Τον εκσυγχρονισμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και την ανανέωση της διοίκησης του Συνδέσμου από έμπειρα στελέχη με υψηλά επιστημονικά προσόντα, τεχνικά και ηγετικά έχοντας ως επίκεντρο της λειτουργίας τους την μακροχρόνια προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου και την παροχή προστιθέμενης αξίας, ισότιμα σε όλα τα μέλη ζητά με ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε προς τη διοίκηση του ΣΕΠΕ η αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης Quest Συμμετοχών και πρώην μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ, κυρία Έφη Κουτσουρέλη. Μάλιστα η ίδια κάνει αναφορά για «ομάδες ειδικών συμφερόντων» μέσα στον Σύνδεσμο οι οποίες πρέπει να εκλείψουν.
Η Έφη Κουτσουρέλη εστιάζει, ακόμη, «στα σύννεφα και τις ανησυχίες που συσσωρεύονται στο κλάδο των ΤΠΕ» ενώ όπως αναφέρει «υπάρχει όλο και μεγαλύτερος προβληματισμός στις επιχειρήσεις και στην αγορά για τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς η επόμενη ημέρα ολοένα πλησιάζει. Οι συνθήκες που υπάρχουν στη μετά-RRF εποχή είναι πολύ ασαφείς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν ευκαιρίες που τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες».
Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της Quest Συμμετοχών θέτει και το θέμα της ανάπτυξης των start ups, ορισμένες από τις οποίες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν εμπόδια στη χρηματοδότησή τους, ενώ παράλληλα ζητά και την εστίαση του Συνδέσμου στις νέες τεχνολογικές τάσεις, όπως ΑΙ, Cloud και Cybersecurity.
Οι προτάσεις της Quest Συμμετοχών για τον ΣΕΠΕ
Στην επιστολή που απέστειλε η κυρία Κουτσουρέλη περιλαμβάνονται οι εξής προτάσεις:
Καταστατική αλλαγή. Θα υποβληθούν προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού με σκοπό τη διεύρυνση, τη συμπερίληψη και την ενίσχυση του κλάδου προς τις εξής κατευθύνσεις:
Συσπείρωση της αγοράς με στόχο τη συμμετοχή του συνόλου των εταιριών του χώρου της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών με τον εξ ορθολογισμό των οικονομικών υποχρεώσεων των συνδεδεμένων εταιριών και των λοιπών εταιριών του κλάδου που είναι εκτός του ΣΕΠΕ.
Ενίσχυση των εταιριών του κλάδου των ΤΠΕ στα δικαιώματα, με τον διαχωρισμό των Τακτικών και των Ειδικών μελών.
Αναλογικότητα εισφοράς με δικαίωμα ψήφου για την ενίσχυση του Δ.Σ. και την εκπροσώπηση μελών στο Δ.Σ. απ’ όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.
Καθιέρωση Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας, με την κατάργηση εξουσιοδοτήσεων.
Και τέλος για την ενίσχυση του θεσμού, της λειτουργίας του και της διαφάνειας του:
Περιορισμό της διάρκειας της Θητείας των Μελών στο Δ.Σ. και επανένταξη του θεσμού του Γενικού Διευθυντή στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, όπως υπήρχε και λειτουργούσε από την ίδρυσή του.
Παράλληλα ζητά τη διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών με Ηλεκτρονική Ψηφοφορία για την έγκριση του καταστατικού εντός του Μαΐου και πριν από τις επόμενες εκλογές του ΣΕΠΕ που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2025.
Τα θέματα του κλάδου των ΤΠΕ που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΕΠΕ
Στους στόχους και τις προτάσεις για το 2025 - 2027 περιλαμβάνονται:
-Νέα Τεχνοκρατική Διοίκηση
Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, απαρτιζόμενο από έμπειρα στελέχη με υψηλά επιστημονικά προσόντα, τεχνικά και ηγετικά, που δεν εξαρτώνται από ομάδες ειδικών συμφερόντων, έχοντας ως επίκεντρο της λειτουργίας τους την μακροχρόνια προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου και την παροχή προστιθέμενης αξίας, ισότιμα σε όλα τα μέλη.
-Μητρώο Εταιριών
Άνοιγμα-Πρόσκληση για συμμετοχή όλων των εταιρειών και δημιουργία Μητρώου για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κλάδου. Συσχέτιση των Μητρώου Εταιριών και υπηρεσιών με τα διαθέσιμα Προγράμματα και Έργα στην Ελλάδα και διεθνώς.
-Συνεργασία πλαίσιο για τον κρατικό προϋπολογισμό 2025-2028.
Ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του ΣΕΠΕ σε διαβούλευση, στον σχεδιασμό και στη διαχείριση καινοτόμων έργων και δράσεων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην μετά RRF εποχή, συνδράμοντας στο συντονισμό των προγραμμάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των υπόλοιπων υπουργείων.
-Ενίσχυση της Εξωστρέφειας
Ανάπτυξη Στρατηγικής και Προγραμμάτων με στόχο την οργάνωση, κατεύθυνση και υποστήριξη των προσπαθειών των μελών του κλάδου για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε διεθνές επίπεδο.
-Καινοτομία & Νέες Τεχνολογίες
Εκπόνηση συγκεκριμένων Δράσεων για ενίσχυση της Καινοτομίας. Δημιουργία R&D Labs σε συνεργασία με όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας και δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής όλων των μελών. Επικέντρωση σε τεχνολογίες ΑΙ, Cloud και Cybersecurity.
-Προβολή & Προώθηση του κλάδου
Προβολή και προώθηση του έργου και των επιτυχιών όλων των μελών με ενέργειες διαφήμισης και δημοσιότητας. Στόχος το αποτύπωμα του κλάδου και των προσπαθειών του, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και σε διεθνές επίπεδο.
-Συνεργασία με πολυεθνικές εταιρίες του κλάδου
Στενή συνεργασία με τις τοπικές θυγατρικές των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου και εκπόνηση προγραμμάτων και δράσεων με τα κεντρικά γραφεία, στοχεύοντας αφενός στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και αφετέρου στην ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα.
-Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ανάληψη δράσεων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω θεσμικού πλαισίου χρηματοδοτήσεων και δυνατότητας συμμετοχής σε έργα και προγράμματα, με στόχο τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
-Ανάπτυξη πλαισίου για δημιουργία Startups
Ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου με κίνητρα για έναρξη νεοφυών επιχειρήσεων, υποστήριξη της ανάπτυξής τους, δυνατότητες και προσβάσεις χρηματοδότησης, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.
-Στρατηγική Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ο θεσμός του ΣΕΠΕ πρέπει να πρωτοστατεί στην υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, ενισχύοντας την καινοτομία και την αποτελεσματικότητα στις νέες επιχειρηματικές προκλήσεις.