Την παρουσία της στην ηλεκτροπαραγωγή με την κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ ενισχύει η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Τα φωτοβολταικά πάρκα «κέντρισαν» το ενδιαφέρον της εταιρείας, η οποία θα κατασκευάσει μια ευρεία κλίμακα φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 500 MW. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε χθες σε συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), βάσει της οποίας προβλέπεται η ανάπτυξη των πάρκων στη Βόρεια Ελλάδα.
Με την υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας συνολικά περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, ισοδύναμης με την ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα έτος.
Η ΕΤΕπ χορήγησε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δάνειο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η συμφωνία αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα, με το συνολικό ύψος της επένδυσης της ΔΕΠΑ σε ορίζοντα τετραετίας να υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει και την προσθήκη σημαντικής αποθηκευτικής ισχύος στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της, καθώς η τελευταία έχει καταθέσει στη ΡΑΑΕΥ αιτήσεις για άδειες παραγωγής για αυτόνομες (standalone) μπαταρίες 200 MW. Παράλληλα, στο «στόχαστρο» της ΔΕΠΑ μπαίνουν και τα αιολικά πάρκα.
Το project
Η «πράσινη» αυτή στροφή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στις ΑΠΕ, φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνεται, δημιουργώντας υπεραξίες για τους φορολογούμενους, αλλά και ασφαλές περιβάλλον τιμών και επάρκειας για τα νοικοκυριά. Η μετεξέλιξη αυτή της εταιρείας αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αποδοτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος και δεν θα βοηθήσει μόνο την ίδια, αλλά θα έχει σημαντικά οφέλη για την αγορά και τους καταναλωτές.
Τα τεύχη των διαγωνισμών για την ανάδειξη των εργολάβων που θα κατασκευάσουν το πρώτο «κύμα» των φωτοβολταϊκών πάρκων, θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Κώστα Ξιφαρά, στόχος είναι να έχουν «κλειδώσει» οι ανάδοχοι μέσα στο φθινόπωρο, ώστε στη συνέχεια να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις και να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 19-22 μηνών.
Η πλειονότητα τους βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, με ένα μεγάλο πάρκο, ισχύος 400 MW, να είναι στα σκαριά, στην Κοζάνη. Μάλιστα, μόλις ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο, θα μιλάμε για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα. Άδειες για 100 MW φωτοβολταϊκών διαθέτει, επίσης, η εταιρεία και στη Βοιωτία.
Για τη διάθεση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγουν τα πάρκα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναμένεται, σύμφωνα με το σχέδιο της, να συνάψει διμερείς συμβάσεις προμήθειας (PPAs). Όπως είναι λογικό, πρώτη που θα κλειδώσει τιμές και πράσινη ενέργεια θα είναι η θυγατρική της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας «Φυσικό Αέριο Ελλάδος Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας».