Το τρίτο τρίμηνο του 2023 δεν είναι απλά μια περίοδος εντυπωσιακών επιδόσεων για τον όμιλο της Μυτιληναίος, αλλά το καλύτερο τρίμηνο από πλευράς καθαρής κερδοφορίας όλων των εποχών.
Ο όμιλος κατέβασε 193,8 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ περισσότερα από όλη τη χρήση του 2021 και φυσικά πατάει σε μια χρήση που οδεύει ολοταχώς για ρεκόρ, αφού υπολείπεται μόλις 3,9 εκατ. ευρώ από το ιστορικό υψηλό καθαρής κερδοφορίας της προηγούμενης χρήσης. Και όλα αυτά συνέβησαν σε μια περίοδο που οι τιμές του Αλουμινίου και του ρεύματος ήταν αισθητά χαμηλότερες από το αντίστοιχο περυσινό βάζοντας τον πήχη υπέρβασης στο ανώτατο όριο δυσκολίας.
Το τρίτο τρίμηνο του 2022 κρατάει μέχρι στιγμής τα σκήπτρα του καλύτερου τριμήνου από πλευράς τζίρου (2,4 δισ. ευρώ), ενώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 έχει σημειωθεί η υψηλότερη επίδοση λειτουργικών κερδών στην ιστορία του Ομίλου (290,3 εκατ. ευρώ).
Οδηγός για αυτή την πολύ σημαντική επίδοση ήταν ο κλάδος ενέργειας με το νέο σταθμό ενέργειας των 823 MW να μπαίνει δυνατά στην παραγωγή ανεβάζοντας κατά 35% τις παραγόμενες MW/h σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο γεγονός που θα πρέπει να μας προϊδεάζει και για μια αντίστοιχα υψηλή επίδοση και στο τέταρτο τρίμηνο.
Η ρευστότητα του ισολογισμού παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού παρά τις αυξημένες κεφαλαιουχικές ανάγκες στο εννέαμηνο (900 εκατ. ευρώ,) το καθαρό χρέος αυξήθηκε κατά 700 εκατ. ευρώ στα 1,4 δις ευρώ με τον συντελεστή μόχλευσης να κινείται κάτω από την 1,5 φορά.
Ο όμιλος μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν σε μια κερδοφορία που αναλογούσε στο 40% με 50% της λειτουργικής κερδοφορίας. Πλέον το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 64%, αφού η οργανική μόχλευση δίνει συνεχώς υψηλότερη απόδοση στα κεφάλαια ενώ το κόστος δανεισμού έχει κλειδώσει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μετά την έκδοση του εταιρικού ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα η υπέρβαση του 1 δισ. ευρώ φέτος σε λειτουργικά κέρδη αποτελεί πλέον ένα απόλυτα εφικτό στόχο. Αν διατηρηθεί το ποσοστό μετάφρασης του EBITDA σε καθαρά κέρδη ως το τέλος της χρήσης η Μυτιληναίος θα δείξει κέρδη πάνω από 640 εκατ. ευρώ βάζοντας την εταιρία στην πρώτη θέση της κατάταξης των πιο κερδοφόρων μη τραπεζικών εταιριών του ΧΑ.
Σε αυτό το άτυπο στοίχημα συμμετέχουν φέτος η Coca Cola και τα δύο διυλιστήρια τα οποία ωστόσο εξαρτώνται στα δημοσιευμένα αποτελέσματα από τις διαφορές αποτίμησης αποθεμάτων.
Τα 640 εκατ. ευρώ για το 2023 σημαίνουν μονοψήφιο ΡΕ (5,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση), χαμηλό λόγο EV/EBITDA (6.6x) αλλά και ένα καλύτερο μέρισμα από πέρυσι. Ακολουθώντας τη λογική των προηγούμενων χρήσεων η κερδοφορία αυτή αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 1,5 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν απόλυτα τη φετινή επίδοση της μετοχής (+81%) και υποστηρίζουν ένα αξιόλογο δυνητικό περιθώριο τουλάχιστον ως τις 8 φορές του λόγου EV/EBITDA. Με βήμα τιμής σχεδόν 1 δις ευρώ EBITDA κάθε μονάδα στον συγκεκριμένο δείκτη μετράει πολύ ακόμα και αν η σχέση μοιραστεί ισόποσα μεταξύ χρέους και κεφαλαιοποίησης.