Ανάβουν τα φώτα της 88ης ΔΕΘ: Πάνω από 1.300 εκθέτες, τιμώμενη χώρα η Γερμανία
Επίσημος υποστηρικτής η Παπαστράτος

Ανάβουν τα φώτα της 88ης ΔΕΘ: Πάνω από 1.300 εκθέτες, τιμώμενη χώρα η Γερμανία

Πάνω από 1.300 εκθέτες, 32.000 τ.μ εκθεσιακού χώρου, Τιμώμενη Χώρα η Γερμανία με 135 εκθέτες, 25 κρατικές, διεθνείς συμμετοχές, εννέα αφιερώματα από όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας, δυναμική παρουσία των Επιμελητηρίων με 350 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και ένα εντυπωσιακό  σόου με drones που θα φωτίσει τον ουρανό της πόλης συνθέτουν το «μωσαϊκό» της 88ης ΔΕΘ, η οποία διοργανώνεται από τις 7 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, στην 88η ΔΕΘ θα συμμετάσχουν πάνω από 1.300 εκθέτες (έμμεσοι και άμεσοι), ενώ οι θεματικές της, AKADEMIA, Ενέργεια-Κυκλική Οικονομία, Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα, Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Περιφέρειες-Γεύσεις από Ελλάδα, Γαστρονομία-Ξένες και Ελληνικές Λιανικές Πωλήσεις, Έπιπλα-Οικιακός Εξοπλισμός, Δημόσιοι Φορείς-Οργανισμοί και Hobby Festival θα παρουσιάσουν ό,τι πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο έχει να επιδείξει η αγορά και η οικονομία.

Οι κρατικές, διεθνείς συμμετοχές μαζί με την Τιμώμενη Χώρα Γερμανία είναι 25, έναντι 18 πέρσι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται χώρες που έρχονται για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ, η Ιαπωνία, οι Χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, το Εκουαδόρ και το Κόσοβο.

Η συμμετοχή της Γερμανίας στην 88η ΔΕΘ αναπτύσσεται στο περίπτερο 13, σε επιφάνεια 6.000 τ.μ., απαρτίζεται από 135 εταιρείες, οργανισμούς, ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα και δίκτυα συνεργασίας, ενώ η γερμανική αποστολή αποτελείται από 400 άτομα κυρίως υψηλόβαθμα στελέχη φορέων και επιχειρήσεων. Εκπροσωπούνται οι κλάδοι: κατασκευές, συμβουλευτικές υπηρεσίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και περιβαλλοντική τεχνολογία, ψηφιακή οικονομία, βιομηχανία Υγείας και ιατρική τεχνολογία, εκπαίδευση και έρευνα, logistics-μεταφορές και υπηρεσίες, ενώ πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Η συμμετοχή της Γερμανίας παρουσιάζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής, οργανώνεται από τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας, ενώ στο πολιτιστικό και επιχειρηματικό πρόγραμμα συμβάλλουν η Γερμανική Πρεσβεία, το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής η ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και τον Εκθεσιακό Οργανισμό της Λειψίας διοργανώνουν Εκδήλωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων (Β2Β) με εταιρείες από τη Γερμανία. Ήδη έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα περίπου 400 εταιρείες από τους κλάδους: ενέργεια - κυκλική οικονομία – αγροτεχνολογία – γαστρονομία/τουρισμός - διατροφή - τοπικές γεύσεις - φαρμακευτικά και καλλυντικά - εφοδιαστική αλυσίδα -ηλεκτρικά οχήματα και θα πραγματοποιήσουν περισσότερα από 800 ραντεβού.

Το περίπτερο της Γερμανίας θα εγκαινιάσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανικής κυβέρνησης, Dr. Robert Habeck, παρόντος του υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας, Cem Özdemir, ενώ προγραμματίζονται πλήθος διμερών επαφών μεταξύ μελών της Ελληνικής και της Γερμανικής κυβέρνησης.

Στο πεδίο της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετέχει για 7η φορά, 47 Επιμελητήρια δίνουν το «παρών» με 350 επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ ξεχωριστές συμμετοχές έχουν το Επαγγελματικό

Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Επιμελητήριο Ημαθίας. Το δε Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αναπτύσσει στο Περίπτερο 16 και τη θεματική ενότητα THESSBUILDING με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο της κατασκευής, του εξοπλισμού ξενοδοχείων, της επίπλωσης σπιτιών, της θέρμανσης και των επισκευών μεταλλικών προϊόντων.

Στα υπόλοιπα θεματικά αφιερώματα ξεχωρίζουν:

-Το αφιέρωμα της Akademia, που γίνεται φέτος σημείο συνάντησης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και πόλος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας. Στο περίπτερο 17 συμμετέχουν 74 συνολικά εκθέτες καλύπτοντας 2.240 τμ, ανάμεσα στους οποίους 18 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από Ελλάδα και Κύπρο, 7 φοιτητικές αγωνιστικές ομάδες μηχανοκίνητου αθλητισμού, τα Υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου με τους εποπτευόμενους φορείς, εταιρείες τεχνολογίας, Start Ups, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, το ENTERPRISE GREECE, το Υπουργείο Εξωτερικών, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς και το Υπερταμείο-GROWTHFUND με  συμμετοχή 12 εταιρειών.

Στην 88η ΔΕΘ, στο πλαίσιο της Akademia συμμετέχει και το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, που γιορτάζει τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυσή του με μια μοναδική θεματική έκθεση, η οποία θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει τα πρωτοποριακά επιστημονικά επιτεύγματά του, αλλά και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα μέσα από ένα ταξίδι στις επτά δεκαετίες επιστημονικών ανακαλύψεων και καινοτομιών του οργανισμού. Συντελεστές είναι το CERN, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης και βέβαια η ΔΕΘ-HELEXPO.

Δυναμική παρουσία στο περίπτερο 17 με εκδηλώσεις και με τον κύκλο συζητήσεων Growthfund Agora, στις οποίες θα αναλυθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες της Ελλάδας σε μια σειρά από καίριους τομείς, θα έχουν το Υπερταμείο/Growthfund και οι θυγατρικές του εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΘ-HELEXPO.

-Στο αφιέρωμα της ενέργειας μαζί με τη δόμηση και την ανακύκλωση θα συμμετάσχουν αντιπροσωπευτικές εταιρείες που παρουσιάζουν πρωτοποριακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, εξειδικευμένες εφαρμογές και προϊόντα, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις για τη σύγχρονη δόμηση. Το αφιέρωμα αναπτύσσεται σε 3.000 τ.μ. με περισσότερες από 60 συμμετοχές.

-To Hobby Festival έρχεται να εμπλουτίσει τα ειδικά αφιερώματα της φετινής ΔΕΘ προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με τα χόμπι από επαγγελματίες και οργανισμούς. Αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-HELEXPO με το skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα.

Πολυδιάστατο σε περιεχόμενο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ, που αντλεί έμπνευση από τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, την τεχνολογία και τον αθλητισμό, πέραν του αμιγώς εκθεσιακού σκέλους. Αναλυτικά:

-Drone Light Shows. Η ΔΕΘ φέτος θα… φωτίσει τον ουρανό της Θεσσαλονίκης με το μεγαλύτερο drone light show που έχει γίνει στην Ελλάδα έως σήμερα! Σε ανάμνηση της ρίψης πυροτεχνημάτων που παραδοσιακά διοργανωνόταν στη ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τρία drone light shows, τα οποία σχεδιάζονται από μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο στο σχεδιασμό τέτοιων θεαμάτων, την Grizzly Entertainment. Τα τρία drone shows θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7/9, την Κυριακή 8/9 και τη Κυριακή 15/9 στις 21.00 με περίπου 500 drones και διάρκεια 15 λεπτών.

-Στο Περίπτερο 6 θα πραγματοποιείται καθημερινά γιορτή γευσιγνωσίας από Περιφέρειες. Οι Περιφέρειες μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων και εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ θα «στρώσουν το τραπέζι» στους επισκέπτες. Συμμετέχουν η Κεντρική Μακεδονία, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

-Στο Περίπτερο 1 και στον Υπαίθριο Χώρο 14 θα πραγματοποιηθούν αθλητικές δράσεις από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν συναντήσεις με Ολυμπιονίκες, Ποδόσφαιρο 5Χ5, Καλαθοσφαίριση και Τοξοβολία.

-Περισσότερα από 1.000 μικρά και μεγάλα δώρα προσφέρει το «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» στο οποίο καλεί τους επισκέπτες της η 88η ΔΕΘ. Καθημερινά περισσότερα από 100 μαγνητάκια, με το λογότυπο της ΔΕΘ-HELEXPO και το σύμβολό της, τον πύργο του ΟΤΕ, θα βρίσκονται κρυμμένα σε όλους τους χώρους της ΔΕΘ (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Όσοι βρίσκουν τα μαγνητάκια του κρυμμένου θησαυρού, σκανάρουν το QR code και βλέπουν άμεσα τι κέρδισαν. Όλα τα μαγνητάκια κερδίζουν μικρά ή μεγάλα δώρα.

-Στο περίπτερο 12 φιλοξενείται το Digital Legacy HELEXPO, που δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη των δεκαετιών του 1920 και του 1950, μέσα από εικονικές περιηγήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια και μία έκθεση σπάνιων ντοκουμέντων.

-Επίσης, μια μουσική γιορτή, που φιλοδοξεί να ξεσηκώνει κάθε βράδυ το κοινό της Θεσσαλονίκης, ταξιδεύοντάς το παρέα με μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του διεθνούς και εγχώριου μουσικού στερεώματος έρχεται στην 88η ΔΕΘ με τα Music Events Live. 

-Στο επίπεδο των συνεδρίων το συνέδριο του Economist θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-Το ΡΑΛΛΥ ΔΕΘ, ένας ξεχωριστός και ιστορικός αγώνας, θα υλοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά το 2ο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου

Το περίπτερο της Γερμανίας θα είναι η μεγάλη… ατραξιόν της 88ης ΔΕΘ, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου ενόψει των εγκαινίων της Έκθεσης ο  πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως η φετινή διοργάνωση είναι πολύ σημαντική σε μεγάλο βαθμό λόγω Γερμανίας. Μάλιστα, χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την πόλη και τη ΔΕΘ την επίσκεψη του Γερμανού Αντικαγκελάριου στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα των υψηλά ιστάμενων εκπροσώπων της Γερμανίας. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του CERN στη φετινή διοργάνωση, αλλά και στη δυναμική παρουσία των Περιφερειών και των Επιμελητηρίων, τονίζοντας πως επιδίωξη του εκθεσιακού φορέα είναι να αποτελεί η ΔΕΘ πλατφόρμα επικοινωνίας του επιχειρείν όλης της Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.  

Η έκθεση πέρα από ό,τι σημαίνει για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες δεν παύει να είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και συνώνυμη με εμπορικές συνεργασίες, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Υπογράμμισε δε τη συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ, ενώ απευθυνόμενος στους ανθρώπους της ΔΕΘ-HELEXPO σημείωσε πως κρατούν την έκθεση πολύ ψηλά.

Δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδας χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετική ευκαιρία μέσω της γερμανικής συμμετοχής να αναδεχθεί η ελληνογερμανική συνεργασία, όχι μόνο η πολιτική και η οικονομική, αλλά όλου του φάσματος. Σημείωσε δε ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Γερμανία για τη χώρα μας, ενώ τόνισε πως η γερμανική συμμετοχή είναι η μεγαλύτερη σε έκθεση στο εξωτερικό τα τελευταία 25 χρόνια. Τέλος, αναφέρθηκε στις 150 εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο γερμανικό περίπτερο, στο οποίο προσκάλεσε το κοινό.

Με ανυπομονησία περιμένει η πόλη την 88η ΔΕΘ, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου, η οποία τόνισε πως φέτος το περιεχόμενο της Έκθεσης είναι ακόμα πιο εμπλουτισμένο. Μάλιστα, σημείωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα στηρίζει πάντα τη ΔΕΘ, που αποτελεί πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή.

Η 88η ΔΕΘ είναι μια ιστορική καταβολή, ένα ιστορικό αποτύπωμα της πόλης, του δήμου Θεσσαλονίκης, όλης της Βόρειας Ελλάδας, ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, σημειώνοντας πως αυτή την ιστορική κατάκτηση πρέπει να την προστατεύσουμε, να την ενισχύσουμε και να δούμε την προοπτική και την αναφορά της στο μέλλον με τα νέα της ποιοτικά δεδομένα. Αναφερόμενος στη σημαντική συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας, υπογράμμισε και τις μεγάλες τουριστικές ροές προς τη χώρα μας από τη γερμανική αγορά.

Στο οικονομικό αποτύπωμα της 88ης ΔΕΘ, που ήδη άρχισε να φαίνεται στην πόλη, με το sold out στα ξενοδοχεία, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Δρ Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της φετινής ΔΕΘ σε πλήρη λεπτομέρεια. Ειδική μνεία μάλιστα έκανε στο drone light show, που θα μας κάνει, όπως είπε, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά στον ουρανό, μπαίνοντας στην εποχή των… ψηφιακών πυροτεχνημάτων. 

«Για 7η συνεχή χρονιά, η Παπαστράτος συμμετέχει ενεργά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας έναν θεσμό που αποτελεί σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στη φετινή ΔΕΘ η Παπαστράτος είναι εδώ στην πράξη με μήνυμά της "Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία", επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της για επιχειρηματική δράση που δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον, τη χώρα. Με την υλοποίηση ενός σύγχρονου, καινοτόμου και εξωστρεφούς στρατηγικού σχεδιασμού, η Παπαστράτος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο για τη μετάβαση στη βιομηχανία του μέλλοντος» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ιάκωβος Καργαρώτος.

Ευτυχής συγκυρία είναι η συμμετοχή της Γερμανίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 88η ΔΕΘ για τη γενική πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Μόνικα Φρανκ, δεδομένης της πολύ πρόσφατης έλευσής της στη Θεσσαλονίκη.

Τη σύνδεση της διαχρονικά αγαπημένης μαύρης μπύρας της ΔΕΘ με τη Νύμφη Dark, μια premium lager που παράγει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ειδικά για τη διοργάνωση υπογράμμισε ο υπεύθυνος χορηγιών και εκδηλώσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Λάζαρος Βογιατζόγλου, που τόνισε πως όλοι οι επισκέπτες θα φύγουν με μια μοναδική εμπειρία από τη φετινή έκθεση.

«Ο σκοπός και το πνεύμα του Johnnie Walker ταυτίζονται με το πνεύμα και τον σκοπό της ΔΕΘ, καθώς η φιλοσοφία του γνωστού σκωτσέζικου ουίσκι είναι η εξέλιξη και η πρόοδος», όπως τόνισε από την πλευρά της η διευθύντρια εταιρικών σχέσεων Νοτίου Ευρώπης της DIAGEO, Έφη Μπούρα, αναφερόμενη στον μεγάλο χορηγό των Music Events της 88ης ΔΕΘ.

Εντυπωσιακά μεγέθη για την 88η ΔΕΘ παρουσίασε τέλος ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, τονίζοντας πως σήμερα εργάζονται πάνω από 3.000 άτομα εντός του εκθεσιακού κέντρου, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της 88ης ΔΕΘ πάνω από 5.000 άτομα καθημερινά. Τόνισε δε πως υπάρχει ένα οργανωμένο αστυνομικό τμήμα μέσα στην έκθεση, μεγάλος πυροσβεστικός σταθμός και σταθμός του ΕΚΑΒ.