Το καραβάκι της Παπουτσάνης μπήκε σε φουρτούνες στις χρήσεις 2021 και 2022 καθώς η τιμή των πρώτων υλών και της ενέργειας οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας. Παράλληλα οι πληθωριστικές τάσεις μείωσαν τη ζήτηση σε επώνυμα προϊόντα και αύξησαν την κατανάλωση της ιδιωτικής ετικέτας, πεδίο στο οποίο η εταιρία έχει περίπου πολύ χαμηλότερο μικτό περιθώριο από τα επώνυμα.
Παρ' όλα αυτά η εξομάλυνση της κατάστασης από το δεύτερο μισό του 2023 και μετά, οδήγησε σε βελτίωση του μικτού περιθωρίου κατά 1.000 μονάδες βάσης σε ένα μόλις έτος επιστρέφοντας στο υγιές 34%. Σχεδόν η μισή από αυτή τη βελτίωση πέρασε στο λειτουργικό περιθώριο (462 μονάδες βάσης), ενώ η κερδοφορία επέστρεψε πάνω από τα 4 εκατ. ευρώ με τη βοήθεια και των χαμηλότερων εταιρικών φορολογικών συντελεστών (17%). Όλα αυτά συνέβησαν με ένα δυνατό finish στο δ’ τρίμηνο οπού η εταιρία πέτυχε να αυξήσει τα περιθώριά της πάνω από 1.100 μονάδες βάσης όταν αποκλιμακώθηκαν τα βασικά κόστη παραγωγής.
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων παρουσίασαν στη χρήση σημαντική βελτίωση κατά 27% σε σχέση με το 2022, παρά την υστέρηση των πωλήσεων κατά 12% και ανήλθαν σε 9,2 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος παρουσιάζει μείωση κυρίως λόγω της επιβράδυνσης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό (ξενοδοχεία) καθώς και από τον περιορισμό παραγωγής κάποιων κωδικών από πελάτες πολυεθνικών. Στο δ’ τρίμηνο ωστόσο η επιβράδυνση του -22% στο γ’ τρίμηνο «μαζεύεται» στο -15%, ενώ τα λειτουργικά περιθώρια επιστρέφουν πάνω από το 15%.
Στο ύψος του δανεισμού δεν υπάρχουν αξιόλογες μεταβολές (+1,5%) καθώς υπήρξαν σημαντικές επενδύσεις και το 2023 -εξαγορά Αρκάδι- ενώ το κεφάλαιο κίνησης θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το τελικό μέρισμα ανήλθε σε 7 λεπτά ανά μετοχή (απομένουν 4 λεπτά να μοιραστούν) το οποίο αντιστοιχεί σε απόδοση 3%.
Η αξιοποίηση της δυναμικότητας βρίσκεται στο 50% και υπόσχεται αύξηση στον κύκλο εργασιών, σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνδράμει και η συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική εταιρία που ξεκίνησε το α’ τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με την εταιρία ο όμιλος βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και με άλλες πολυεθνικές, καθώς και μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σαπώνων και καλλυντικών για την παραγωγή προϊόντων τους στις εγκαταστάσεις της Παπουτσάνης.
Με αυτό ως δεδομένο θα πρέπει να αναμένουμε αύξηση το 2024 στον τζίρο μεταξύ 12-14% το οποίο θα οδηγήσει εκ νέου τον κύκλο εργασιών στα ιστορικά υψηλά του 2022.
Η διαφορά θα φανεί ωστόσο και στην κερδοφορία η οποία θα προσεγγίσει τα 4,9 εκατ. ευρώ (+22,5%), σημειώστε ωστόσο ότι το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 4,93 εκατ. ευρώ είχε σημειωθεί στην περίοδο της πανδημίας όταν οι πωλήσεις αντισηπτικών είχαν εκτοξευθεί στα 4 εκατ. ευρώ έναντι κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων το 2023.
Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας αποτιμάται στις 12,5 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, ενώ σε όρους επιχειρηματικής αξίας η αποτίμηση βρίσκεται στις 8 φορές την αξία των λειτουργικών κερδών. Η εταιρία έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και άμυνες να ανταπεξέλθει σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ενώ η βελτίωση στα περιθώρια είναι ένας καλός οδηγός για τη φετινή της συνέχεια.
Πώς έκλεισαν τα τρίμηνα της Παπουτσάνης
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή