Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2025, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες χωρίς βασική πηγή ανεφοδιασμού, σχολιάζει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Για την ακρίβεια, οι τιμές αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι και η υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2023. Το πρωί πάντως της Πέμπτης η τιμή του αερίου καταγράφει άνοδο 0,4% στα 49,09 ευρώ.
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ουκρανία σταμάτησαν την Πρωτοχρονιά μετά τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική θέση.
Οι traders παρακολουθούν για να δουν εάν η απώλεια ρωσικών ροών —μια σημαντική πηγή ανεφοδιασμού για πολλά κράτη της Κεντρικής Ευρώπης— θα προκαλέσει ταχύτερες απώλειες στα αποθέματα.
Τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021, όταν ξεκίνησε η κρίση του φυσικού αερίου.
Ο καιρός που δεν είναι σύμμαχος και ο κίνδυνος για τα αποθέματα
Η διακοπή συμπίπτει με τις προβλέψεις για θερμοκρασίες κάτω του μηδενός σε ορισμένες χώρες, οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση θέρμανσης. Στη Σλοβακία, μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την αποκοπή, ο υδράργυρος μπορεί να βυθιστεί έως και μείον 7 βαθμούς Κελσίου (19F) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Ενώ η Ευρώπη είναι απίθανο να ξεμείνει από φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, χάρη στα αποθέματα και τις παραδόσεις από άλλους προμηθευτές, είναι δύσκολο να δημιουργηθούν αποθέματα πάλι για του χρόνου τον χειμώνα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου για το επόμενο καλοκαίρι αυξήθηκαν πρόσφατα πάνω από αυτές του χειμώνα 2025-2026, γεγονός που θα καταστήσει πιο δαπανηρή την ανανέωση.
«Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ΕΕ να βγει από τον χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης αερίου, γεγονός που καθιστά δαπανηρή την αναπλήρωσή τους», δήλωσε ο Arne Lohmann Rasmussen, επικεφαλής αναλυτής της Global Risk Management στην Κοπεγχάγη.
Η εξάρτηση από το LNG
Οι ρωσικές ροές αγωγών προς την Ευρώπη έχουν τώρα μόνο μία διαδρομή - έναν αγωγό που διασχίζει την Τουρκία και στέλνει το αέριο στην Ουγγαρία.
Με την απώλεια ροών μέσω Ουκρανίας, η Ευρώπη θα εμβαθύνει επίσης την εξάρτησή της από το υγροποιημένο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Η χώρα απέστειλε όγκους ρεκόρ LNG στην περιοχή πέρυσι, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο προμηθευτή μετά τις ΗΠΑ, οι οποίες άνοιξαν πρόσφατα δύο νέες εξαγωγικές μονάδες.
Ωστόσο, για τις χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που δεν έχουν θάλασσα, το κόστος της παράδοσης μέσω θαλάσσης στη Γερμανία, την Πολωνία ή την Ελλάδα, η επακόλουθη επαναεριοποίηση και η περαιτέρω διαμετακόμιση καθιστούν το LNG μια ακριβή επιλογή. Η Σλοβακία έχει υπολογίσει ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Δύση θα οδηγούσαν σε πρόσθετο κόστος 177 εκατ. ευρώ.
Η Ευρώπη στο σύνολό της θα έχει περισσότερο ανταγωνισμό για το LNG φέτος, ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό αυξάνεται στα ύψη στην Ασία. Ενώ αρκετές νέες μονάδες LNG βρίσκονται υπό κατασκευή παγκοσμίως, σημαντικές προσθήκες δεν θα είναι έτοιμες ως το 2027.