Στη διατήρηση της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας κινείται η διοίκηση της ElvalHalcor με όχημα τις σημαντικές επενδύσεις και τα «megatrends» της αγοράς. Ειδικότερα σημείωσε a-EBITDA στα 130,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως μειώθηκε ο καθαρός δανεισμός στο πρώτο εξάμηνο κατά 163,3 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κατά 70 εκατ. ευρώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Τα παραπάνω, ενώ η ElvalHalcor έχει μεγάλη ρευστότητα και υψηλές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες στα 144,9 εκατ. ευρώ. Τα προϊόντα της εταιρείας καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς διεθνώς, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η πράσινη μετάβαση, η προστασία του περιβάλλοντος και η τεχνολογική πρόοδος.
Την ίδια στιγμή εντείνονται οι επενδύσεις καθώς ολοκληρώθηκε το δεύτερο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα και την ευελιξία της παραγωγής. Παρά τις διεθνείς δυσμενείς συνθήκες ο κλάδος χαλκού της εταιρείας πέτυχε ρεκόρ προσαρμοσμένης κερδοφορίας, με αύξηση των ποσοτήτων και υψηλά κέρδη της θυγατρικής Sofia Med, ενώ η ElvalHalcor προχώρησε σε ενέργειες συγκράτησης του κόστους και βελτιστοποίησης της παραγωγής για τις υπόλοιπες θυγατρικές.
Η ισχυρή οργανική κερδοφορία έρχεται σε μία στιγμή κάμψης των τιμών των μετάλλων. Ειδικότερα, η μέση τιμή του
αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.155 ευρώ ανά́ τόνο το πρώτο εξάμηνο, έναντι 2.817 ευρώ ανά́ τόνο το αντίστοιχο διάστημα του 2022, δηλαδή κατέγραψε μείωση 23,6%. Η μέση τιμή́ του χαλκού́ διαμορφώθηκε στα 8.050 ευρώ́ ανά́ τόνο το πρώτο εξάμηνο, έναντι 8.926 ευρώ́ ανά́ τόνο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, δηλαδή μείωση 9,8%, ενώ η μέση τιμή́ του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.619 ευρώ ανά́ τόνο έναντι 3.504 ευρώ το εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας πτώση 25,2%.
Κλάδος αλουμινίου
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου μειώθηκε κατά 12,1% στα 863,6 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 982,4 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, λόγω της μείωσης των τιμών των μετάλλων και την επίδραση της από- ενοποίησης της ΕΤΕΜ. Ο κλάδος εκμεταλλεύτηκε την αυξημένη δυναμικότητα, τις μακροχρόνιες συνεργασίες, το διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και το ευρύ γεωγραφικό αποτύπωμα, με τους όγκους πωλήσεων να αυξάνονται κατά 1% (-0,8% μετά και την από-ενοποίηση της ΕΤΕΜ), παρά την επίδραση της από-αποθεματοποίησης που επηρέασε τη ζήτηση, τόσο στην Ευρώπη, όσο και τις ΗΠΑ. Παρά το ασταθές οικονομικό περιβάλλον, την ασθενή ζήτηση και τις μακροοικονομικές προκλήσεις, ο κλάδος έδωσε έμφαση σε προϊόντα που απευθύνονται σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και αγορές όπου η ζήτηση ήταν περισσότερο ανθεκτική, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο πτωτικών αγορών που επλήγησαν περισσότερο από την αύξηση των επιτοκίων, όπως ο κλάδος δόμησης και κατασκευών.
Πώς κινήθηκε η δραστηριότητα χαλκού
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου χαλκού ανήλθε στα 927,3 εκ. ευρώ έναντι 977,3 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, επηρεαζόμενος αρνητικά από τις μειωμένες τιμές των μετάλλων και τον μειωμένο όγκο πωλήσεων. Οι όγκοι πωλήσεων παρουσίασαν μείωση κατά 7,8% για την περίοδο, καθώς η μείωση της ζήτησης που ξεκίνησε από το β’ εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε επηρεάζοντας κυρίως τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού και δευτερευόντως τους σωλήνες χαλκού.
Αντίθετα, θετική ήταν η πορεία των πωλήσεων της θυγατρικής Sofia Med, η οποία συνέχισε να βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση, με τους όγκους πωλήσεών της για τα προϊόντα έλασης να σημειώνουν αύξηση κατά 6,4% και τα προϊόντα διέλασης χαλκού κατά 5,3% συγκρινόμενα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη πριν από φόρους διαμορφώθηκαν στα 28,3 εκ. ευρώ, έναντι 31,0 εκ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο επηρεαζόμενα αρνητικά από τις λογιστικές ζημίες για τα αποτελέσματα μετάλλου ύψους 5,6 εκ. ευρώ για τη περίοδο έναντι κερδών 7,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το a-EBITDA βελτιώθηκε και ανήλθε στα 55,5 εκ. ευρώ το Η1’23 έναντι 40,5 εκ. ευρώ για την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο ως αποτέλεσμα της αλλαγής του προϊοντικού μίγματος και των αυξημένων τιμών κατεργασίας.