Τους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της Άκτωρ και τι αυτή έρχεται να προσθέσει στην Intrakat, την επόμενη μέρα για την εταιρεία, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει στην παραχώρηση της Αττικής Οδού, και του ΒΟΑΚ, καθώς και την χρηματοδότηση της εξαγοράς περιέγραψε ο CEO και αντιπρόεδρος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, δίνοντας έμφαση στο θετικό cash Flow της εισηγμένης αλλά και την ισχυροποίηση της θέσης της στον κλάδο.
Το δέλεαρ για την εξαγορά, σύμφωνα με τον κ. Αλ. Εξάρχου αποτέλεσαν η τεχνική επάρκεια αλλά και η δυνατότητα αυτόνομης συμμετοχής σε όλα τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα αλλά και σε αγορές όπως η Ρουμανία, καθώς και το υψηλό ανεκτέλεστο σε συνδυασμό με το σημαντικό μερίδιο αγοράς.
Ο ίδιος σκιαγράφησε την θέση της Intrakat, στον κατασκευαστικό χάρτη της επόμενης μέρας σημειώνοντας ότι πλέον αποτελεί τον δεύτερο ισχυρότερο πόλο με ανεκτέλεστο άνω των 4 δισ. ευρώ και στοχεύει ακόμη υψηλότερα σε μερίδια αγοράς, ενώ τόνισε ότι παραμένει ως διεκδικητής στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού μέσω της Κοινοπραξίας με την πορτογαλική Brisa.
Ωστόσο, αν και στόχος της εταιρείας είναι να έχει παρουσία σε όλα τα μεγάλα έργα, σε Παραχωρήσεις αλλά και ΣΔΙΤ έβαλε τέλος στα σενάρια για την διεκδίκηση του mega project των 1,5 δις στο ΒΟΑΚ, καθώς, όπως εξήγησε δεν φαίνεται να υπάρχει χώρος για συμμετοχή της σε κάποια από τις κοινοπραξίες που διεκδικούν την παραχώρηση ,(ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Vinci).
Σημείωσε δε ότι μια συμφωνία για είσοδο στην διεκδίκηση θα ήταν ικανή να εγείρει θέμα με τον ανταγωνισμό, λόγω παρουσίας της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ιδίως αν η παραχώρηση γίνει πριν την έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Αναφερόμενος εκτενώς στην εξαγορά, διευκρίνισε, όπως ήδη ανέφερε το liberal, ότι δεν θα υπάρξει νέα αύξηση κεφαλαίου, καθώς το τίμημα των 100 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί κατά 57 εκατ. ευρώ από την ρευστότητα που η εταιρεία έχει ήδη αντλήσει από προηγούμενες αυξήσεις και τα υπόλοιπα κεφάλαια έχουν εξασφαλισθεί από δανεισμό.
Διευκρίνισε δε ότι τα περίπου 114 εκατ. ευρώ ενδοομιλικά δάνεια που έχει η Άκτωρ προς την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα καταβληθούν σε διάστημα 19 μηνών από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εξαγορά μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από την ΑΚΤΩΡ και τις ταμειακές ροές που παράγει και αν αυτές δεν επαρκούν υπάρχει η εγγύηση της Intrakat.
Σημείωσε, δε, ότι η Intrakat διαθέτει θετικό cash flow για την επόμενη τριετία με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν τόσο οι ανάγκες της Intrakat όσο και της ΑΚΤΩΡ.
Επίσης, εξήγησε ότι, η Intrakat, ως μικρότερος τεχνικός πόλος υπό την προηγούμενη ιδιοκτησία, αναζητούσε πρόσθετη τεχνική επάρκεια, εμπειρία, πάγια – εξοπλισμό, προσωπικό – στελέχη, και πλέον με την ΑΚΤΩΡ αλλάζει το τοπίο. Ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι δύο εταιρείες συμμετέχουν από κοινού σε κάποιες κοινοπραξίες, το νέο σχήμα, αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα μπορεί να επωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργούνται.
Σε αυτό το σημείο απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΑΚΤΩΡ κουβαλάει «βάρη», ο κ. Εξάρχου τόνισε πως η ΑΚΤΩΡ θα αλλάξει χέρια και θα περάσει στον όμιλο της Intrakat με ένα πολύ πιο υγιές χαρτοφυλάκιο υπό εκτέλεση έργων σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της ΑΚΤΩΡ αποτελείται σήμερα από συμβάσεις (ή προς υπογραφή συμβάσεις) που θα υπογραφούν με εκπτώσεις 7% έως 10%, και είναι κερδοφόρες.
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι: «η ΑΚΤΩΡ έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ από νέα και μόνο έργα – επί συνόλου σχεδόν 2,7 δισ -, έργα με χαμηλές εκπτώσεις, άρα έχουμε ορατότητα για κερδοφορία το προσεχές διάστημα, ενώ υπάρχουν και αρκετά κοινοπρακτικά έργα στα οποία είμαστε μαζί, άρα έχουμε καλή εικόνα», τονίζοντας ότι η σύμπραξη των δύο εταιρειών φέρνει οικονομίες κλίμακος όχι μόνο στα εργοτάξια αλλά και στη χρηματοπιστωτική εικόνα καθώς η αύξηση του μεγέθους της Intrakat εγγυάται διαφοροποιημένη αντιμετώπιση από Τράπεζες και προμηθευτές.
Ο κ. Εξάρχου, διευκρίνισε ότι μέχρι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται, αν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες καθυστέρησης, σε περίπου ένα τρίμηνο, οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν αυτόνομα, ενώ τόνισε ότι επί του παρόντος καμία απόφαση για συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν έχει ληφθεί και όλες οι πιθανές κινήσεις εξετάζονται ενδελεχώς.
Τόνισε, επίσης, πως μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά θα τοποθετηθεί στην ΑΚΤΩΡ παρατηρητής, ο οποίος θα ελέγχει τις κινήσεις της υφιστάμενης διοίκησης αν και όπως ανέφερε έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, ενώ γνωρίζει και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία έχοντας εικόνα για το σύνολο της χρήσης του 2022.
Ο ίδιος έκανε γνωστό επίσης ότι, η Intrakat έχει προχωρήσει και σε ανακοστολόγηση έργων ενώ προσεχώς θα παρουσιάσει και το νέο της business plan στο οποίο σημαίνουσα θέση θα έχουν οι τομείς έργων (δημόσια, ιδιωτικά), ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, Ενέργειας (ΑΠΕ) και real estate – τουρισμού.
Ο ισχυρός άντρας της εισηγμένης, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο για τους επόμενους διαγωνισμούς, σημειώνοντας ότι η ΑΚΤΩΡ θα συνεργάζεται με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις σε συμβάσεις παραχώρησης ή Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αναλαμβάνει η τελευταία. Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα είναι δεσμευτική η συνεργασία καθώς η Άκτωρ Παραχωρήσεις θα μπορεί να συνεργαστεί και με τρίτο κατασκευαστή.
Σχετικά με το αν στο πλάνο της διοίκησης υπάρχουν νέες εξαγορές, ο κ. Εξάρχου υπήρξε σαφής τονίζοντας ότι στις εταιρείες μεγάλου μεγέθους δεν βλέπει κάποια νέα εξαγορά, ενώ σημείωσε ότι η Intrakat εξέτασε το θέμα εξαγοράς της ΤΕΚΑΛ αλλά επί της ουσίας ουδέποτε το θέμα προχώρησε πολύ. Πλην όμως, αν και δεν βλέπει νέο γύρο συγκέντρωσης στους μεγάλους του κλάδου, δεν μπορεί να αποκλείσει κινήσεις σε χαμηλότερες εργοληπτικές τάξεις (π.χ. 6η κ.α.).
Τέλος, ο CEO της εισηγμένης δεν παρέλειψε να δηλώσει το ισχυρό ενδιαφέρον για νέα έργα στη Ρουμανία, αλλά και για τον τομέα ακινήτων και τουρισμού όπου θα πρέπει να αναμένονται νέες κινήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις ΑΠΕ, όπου επανέλαβε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 350MW σε βάθος τριετίας.