Μειώνονται τα πονταρίσματα στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος καθώς δεν έδωσε στίγμα στη συνεδρίαση της Πέμπτης για τις επόμενες κινήσεις της.
Η ΕΚΤ μπορεί να μείωσε το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75% για πρώτη φορά εδώ και μία πενταετία, ωστόσο, αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε να δεσμευτεί ότι έχει αρχίσει ένας κύκλος νομισματικής χαλάρωσης.
Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά να τιμολογεί μόνο 36 μονάδες βάσης πρόσθετων μειώσεων φέτος που σημαίνει άλλη μία μείωση και λιγότερο από 50% πιθανότητα ότι θα ακολουθήσει μία τρίτη. Τον Απρίλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η αγορά έδειχνε πιο βέβαιη για τρεις μειώσεις.
Αν η ΕΚΤ έδινε περισσότερη ορατότητα για τον κύκλο των επιτοκιακών μειώσεων η αντίδραση θα ήταν θετικότερη. Τώρα η αβεβαιότητα για το τι θα ακολουθήσει παραμένει, σχολίαζαν αναλυτές στην Pictet Asset Management.
Με τη Λαγκάρντ να μην θέλει να δεσμευτεί για την πορεία των επιτοκίων το επόμενο διάστημα, η αγορά αντιλαμβάνεται μία απόκλιση σε εξέλιξη.
Από τη μια περιορίζονται τα πονταρίσματα για πρόσθετες μειώσεις από την ΕΚΤ ενώ, αντίθετα, ενισχύονται οι προσδοκίες για μειώσεις από την αμερικανική Fed.
Νωρίτερα φέτος, η δυναμική της αμερικανικής οικονομίας σε σύγκριση με την ασθμαίνουσα οικονονομία της ευρωζώνης είχε πλήξει το ευρώ και ήταν ο λόγος που οι επενδυτές προτιμούσαν τοποθετήσεις σε χρεόγραφα της ευρωζώνης.
Όμως, η οικονομία των 20 χωρών του ευρώ αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από τις προβλέψεις το πρώτο τρίμηνο μετά από μία σύντομη ύφεση πέρυσι. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, αναπτύχθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό απ' ό,τι στο τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Οι traders σήμερα είναι λιγότερο σίγουροι για τις προοπτικές περαιτέρω επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ, αλλά ενισχύουν τα πονταρίσματα ότι η Fed θα μπει και αυτή στο χορό, προβλέποντας μειώσεις 50 μονάδων βάσης φέτος από λιγότερο από 35 μονάδες βάσης πριν.
Η πιθανότητα μιας μείωσης από τη Fed τον Σεπτέμβριο είναι σήμερα υψηλότερη απ' ότι για την ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να υστερούν σε επιδόσεις σε σύγκριση με τα αμερικανικά. Τα ομόλογα της ευρωζώνης είχαν απώλειες 1,2% φέτος, διπλάσιες από το -0,6% των αμερικανικών.
Παράλληλα, η προοπτική λιγότερων μειώσεων από την ΕΚΤ είναι καλή είδηση για την ισοτιμία του ευρώ το οποίο έχει ενισχυθεί γύρω στο 2% από το χαμηλό στα μέσα Απριλίου. Στην JPMorgan βλέπουν τη δίκαιη αξία του στα $1,10, που σημαίνει άλλο 1% ανόδου.
Η βελτίωση στην οικονομία της ευρωζώνης είναι επίσης θετική εξέλιξη για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Παρόλο που έμειναν πίσω από τις αμερικανικές, έχουν σημειώσει κέρδη πάνω από 9% φέτος και νέα υψηλά την Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η μείωση επιτοκίων που αποφάσισε η ΕΚΤ ήταν σωστή κίνηση καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στην ευρωζώνη. Ωστόσο, η ΕΚΤ και η Fed πρέπει να διατηρήσουν μία προσέγγιση στα επιτόκια που θα εξαρτάται από τα μακροοικονομικά δεδομένα.
Το ΔΝΤ είναι της άποψης ότι η αμερικανική οικονομία πρέπει να επιβραδυνθεί το 2024 και ότι η Fed πρέπει να παραμείνει επιφυλακτική όσον αφορά στις μειώσεις επιτοκίων.