Ενεργοποιήθηκε ήδη το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες, στη Θεσσαλονίκη, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ ΑΕ) και η «Elevate Greece», βάσει του οποίου η πρώτη θα λειτουργεί ως γραφείο υποδοχής νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και εταιρειών- τεχνοβλαστών (spinoffs), στηρίζοντάς τες, ώστε να βρεθούν εγγύτερα στη δεύτερη και στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.
«Ήδη δημιουργήθηκε το γραφείο υποδοχής, στο οποίο μπορούν να προσέρχονται για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Υπάρχουν μεν πληροφορίες στην πλατφόρμα της Elevate Greece, αλλά αν κάποιος/α χρειάζεται πιο αναλυτική πληροφόρηση ή θέλει να διευκρινίσει κάτι, μπορεί να καλεί την ΑΖΚ και να προσέρχεται στον χώρο της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ώστε να απαντηθεί κάθε απορία» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΑΖΚ ΑΕ, Παναγιώτης Κετικίδης, σύμφωνα με τον οποίο μέσω της «αντένας» αυτής οι δράσεις της Elevate Greece θα διαχέονται ευκολότερα στον βορειοελλαδικό χώρο.
Από πλευράς της Elevate Greece το μνημόνιο υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλός της, Μιχάλης Δρίτσας και της ΑΖΚ ΑΕ ο κ.Κετικίδης, παρόντος του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη, εποπτεύοντος την Αλεξάνδρεια Ζώνη. Κατά την εκδήλωση υπογραφής επισημάνθηκε η δυναμική που αναπτύσσει η Θεσσαλονίκη στον χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας: από τις 720 startups και spinoffs, που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένες στην Εlevate Greece, οι 96 έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνολικά σε Μακεδονία και Θράκη δραστηριοποιούνται οι 111, εκ των οποίων οι επτά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ισάριθμες στη δυτική Μακεδονία (485 είναι οι εγγεγραμμένες startup στην Αττική). Η Ελλάδα διαθέτει δύο επιχειρήσεις- «μονόκερους» και «μετράει» 19 εξόδους (exits) σε επενδυτές που πραγματοποίησαν εξαγορές. Πάντως, ενώ η νεοφυής επιχειρηματικότητα (εντός και εκτός πανεπιστημίων) στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπολείπεται αισθητά σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η οποία διαθέτει πάνω από 2000 εταιρείες-τεχνοβλαστούς και 10 «μονόκερους».
«Το όραμα της ΑΖΚ είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας (ScaleUp Northern Greece) που να είναι υποστηρικτικό, συνεργατικό και ευνοϊκό για τη δημιουργία νέων ιδεών και τεχνολογιών» σημείωσε ο κ.Κετικίδης και πρόσθεσε πως το μνημόνιο συνεργασίας με την Elevate Greece Α.Ε. αποσκοπεί να υποβοηθήσει τις ήδη 110 εγγεγραμμένες startups της Β. Ελλάδος και να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων για την ανάπτυξη και επέκταση τους σε διεθνές επίπεδο, καθώς με τις συνέργειες δημιουργούνται άλματα. Αναφέρθηκε δε στη μεγάλη βαρύτητα που έχει για τις νεοφυείς επιχειρήσεις η χρηματοδότησή τους στα πρώτα στάδια της δημιουργίας τους, όταν έχουν ανάγκη από κεφάλαια για να αναπτύξουν την ιδέα τους και να πραγματοποιήσουν τα αρχικά τους βήματα.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εμπλεκόμενοι φορείς ενημερώθηκαν για το νέο επενδυτικό πλαίσιο που ισχύει για τους Επιχειρηματικούς Αγγέλους, τα κίνητρα που δόθηκαν στις εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την χρηματοδότηση που προσφέρει, όπως και το ελληνικό «fund of funds», δηλαδή η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι startups θα συνεχίσουν να έχουν χρηματοδοτική στήριξη μέσα από το «EquiFund 2», που προβλέφθηκε για το τρέχον ΕΣΠΑ.
Τονίστηκε επίσης η μεγάλη βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί στην αρχική χρηματοδότηση των startups αλλά και των spin offs των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εκπαίδευση/επανεκπαίδευση προγραμματιστών αλλά και άλλων ειδικοτήτων, όπως και στην εξασφάλιση βίζας για τους αλλοδαπούς ερευνητές που θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα. Κατατέθηκαν τέλος προτάσεις που θα διευκόλυναν τη χρηματοδότηση και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Γνωστοποιήθηκε δε, ότι το EBAN - European Business Angel Network, το InvestEU και το Enterprise Greece SA , συνδιοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το EBAN Annual Congress, στις 24 με 26 Μαΐου 2023._