Στα χρηματοδοτικά εργαλεία των αγροτών αλλά και των αγροτικών παραγωγικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων καθώς και στη διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων ήταν αφιερωμένο ένα σημαντικό «πάνελ» της πρώτης ημέρας του συνεδρίου Agribusiness Forum, το οποίο έχει γενικό τίτλο Food Safety, Security and Resilience ahead uncertainties.
Κατά τη διάρκεια του πάνελ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βοηθήσει τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του κλάδου μέσα από δύο προγράμματα που ήδη λειτουργούν. Πρόκειται για το Ταμείο Μικρών Δανείων ή Μικροπιστώσεων το οποίο εξασφαλίζει ρευστότητα και με βάση το οποίο «τρέχουν» λήξη δάνεια συνολικού ύψους 49 εκατ.ευρώ. Ακόμη αναφέρθηκε και στο ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο λειτουργεί από το 2020.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα, με βασικό αυτό της γραφειοκρατίας, το οποίο η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες να επιλύσει.
Επίσης, αναφέρθηκε και στις ψηφιακές εφαρμογές που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στον αορτικό τομέα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης αλλά και της πράσινης ανάπτυξης.
Η κυρία Τατιάνα Γιέμελου, επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξςη Αγορών και Πωλήσεων της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στα χρηματοοικονομικά «εργαλεία» που παρέχει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις αγροτικές επιχειρήσεις με σημαντικότερο από αυτά την συμβολική καλλιέργεια. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε επιμέρους «εργαλεία» όπως ενίσχυση των επιχειρήσεων με κεφάλαια , προκειμένου να προχωρήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στα συγχρηματοδοτοπύμενα δάνεια αλλά και στην χρηματοδότηση του κόστους παραγωγής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα «εργαλεία« που δίνουν τη δυνατότητα σε παραγωγούς να αλλάξουν καλλιέργεια, βοηθώντας τους οικονομικά στην μετάβαση και ανέφερε το παράδειγμα της ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών της Θράκης που από την καλλιέργεια καπνού, λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού τσιγάρου και της μείωσης της ζήτησης στα παραδοσιακά τσιγάρα στράφηκαν στην καλλιέργεια της στέβια.
Ο κ. Gijs Schilthuis επικεφαλής του τομέα σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στην αύξηση της συνεισφοράς της Ε.Ε. στην Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων, η οποία εντάθηκε μετά την σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής.
¨όπως ανέφερε ο κ. Shilthuis, μέσα από προγράμματα Αγροτικής Πολιτικής τα οποία «τρέχουν» σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. καταβάλλεται προσπάθεια να διασφαλισθεί η επάρκεια τροφίμων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικά για τις αγροτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο τα συνηθισμένα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά να κάνουν ένα βήμα πιό πάνω, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των χρηματοδοτικών funds, προκάλεσε η εισήγηση του CEO της GRP Ventures κ. Ευάγγελου Λύτρα.
Ο κ. Λύτρας, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τόσο της GRP, όσο και των άλλων εταιρειών ή σχημάτων venture capital στον αγροτικό τομέα και τόνισε τη σημασία που έχει για μία αγροτική επιχείρηση η βοήθεια που θα πάρει από ένα venture capital όχι μόνο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης αλλά και για την ορθή διαχείριση του κινδύνου (risk assessment).
Όπως εξήγησε , όσο η GRP Ventures όσο και παρόμοια επενδυτικά σχήματα επενδύουν σε όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα, από το χωράφι στο τραπέζι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για να μπορέσει μια αγροτική επιχείρηση να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ενός fund θα πρέπει κατ΄αρχάς να διαθέτει μια ισχυρή ομάδα διοίκησης, εργαζομένων κλπ, να έχει ένα business plan ρεαλιστικό αλλά ταυτόχρονα και έναν στόχο.
Παράλληλα, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και το πώς ο επιχειρηματίας θα κατευθύνει σωστά τους ανθρώπους του fund ώστε μέσα από το business plan ή το pitch deck να μην περνά η άποψη του συμβούλου ή του fund αλλά της ίδιας της επιχείρησης.
Ακόμη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των διαδικασιών πρόβλεψης των κινδύνων, της χρήσης της τεχνολογίας καθώς και την εφαρμογή κριτηρίων ESG, καθώς βρισκόμαστε σε μια φάση που αυτά λαμβάνονται, πλέον, υπ΄όψη, κατέληξε ο κ. Λύτρας.