο. Εκεί όπου ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει μπροστά στους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές, οίκους αξιολόγησης και αναλυτές, το νέο τριετίες Business Plan της επιχείρησης. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις επενδύσεις της επόμενης τρετίας 2023- 2027 όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν φυσικά οι ΑΠΕ, το retail, η ηλεκτροκίνηση, νέοι τομείς όπως το υδρογόνο και φυσικά νέες επεκτατικές κινήσεις στα Βαλκάνια. 

Οι συζητήσεις με τους Ιταλούς για την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ των δραστηριοτήτων τους στην Ρουμανία κράτησαν κοντά ένα χρόνο μετά τη συμφωνία του 2022, καθώς η απόκτηση 11 διαφορετικών εταιρειών δεν είναι μικρό πράγμα. Τόσες εξαγοράζει συνολικά η ΔΕΗ, γεγονός που απαιτούσε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, μικρές και μεγαλύτερες διαδικασίες, επίλυση εκρεμμοτήτων για κάθε μια ξεχωριστά, συζήτηση με τις τοπικές ρυθμιστικές και άλλες αρχές, κλπ. Ενας μακρύς και γραφειοκρατικός δρόμος για τη ΔΕΗ που πήρε μήνες, όχι μόνο λόγω του όγκου της δουλειάς που έπρεπε να γίνει, αλλά και λόγω της αλλαγής ηγεσίας στην μητρική Enel. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Flavio Cattaneo ο οποίος διαδέχτηκε τον Francesco Starace έπρεπε να ενημερωθεί από την αρχή, με ό,τι αυτό σήμαινε για την ενδελεχή εξέταση και έγκριση των εξαγορών και των επενδυτικών αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης.