Με επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ και τη συμβολή του Δημοσίου στο 1/3, ήτοι έως 120 εκατ. ευρώ, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ο διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου «Ανάπλασης της ΔΕΘ», διάρκειας 40 ετών.
Ένα έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πόλης και της ίδιας της έκθεσης, φέροντας σειρά άμεσων και έμμεσων οφελών για τους κατοίκους, την Οικονομία και το Περιβάλλον.
Το έργο «τρέχει» η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ, και αν όλα προχωρήσουν βάση χρονοδιαγράμματος η εκκίνηση των εργασιών ενδέχεται να γίνει στο β’ εξάμηνο του 2026, αναλόγως και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως αναφέρθηκε, σε σχετικό πάνελ στο πλαίσιο του χτεσινού συνεδρίου 2nd Growthfund Summit στο Ζάππειο που διοργάνωσε το Υπερταμείο, με συμμετοχή και του Αν. Τζήκα (πρόεδρος ΔΕΘ - Helexpo.
Η Ανάπλαση της ΔΕΘ, ζητούμενο για την συμπρωτεύουσα, αφορά μία επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχει αυτή αποτυπωθεί στο masterplan, που επικυρώθηκε το 2019 μέσω και της δημόσιας διαβούλευσης. Η συμβολή του Δημοσίου θα ανέλθει στο 1/3 της επένδυσης, δηλαδή έως 120 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να δεσμεύσουν 180 εκατ ευρώ.
Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Υπολογίζεται ότι το όφελος για την πόλη είναι τάξης μεγέθους των 500 εκατ. ετησίως, αγγίζοντας συνολικά την αλυσίδα αξίας των επαγγελματικών εκδηλώσεων (διαμονή, F&B, retail, κ.α
Οι όροι του διαγωνισμού θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα με τη συμβολή του τεχνικού συμβούλου, η επιλογή του οποίου ολοκληρώθηκε από την ειδική μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το PPF, που έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου. Επί της ουσίας, μένει να προσδιοριστεί το μείγμα της σύμπραξης ιδιώτη-δημοσίου, η διάρκεια της παραχώρησης, προκειμένου να είναι ελκυστική για την αγορά, καθώς και το ύψος του δανείου που θα χρειαστεί να πάρει η Έκθεση.
«Η ανάπλαση της ΔΕΘ έχει μια μοναδικότητα, έναντι του μετρό και του Flyover, γιατί αφορά το πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό αποτύπωμα της πόλης», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, μιλώντας χθες στο 2ο Growthfund Summit.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην διαδικασία ελήφθησαν εξαρχής υπόψιν στον σχεδιασμό η πόλη, η οικονομία της και η καθημερινότητα των κατοίκων.
Αυτά αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που έγινε το 2020, όπου κατατέθηκαν 116 προτάσεις, μεταξύ των οποίων και από τα μεγαλύτερα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία, με νικήτρια την κοινοπραξία Sauerbruch Hutton-Gustafson Porter + Bowman-Έλενας Σταυροπούλου. Η προμελέτη ολοκληρώθηκε το 2022.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στο νότιο τμήμα, έκτασης 110 στρεμμάτων, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από το 60% του σημερινού οικοπέδου, μαζί με έκταση περίπου 13 στρεμμάτων στην Αγία Φωτεινή -πάνω από το Παλέ ντε Σπορ. «Η πόλη δεν χρειάζεται ένα φαραωνικό έργο, για να καταστεί εκθεσιακός πόλος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ένα εκθεσιακό κέντρο μεσαίου επιπέδου, περίπου 60 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO. Περιλαμβάνει ακόμη επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο στη γωνία Αγγελάκη και Εγνατίας.
Για την αξιοποίηση δεδομένου της πολυπλοκότητας και του προϋπολογισμού του έργου η αγορά θεωρεί ότι η πλέον αποδοτική μέθοδος είναι η σύμπραξη μεταξύ κατασκευαστικών και operators με την μορφή κοινοπραξίας.
Ο κ. Τζήκας σημείωσε ότι για την ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και την πόλη γενικά, είναι κομβική η λειτουργία του μετρό αλλά και μελλοντικά του οδικού FlyOver. Κατά τον ίδιον, σχεδόν 110 στρέμματα θα αποτελέσουν πάρκο για την πόλη (σχεδόν το 60% του οικοπέδου).
Σε γενικές γραμμές, το πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μεσαίου μεγέθους εκθεσιακού κέντρου (κατά τον ίδιον δεν χρειάζονται φαραωνικά μεγέθη), περίπου επιφάνειας 60.000 τ.μ., που θα έχει και χρήσεις για ξενοδοχείο και υπόγειο παρκινγκ, που μπορούν να προσελκύσουν ιδιώτες για επιπλέον έσοδα.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Σταμπουλίδης, η διαδικασία επιλογής τεχνικού συμβούλου ολοκληρώνεται και θα ανακοινωθεί προσεχώς, ενώ στο PPF αναμένουν να δούνε την ανταπόκριση της αγοράς καθώς έχουμε να κάνουμε με παραχώρηση, άρα χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια.
Ειδικότερα, σε συμφωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, περί το 60% της έκτασης θα μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο, επιφάνειας 100 χιλιάδων τ.μ., ανοιχτό για τους πολίτες, ενώ περιμετρικά της ΔΕΘ θα υπάρχουν 10,8 χιλιάδες τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, που θα συνδυαστούν με το μελλοντικό πάρκο 11,5 χιλιάδες τ.μ. της Αγίας Φωτεινής και με 2,7 χιλιάδες τ.μ. πρασίνου περιμετρικά του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 3 χιλιάδες δενδροφυτεύσεις. Ακόμη, προβλέπει την τμηματική ολοκλήρωση των έργων και παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η εκθεσιακή λειτουργία απρόσκοπτα και μετά την ανάπλαση, τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα έχει η ΔΕΘ-HELEXPO, ενώ ο ανάδοχος θα μπορεί να αξιοποιεί εμπορικά τους χώρους για την οργάνωση γεγονότων.
Το εκθεσιακό και συνεδριακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΘ-HELEXPO θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί στη βάση των αναγκών που εμφανίζονται στην αγορά.
Το περιεχόμενο των νέων Εκθέσεων/Συνεδρίων θα διαμορφωθεί σε επόμενο διάστημα μετά από την εκπόνηση της σχετικής έρευνας και του business plan της ΔΕΘ-HELEXPO. Ήδη η εταιρεία ενισχύει το χαρτοφυλάκιο των εκθέσεών της με νέα προϊόντα.
Μάλιστα, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους διοργανωτές να μεταφέρουν εκθεσιακή δραστηριότητα από άλλες πόλεις του εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη.