Αύξηση 60% στις ταχύτητες του σταθερού Internet

Αύξηση 60% στις ταχύτητες του σταθερού Internet

Αύξηση στη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο στα σταθερά δίκτυα καταγράφει η «Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2023 – 2024» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η EETT, στο τέλος του 2023 η μέση τιμή της ταχύτητας για download στα σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα ήταν 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps για το τέλος του 2022, καταγράφοντας αύξηση 60,4%. 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)  πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ τονίζει ότι η αύξηση της ταχύτητας είναι «άμεση συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω στη ροή καθόδου (download)». Σημειώνεται ότι και οι τρείς πάροχοι σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δηλαδή ο ΟΤΕ, η Nova και η Vodafone, μέσα στο 2023 αλλά και στο τρέχον έτος αναβαθμίζοντας τα σταθερά τους δίκτυα έχουν ανεβάσει σημαντικά τις ταχύτητες. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ είναι ότι οι χρήστες με συνδέσεις 200 Μbps στο download συνιστούν το 11,71% των μετρήσεων των εγγεγραμμένων χρηστών στην πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ για το 2023, έναντι μόλις 4% το 2022. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕΤΤ στη σχετική έρευνα, «η τάση για αύξηση της ταχύτητας φαίνεται και από την ανάλυση των ανοικτών δεδομένων της Ookla, του παγκόσμιου οργανισμού μέτρησης ταχύτητα των σταθερών δικτύων», όπου η μέση ταχύτητα καθόδου το 2023 ήταν 62,72 Mbps στα σταθερά δίκτυα και 111,26 Mbps για τα κινητά δίκτυα, έναντι 44,27 Mbps και 101,05 Mbps αντίστοιχα το 2022.

Νέος κανονισμός για την ενημέρωση των συνδρομητών

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΕΤΤ, στο επόμενο διάστημα αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του νέου Εθνικού Κανονισμού Ανοικτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ), με την εφαρμογή των διατάξεων για την ενημέρωση των συνδρομητών για τις ταχύτητες.

Συγκεκριμένα,  στις 26/8/2024 τίθεται σε ισχύ η υποχρεωτική προσυμβατική ενημέρωση των συνδρομητών για τις πραγματικές ταχύτητες (ελάχιστη, συνήθως διαθέσιμη και μέγιστη ταχύτητα στα σταθερά δίκτυα, μέγιστη ταχύτητα στα κινητά δίκτυα), τόσο εντός όσο και εκτός καταστήματος, καθώς και μέσω διαδικτύου.

Με τον τρόπο αυτό, οι συνδρομητές θα έχουν τη δυνατότητα, πριν επιλέξουν ένα πρόγραμμα, να δουν την πραγματική ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους ή στην περιοχή που τους ενδιαφέρει. Επίσης, εισάγονται βελτιώσεις στη διαδικασία ελέγχου παραπόνων των συνδρομητών, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των συνδρομητών.

Επίσης, έως τις 26/2/2025 αναμένεται η υλοποίηση των διατάξεων για τη βελτίωση των χαρτών ταχυτήτων των παρόχων κινητής, με την προσθήκη κλάσεων ταχυτήτων μεγαλύτερων από 100 Mbps και τη δημιουργία δυναμικών χαρτών, όπου ο χρήστης θα μπορεί να μεταβαίνει σε διάφορα επίπεδα εστίασης και να έχει πιο εποπτική εικόνα της ταχύτητας που επιτυγχάνεται σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σημειώνεται ότι από 26/4/2024 έχει καταστεί υποχρεωτική η ενημέρωση των συνδρομητών για την υπέρβαση του 80% και 100% των ορίων ορθής χρήσης, που πολλές φορές δεν είναι γνωστά στους χρήστες.

Ταχύτητες ανά γεωγραφική περιοχή 

Από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ προκύπτει ότι το γρήγορο Internet δεν έχει μπεί,  ακόμη, στην  καθημερινότητα για κάποιες περιοχές της χώρας. 

Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι χρήστες 44 Δήμων απολαμβάνουν μέση ταχύτητα πρόσβασης από 70 έως 100 Μbps, ενώ ο  δήμος της Ελλάδας με την μεγαλύτερη ταχύτητα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) είναι αυτός της Λάρισας, με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 68 Mbps.

Ωστόσο, σε σύνολο 324 δήμων, μόνον οι 77 είχαν το 2023 ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, διαθέτουν ταχύτητες κάτω των 50 Mbps.

H χαμηλότερη ταχύτητα ενσύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο καταγράφεται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας, με μέση ταχύτητα καθόδου (downloading) τα 8,90 Mbps και ταχύτητα ανόδου (uploading) τα 1,36 Μbps.

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης - Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης - Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.