Η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι (TAQA) εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει και να στηρίξει την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, στο Reuters.
Ο Κύπριος υπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη της TAQA στο περιθώριο του Investopia 2025, διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι, για να συζητήσουν την πρόοδο του έργου Great Sea Interconnector (GSI).
Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, εστιάζοντας σε περιουσιακά στοιχεία που είναι “έτοιμα να προχωρήσουν” για εκμετάλλευση.
Η ADNOC είχε δείξει ενδιαφέρον για τον τομέα του φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο παρελθόν, όπως είχε επιβεβαιώσει ο Υπουργός τον Νοέμβριο του 2024.
Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας των ΗΑΕ
Στο πλαίσιο του Investopia 2025, ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Abdulla bin Touq Al Marri, παρουσία του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα του ΚΕΒΕ, Σταύρου Σταύρου και Φιλόκυπρου Ρουσουνίδη.
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη δημιουργία κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου μεταξύ Κύπρου και ΗΑΕ, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Επίσης, συζητήθηκε η διοργάνωση στην Κύπρο της επόμενης έκδοσης του συνεδρίου Investopia το καλοκαίρι του 2025, με θεματικές όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι αφαλατώσεις.
Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας.