Tι θα γίνει με το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο

Tι θα γίνει με το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο

Ντόρος επικρατεί τελευταία γύρω από το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό Κόλπο με τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων που είχαν εκδηλωθεί να ήταν έντονες. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να τους καθησυχάσει δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις με σκοπό την ομαλή ανάπτυξή του στην περιοχή. Μάλιστα, πριν μέρες οι πολυάριθμες αντιδράσεις από δήμους και δεκάδες φορείς δημιούργησαν μεγάλη κινητοποίηση, με το ΥΠΕΝ και την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων που «τρέχουν» το project να ξεκαθαρίζουν τώρα το τοπίο. 

Το story

Υπενθυμίζεται ότι το «πλωτό» αιολικό πάρκο στον Πατραϊκό, με δυναμικό έως και 695 Μεγαβάτ, προβλεπόταν να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Αντιρρίου και των εκβολών του Ευήνου (πιο κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας λόγω του λιμανιού της Πάτρας), σε απόσταση 1 ναυτικού μιλίου (1.850 μέτρα) από τις ακτές.

Εκεί αναμένεται να εγκατασταθούν περίπου 40-50 ανεμογεννήτριες. Το πρόβλημα και οι πρώτες αντιδράσεις προέκυψαν από το γεγονός ότι η χωροθέτηση γίνεται σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτογραμμή, και μάλιστα εντός μίας κλειστής θαλάσσιας περιοχής στην οποία και αναμένεται να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στο οικοσύστημα, στην τοπική αλιεία, ακόμα και στον τουρισμό. Κι αυτό γιατί προβλεπόταν πως τα αιολικά θα απέχουν μόνο 500 μέτρα από δύο περιοχές Natura που περιλαμβάνουν τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τις εκβολές του ποταμού Εύηνου, ενώ θα βρίσκονται κοντά σε υδατικά συστήματα και σε λιβάδια ποσειδωνίας, γεγονός που γεννά ανησυχίες για τυχόν σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών.

ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΕΠ που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος υπεράκτιων αιολικών έδωσαν στη Βουλή την απάντησή τους στα παραπάνω επιχειρήματα των τοπικών φορέων.

Το υπουργείο τόνισε από την πλευρά του ότι τα θαλάσσια αιολικά υπόκεινται στην αυστηρότερη και ενδελεχέστερη αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνεπειών από οποιοδήποτε άλλο έργο ή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο δεν έχει αποφασιστεί στο παρόν στάδιο με τη θαλάσσια περιοχή εγκατάστασης να προσδιορίζεται σε μεταγενέστερο στάδιο. Συν τοις άλλοις, η πραγματική εγκατεστημένη ισχύς θα είναι πολύ μικρότερη από τη θεωρητική που αναφέρεται στο επίπεδο του σχεδιασμού.

Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία και μακρά δημόσια διαβούλευση για την εκπόνηση του εθνικού προγράμματος και θα ακολουθήσουν κι άλλες για την ειδικότερη οριοθέτηση των περιοχών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών. Κατά τον σχεδιασμό ελήφθησαν υπόψη τεχνικά, περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά κριτήρια, οπότε δεν πρόκειται για μια «άναρχη» διαδικασία.

Μάλιστα, η πρόοδος των έργων αυτών, αναμένονται να φέρουν επενδύσεις 6 δισ. ευρώ στην τοπική οικονομία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η υλοποίησή τους θα γίνει με απόλυτο σεβασμό και προσοχή στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.