Υπεράκτια Αιολικά: Σύσκεψη στο Μαξίμου για το χωροταξικό - Τι θα συζητηθεί για ΑΠΕ και αποθήκευση

Υπεράκτια Αιολικά: Σύσκεψη στο Μαξίμου για το χωροταξικό - Τι θα συζητηθεί για ΑΠΕ και αποθήκευση

Επί τάπητος θα τεθεί σήμερα το απόγευμα το χωροταξικό των ΑΠΕ σε ειδική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί στο Μαξίμου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοδοξεί να πάρει το «πράσινο φως» προκειμένου να τεθεί σε διαβούλευση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει παραδοθεί η σχετική μελέτη από τους μελετητές στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Ενέργειας.

Οι εκκρεμότητες και οι καθυστερήσεις σχετίζονταν κυρίως με κρίσιμα ζητήματα που αφορούσαν τις θέσεις των υπεράκτιων αιολικών και με θέματα που αφορούσαν τη συνέργεια του νέου Πλαισίου ΑΠΕ με τα υπόλοιπα ειδικά χωροταξικά πλαίσια τα οποία βρίσκονται υπό εκπόνηση.

Τα υπεράκτια αιολικά

Έμφαση δίνεται σε ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα, στα υπεράκτια αιολικά. Το πλέον κομβικό ζήτημα είναι η χωροθέτηση των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, το οποίο έχει προκαλέσει ανά καιρούς αρκετές αντιδράσεις. Υπενθυμίζεται ότι είμαστε εν αναμονή και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η οποία δεν θα εγκριθεί πριν το ζήτημα εξεταστεί διεξοδικά από το υπουργείο Εξωτερικών όπου έχει αποσταλεί.

Πάντως, το νέο Πλαίσιο έχει συμπεριλάβει τις προβλέψεις του εθνικού προγράμματος με το Μαξίμου να κάνει τώρα τις τελικές παρατηρήσεις.

Η νέα τεχνολογία της αποθήκευσης

Πέρα από τα υπεράκτια, το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει και τη νέα τεχνολογία της αποθήκευσης ενέργειας, ορίζοντας ζώνες αποκλεισμού όπως και εκείνες που προσδιορίζει και για τις τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται, περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, οι 10 διεθνούς σημασίας ελληνικοί υγροτόποι, πυρήνες εθνικών δρυμών, τόποι κοινοτικής σημασίας του δικτύου Natura, τα εννέα «Απάτητα Βουνά», δάση και οι δασικές εκτάσεις (με εξαίρεση την προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενα έργα ΑΠΕ) κ.ά..

Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα το ποσοστό κάλυψης σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκοτόπια ορίζεται στο 3% του οικείου δήμου, προτείνεται απαγόρευση εγκατάστασή τους σε φυσικές λίμνες, ενώ επιτρέπονται σε τεχνητές λίμνες σε ποσοστό 10% της έκτασής τους.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει και ειδικές ρυθμίσεις ως προς τον προσδιορισμό των «go-to-areas», δηλαδή τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ» οι οποίες εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) εντός των οποίων τα έργα ΑΠΕ που θα αναπτύσσονται θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Ως πρώτη «go-to-areas» έχει ήδη προσδιοριστεί τμήμα εντός της ευρύτερης ζώνης που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας ‘Εβρου και βορείως- βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης όπου θα αναπτυχθεί το πρώτο υπεράκτιο έργο στη χώρα. Το σχέδιο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, ως περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ τις δυο λιγνιτικές περιοχές για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ).

Ως ΠΑΠ το νέο σχέδιο ορίζει 67 περιοχές από 58 σήμερα. Σε αυτές έχουν προστεθεί για πρώτη φορά 22 περιοχές της Κρήτης (13 δημοτικές ενότητες στο Ηράκλειο, δύο στο Λασίθι, τρεις στο Ρέθυμνο και άλλες τέσσερις στα Χανιά).