Δεν είναι λίγα τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ+) που εξακολουθούν να υπερπαράγουν παρά τη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις ποσοστώσεις. Ιράκ, Καζακστάν και Ρωσία είναι οι κύριοι υπαίτιοι, οι οποίοι συνεχίζουν να βάζουν το λιθαράκι τους στη διατήρηση της σύγχυσης που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου. Η μη συμμόρφωση των κρατών-μελών υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των περικοπών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ομάδας να εξισορροπήσει την αγορά.
Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ έχει παρατείνει την προθεσμία για την αντιστάθμιση της υπερπαραγωγής έως τον Σεπτέμβριο του 2025, αλλά λίγες είναι οι ενδείξεις ότι οι χώρες που παρανομούν, θα μπορέσουν να συμμορφωθούν. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν έναν μήνα, ο Οργανισμός αποφάσισε την επίσημη παράταση της μείωσης της παραγωγής, καθώς επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενης αντίπαλης παραγωγής από τις ΗΠΑ.
«Με γνώμονα τη συνεχή δέσμευση των συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας (ΔΣ)» αναφέρει η ανακοίνωση «να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σταθερή αγορά πετρελαίου και να παράσχουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση και διαφάνεια για την αγορά, και σύμφωνα με την προσέγγιση της προφύλαξης, της προληπτικής δράσης και της προληπτικής πρόληψης, η οποία έχει υιοθετηθεί σταθερά από τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν: »Να παρατείνουν το επίπεδο της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου για τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και τις μη συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ στη ΔΣ σύμφωνα με τον επισυναπτόμενο πίνακα από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.»
Ωστόσο, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα έντασης, η ομάδα του ΟΠΕΚ+ είχε κάθε λόγο για να είναι χαρούμενη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου Brent ξεπέρασαν τα 87 δολάρια ανά βαρέλι. Εξάλλου, το ράλι των τιμών πετρελαίου δεν οφείλεται τόσο στα μέλη που δεν συμμορφώνονται, όσο στην ισχυρή ζήτηση που υπήρχε τελευταία, λόγω και της περιόδου των τυφώνων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ΟΠΕΚ+ οφείλει να βρει τη λύση στο ζήτημα των μη συμμορφούμενων μελών του. Για τον λόγο αυτόν, σχεδιάζει προσωρινά να αρχίσει να χαλαρώνει μέρος των εθελοντικών περικοπών το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ+, συνεχίζει να δίνει το καλό παράδειγμα και να τηρεί την υπόσχεσή της, αντλώντας 9 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως (bpd), αριθμός που είναι εντός του στόχου που θέτει ο Οργανισμός. Άραγε τα υπόλοιπα μέλη του, θα κάνουν πράξη τα όσα «δεσμεύονται» στο πλαίσιο της συμφωνίας τους με τον Οργανισμό και θα επιδείξουν την απαιτούμενη πειθαρχία στο μέλλον; Μένει να φανεί, καθώς τα Υπουργεία Ενέργειας των μη συμμορφούμενων μελών αρχίζουν ήδη να «παίρνουν» τα μέτρα τους.